Equalizer-instelling: Frequenties Begrijpen

Inhoudsopgave:

Equalizer-instelling: Frequenties Begrijpen
Equalizer-instelling: Frequenties Begrijpen

Video: Equalizer-instelling: Frequenties Begrijpen

Video: Equalizer-instelling: Frequenties Begrijpen
Video: Звуковая система Ring Out с обнаружением и устранением обратной связи 31-полосного эквалайзера Behringer FBQ3102HD. 2024, Maart
Anonim

Een equalizer (ook wel een toonblok genoemd) is een apparaat voor het corrigeren van audiofrequenties dat het volume van een specifiek frequentiebereik aanpast. Equalizers kunnen sommige frequenties versterken en andere afkappen, met als resultaat een heel ander geluid aan de uitgang.

Voorbeeld voor het instellen van de equalizer
Voorbeeld voor het instellen van de equalizer

Laten we om te beginnen eens kijken naar wat een equalizer is

Een equalizer is een speciaal computerprogramma of apparaat waarmee u elke afzonderlijke zone van het frequentiebereik kunt verkleinen of juist verkleinen, evenals de frequentierespons van het audiosignaal. Dit instrument is uitgevonden in de jaren '30 en EQ is tot op de dag van vandaag de meest gebruikte behandeling. Momenteel zijn er veel apparaten op de markt voor tooncorrectie - van de eenvoudigste LF-HF-correctors tot een multiband-equalizer. De basis van elke equalizer zijn verschillende elektronische filters waarmee u de frequentierespons van een audioapparaat kunt wijzigen. Allereerst verschillen equalizers van elkaar in het aantal instelbare banden (dat wil zeggen frequentiefilters). Het proces van het verwerken van een signaal, een menselijke stem met behulp van een equalizer, wordt egalisatie genoemd. Equalizers zijn te vinden in gadgets als: een laptop, een telefoon (bijvoorbeeld een iPhone), een radiobandrecorder, een akoestische gitaar, enz.

Laten we het even hebben over de soorten equalizers

Er zijn twee soorten multiband-equalizers - parametrisch en grafisch. De afbeelding heeft een bepaald aantal banden die u kunt aanpassen. Elk van de banden wordt gekenmerkt door een werkfrequentie (en tegelijkertijd constant), een vaste bandbreedte eromheen en een bereik van niveauaanpassing (deze parameter is hetzelfde voor alle banden). In de regel zijn de laagste en hoogste banden (dat wil zeggen extreem) de zogenaamde "shelving" filters ", alle andere hebben een "klokvormige karakteristiek". Grafische equalizers die in professionele studio's worden gebruikt, hebben meestal 15 of 31 banden per kanaal en zijn soms uitgerust met spectrumanalysatoren voor eenvoudigere aanpassing.

Afbeelding
Afbeelding

De parametrische equalizer biedt meer flexibiliteit voor het aanpassen van signaalfrequenties. Elk van zijn banden heeft instelbare basisparameters, namelijk:

  1. werkende (of centrale) frequentie (gemeten in hertz, het is gebruikelijk om het bas te noemen);
  2. kwaliteitsfactor (aangeduid met de letter "Q") is een dimensieloze hoeveelheid;
  3. het gemiddelde niveau van verzwakking of verbetering van de geselecteerde band (gemeten in decibel)

Zo kan een geluidstechnicus of een eenvoudige gebruiker de vereiste frequentie nauwkeuriger selecteren en nauwkeuriger wijzigen. Parametrische analoge equalizers worden tegenwoordig bijna nooit meer gevonden. Bovendien hebben ze een klein aantal frequentiebanden die kunnen worden aangepast. Maar digitale parametrische equalizers hebben een bijna onbeperkt aantal op de vloer instelbare. Bovendien hebben dergelijke programma's vaak aanvullende parameters (karakter van de curve, filtertype, enzovoort). Equalizers van het gemengde type zijn te vinden in mengpanelen, waar bijvoorbeeld hoge en lage frequenties worden aangepast als een grafische equalizer, en daartussen is een paar halfmetrische banden, maar zonder de mogelijkheid om de Q-factor aan te passen. Er zijn ook alinea-equalizers, dat wil zeggen apparaten van een grafisch type, maar met de mogelijkheid om de kwaliteitsfactor aan te passen.

Afbeelding
Afbeelding

Basisprincipes van het werken met een equalizer

Hoe maak ik de beste instelling? Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de versterking van elke frequentie leidt tot een toename van het algehele signaalniveau. Dit betekent dat overmatige versterking kan leiden tot ongewenste vervorming. Daarom geeft de demping van frequenties in de meeste gevallen een beter resultaat dan de versterking van de "noodzakelijke". Het belangrijkste doel van de equalizer is om een adequaat geluid van de bron te verkrijgen, waarvan de frequentierespons vaak verslechtert door het ontbreken van kamerparameters of inter-unit verwerkingsapparatuur. Equalizers worden vaak gebruikt in podiummonitorlijnen vanwege het vaak voorkomende feedback-effect. In dit geval gebruikt de geluidstechnicus een multiband-equalizer van het grafiektype om de resonantiefrequentie te vinden en te verlagen. Momenteel gebruiken niet alle experts een equalizer om dit probleem op te lossen, in plaats daarvan gebruiken ze autofeedbackonderdrukkers. Muzikanten die optreden of opnemen, gebruiken ook equalizers om het gewenste timbre of speciale effecten te bereiken. Door bijvoorbeeld de hoge en lage frequenties te verwijderen, krijg je een zacht "oude radio"-effect. De meeste DJ's gebruiken tijdens hun sets actief audiosystemen met equalizers op de consoles (opnieuw, om bepaalde gitaareffecten te verkrijgen). Een andere toepassing van de equalizer is frequentie-egalisatie afhankelijk van de akoestische eigenschappen van de ruimte, zoals vorm en grootte, wandbekleding, aantal toeschouwers en nog veel meer. In dit geval gebruiken geluidstechnici uiterst nauwkeurige meetmicrofoons, equalizers en spectrumanalysatoren. Dit alles helpt hem om erachter te komen welke frequenties precies verloren gaan en welke juist opvallen. In geluidsopnamestudio's worden equalizers zelden als afzonderlijke apparaten gebruikt). Dit komt vooral doordat de meeste studio's inmiddels zijn uitgerust met apparatuur die de frequentierespons praktisch niet vervormt. Maar bij digitaal mixen en masteren passeren bijna alle opgenomen tracks de equalizer die als plug-in in het programma is ingebouwd.

Laten we nu de principes van het instellen van de equalizer eens nader bekijken

Equalizer-aanpassing is een noodzakelijk proces om de gebruiker prettiger te laten communiceren met verschillende mediabestanden. Feit is dat muziekgenres een speciale intensiteit van bepaalde effecten vereisen. Sommige composities zullen bijvoorbeeld veel beter en beter klinken als de bas wordt versterkt tegen de achtergrond van andere frequenties. Hetzelfde kan gezegd worden van films. Het gebruik van dit element is in veel gevallen wenselijk. De middelste equalizerinstelling is bedoeld om ervoor te zorgen dat het geluid van elk muziekinstrument in één specifieke compositie hetzelfde is. Deze gang van zaken heeft echter een zeer negatief effect op de kwaliteit van de geluidsoverdracht naar de luisteraar. En dan wordt de equalizer geactiveerd. Het kan worden gebruikt om een specifiek geluidseffect te versterken of te verminderen om een zachter en aangenamer geluid te krijgen. Door de aanpassing worden storende geluiden verminderd en de noodzakelijke versterkt.

Afbeelding
Afbeelding

De equalizerinstelling kan door de gebruiker onafhankelijk worden gedaan. Hiervoor moet hij echter goed thuis zijn in muziek, een oor hebben. Immers, als je niet kunt bepalen welke frequenties versterking nodig hebben, wordt het ideale geluid niet bereikt. Veel spelers hebben ingebouwde instellingen voor bijvoorbeeld klassieke muziek of countrymuziek. Je kunt ze gebruiken. En ook de equalizerinstellingen kunnen rechtstreeks van internet worden gedownload. Ze zullen allemaal een standaard en meest gebruikelijk karakter hebben, gericht op populaire muziekstijlen.

De equalizerinstelling kan voor u niet alleen handig zijn om comfortabel naar muziekcomposities te luisteren. Vaak leert elke muzikant een of ander instrument uit zijn favoriete liedjes te bespelen, en hiervoor is het belangrijk om te weten hoe je een equalizer aansluit, een equalizer instelt, nasale geluiden verwijdert en de basisprincipes van neutroneninstellingen kent. De equalizer kan worden geconfigureerd om het geluid van slechts één instrument per nummer te reproduceren. Dit zal je helpen akkoorden op te pikken en de exacte noten te bepalen die je moet spelen. Bovendien gebruiken veel potentiële muzikanten vaak (voor rap, equalizer om hun vaardigheden te verbeteren.

Afbeelding
Afbeelding

Dus voordat u een instelling kiest, moet u precies weten welke instrumenten meer dan andere worden gebruikt in uw favoriete stijl. Voor thuisluisteren is het beter om de presets te gebruiken die door de speler worden aangeboden, kortom de equalizer speelt een grote rol voor hoogwaardig geluid. Het afstemmen is al moeilijk genoeg, maar eenmaal voltooid, krijg je het perfecte geluid van je favoriete nummers.

Aanbevolen: