Hoe Gloeilampen Worden Gemaakt?

Inhoudsopgave:

Hoe Gloeilampen Worden Gemaakt?
Hoe Gloeilampen Worden Gemaakt?

Video: Hoe Gloeilampen Worden Gemaakt?

Video: Hoe Gloeilampen Worden Gemaakt?
Video: Hoe worden rijstwafels gemaakt? | Doen Ze Dat Zo? 2024, April
Anonim

Tegenwoordig zijn er gloeilampen in elk huis. De ogenschijnlijk eenvoudige structuur van een gloeilamp wekt zelden interesse, maar ondertussen was zij het die in de jaren 20 van de vorige eeuw het startpunt werd voor een nieuwe ronde van wetenschappelijke en technologische vooruitgang.

Hoe gloeilampen worden gemaakt?
Hoe gloeilampen worden gemaakt?

instructies:

Stap 1

Het grootste en meest zichtbare deel van de lamp is de bol, die is gemaakt van glas. De vormen van de kolven zijn anders, maar het gebruiksprincipe is hetzelfde: in de kolf is er een vacuüm of een inert gas, in het midden bevindt zich een dunne spiraal - een gloeiend lichaam. Het is een vuurvaste geleider, d.w.z. een stof die een stroom goed door zichzelf laat lopen. Hiervoor wordt vaak een wolfraamlegering gebruikt.

Stap 2

Het gloeiende lichaam heeft niet alleen de vorm van een spiraalvormige draad, maar ook in de vorm van een tape, aan de uiteinden waarvan elektroden zijn bevestigd, die in de basis gaan.

Spiraaldraad in een gloeilamp
Spiraaldraad in een gloeilamp

Stap 3

De basis is een rond vat van dun verchroomd of gegalvaniseerd staal, waarin als het ware een kolf is geplaatst. Om de lamp in de fitting te bevestigen, wordt meestal een schroefdraad op de basis gemaakt, hoewel er lampen in de armatuur zijn gemonteerd, hetzij door wrijving of door bajonetkoppeling - dit is een methode om onderdelen met elkaar te verbinden door te roteren langs een as met zijdelingse verplaatsing van het ene deel ten opzichte van het andere.

Stap 4

In de basis is een isolator bevestigd, waarin de elektroden zijn bevestigd. Isolatoren voor lampen zijn gemaakt van glas en zijn ontworpen om de verbinding van geleidende elementen te voorkomen. Daarom gaat altijd een van de elektroden naar de zijkant van de basis, van buitenaf lijkt het een gesoldeerde punt te zijn, en de tweede gaat langs de isolator naar het uiteinde van de lamp en rust op de onderkant, waar het contact is gelegen.

Stap 5

Wanneer elektriciteit is aangesloten, stroomt de stroom door dit contact langs de elektrode naar het gloeiende lichaam - een wolfraamspoel. In een fractie van een seconde warmt wolfraam op tot zeer hoge temperaturen (ongeveer 2000 ° C), waardoor de geleider elektrisch licht begint uit te stralen.

Aanbevolen: