Wat Is Een Koeler?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Koeler?
Wat Is Een Koeler?

Video: Wat Is Een Koeler?

Video: Wat Is Een Koeler?
Video: Kijkersvragen: Wat je moet weten over CPU-koelers 2024, Mei
Anonim

Voor de airconditioning van grote gebouwen wordt meestal het chiller-fancoil-systeem gebruikt. Het heeft veel voordelen, waaronder een bijna onbeperkte afstand tussen de belangrijkste elementen, de mogelijkheid om veel ruime kamers te bedienen met een enkele koelmachine en relatief lage apparatuurkosten.

Wat is een koeler?
Wat is een koeler?

Wat is het principe van de chiller?

Chillers worden koeleenheden genoemd, die een van de belangrijkste elementen van airconditioningsystemen zijn. Ze worden gebruikt in combinatie met ventilatorconvectoren - een speciaal type warmtewisselaar.

Ondanks het feit dat koelmachines koelmachines zijn, kunnen sommige ervan niet alleen de temperatuur van het koelmiddel verlagen, maar ook verhogen, daarom worden systemen die zijn aangevuld met dergelijke apparaten ook gebruikt om de lucht op te warmen.

Koelmachines kunnen werken met verschillende soorten warmteoverdrachtsvloeistoffen, waaronder water en freon. Hun ontwerp kan ook variëren. De meeste van deze apparaten hebben echter een gemeenschappelijk werkingsprincipe. Wanneer het koelmiddel de koelmachine binnenkomt, comprimeert de compressor het en "neemt" de warmte op. Vervolgens verplaatst de warmtegeleidende vloeistof zich naar een ander deel van de installatie, zet uit, wordt gas en koelt af. Daarna komt het via speciale leidingen de warmtewisselaars binnen - ventilatorconvectoren, koelt de lucht en keert terug naar de koelmachine. Het proces wordt keer op keer herhaald.

Let op: chillers koelen of verwarmen alleen de koelvloeistof, maar voegen geen verse lucht vanaf de straat toe. Dit betekent dat ze worden gebruikt in airconditioningsystemen, niet in ventilatie, en dat de ruimte waar deze apparatuur wordt gebruikt, extra moet worden geventileerd.

Wat zijn chillers

Er zijn lucht- en watergekoelde chillers. In het eerste geval wordt de optimale temperatuur van de compressor gehandhaafd door koude lucht, die de apparatuur uit de kamer of van de straat haalt en na gebruik door speciale pijpleidingen naar buiten gooit. In het tweede geval wordt artesisch, stromend water of een circulerend watertoevoersysteem gebruikt om de elementen te koelen.

Apparaten van het tweede type zijn goedkoper en verschillen in een relatief eenvoudig ontwerp, maar helaas blijkt het gebruik ervan soms moeilijk te zijn vanwege problemen met de installatie van een watersysteem.

De meeste koelmachines gebruiken elektriciteit om te werken. In gevallen waarin stroomuitval optreedt of wanneer u geld moet besparen, kunt u echter kiezen voor absorptiemodellen. Ze werken op afval: oververhitte stoom, stookolie, afgewerkte olie. Dit type chiller is vaak niet erg milieuvriendelijk, maar zorgt wel voor een optimaal microklimaat bij frequente problemen met de elektriciteitsvoorziening.

Aanbevolen: