Hoe Autofocus Werkt

Inhoudsopgave:

Hoe Autofocus Werkt
Hoe Autofocus Werkt

Video: Hoe Autofocus Werkt

Video: Hoe Autofocus Werkt
Video: M-Fn, точки автофокусировки, * блокировка, AF-вкл. 2024, Mei
Anonim

De kwaliteit van foto's of video hangt af van de werking van het scherpstelsysteem op een foto- of videocamera. Bij autofocus is het erg belangrijk om precies te weten hoe het systeem werkt zodat de camera vastlegt wat de fotograaf nodig heeft.

Hoe autofocus werkt
Hoe autofocus werkt

Noodzakelijk

SLR of amateurcamera

instructies:

Stap 1

Autofocus (afkorting van AF) is een camerasysteem waarmee de camera kan scherpstellen op een onderwerp dat de fotograaf wil uitlichten. In tegenstelling tot handmatige scherpstelling, wanneer een persoon zelf aan het lenswiel moet draaien, werkt AF zonder tussenkomst van de fotograaf. Soms ontstaan hierdoor aanstootgevende blunders, verschuift de focus van de compositie naar een secundair onderwerp of verdwijnt naar de achtergrond.

Stap 2

Autofocus kan in twee verschillende modi werken: enkelvoudig en continu. De enkelvoudige (of eenmalige) scherpstelmodus is goed voor het vastleggen van stilstaande onderwerpen (zoals natuur of stadsgezichten). Om te fotograferen in enkelbeeld-AF, moet je de ontspanknop half indrukken, het focusvierkant zien en vervolgens het gewenste onderwerp erin plaatsen. Continue (of Tracking) AF wordt gebruikt voor het fotograferen van snel bewegende onderwerpen, maar ook voor het fotograferen van mensen, sportevenementen en dieren. Om op dezelfde manier met continue autofocus te werken, moet u de ontspanknop half indrukken en vervolgens beginnen met fotograferen.

Stap 3

De snelheid van het autofocussysteem is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste hiervan is goede verlichting. Hoe minder lichtbronnen, hoe slechter de camera scherpstelt (dit geldt ook voor spiegelreflex- en amateurcamera's). Hoe meer licht er is, hoe sneller en nauwkeuriger de camera scherpstelt. Zo verslechtert de automatische scherpstelling aanzienlijk in de schemering en 's nachts, of in een kamer met een gebrek aan lampverlichting.

Stap 4

De tweede belangrijke factor voor spiegelreflexcamera's is lensopening. Hoe meer licht op de AF-sensoren valt, hoe beter en gemakkelijker de lens op elk onderwerp kan scherpstellen. Ideale diafragma's zijn 1, 4 en 1, 8. De geringere scherptediepte van snelle lenzen verbetert ook de AF-nauwkeurigheid.

Stap 5

De derde factor die de scherpstelnauwkeurigheid beïnvloedt, is de brandpuntsafstand van uw lens. De slechtste scherpte wordt bereikt met zooms en superzoom (met een afstand tot 400 mm). Het beste van alles is dat de camera scherpstelt op groothoeklenzen (ze hebben het minste foutpercentage).

Stap 6

Autofocus op spiegelreflexcamera's en op digitale amateurcamera's werkt op precies dezelfde manier, dus alles wat gezegd wordt, geldt voor elk "zeepbakje" (ongeacht het merk van de camera en de prijs ervan). Hoe beter de belichting en hoe korter de brandpuntsafstand, hoe helderder en succesvoller je opnamen zullen zijn.

Aanbevolen: