Wat Is ISO Op Een Camera

Inhoudsopgave:

Wat Is ISO Op Een Camera
Wat Is ISO Op Een Camera

Video: Wat Is ISO Op Een Camera

Video: Wat Is ISO Op Een Camera
Video: What is ISO? Photography Tutorial: ISO Made Easy 2024, Mei
Anonim

ISO is een maat voor de gevoeligheid van de camera voor de lichtbron. De ISO-parameter kan op de meeste moderne camera's worden aangepast. Een verkeerd ingestelde instelling leidt tot het verschijnen van ruis, wat de kwaliteit van de foto aanzienlijk vermindert.

Wat is ISO op een camera
Wat is ISO op een camera

Gebruik

De ISO-index bepaalt hoe gevoelig de sensor van de camera moet zijn voor het ontvangen licht. Hoe hoger de waarde van de parameter, hoe hoger de gevoeligheid van de fotocel voor het licht dat door de lens dringt. Met deze functie kunt u zelfs in donkere omstandigheden foto's maken. De ISO die op deze manier correct is afgesteld, maakt het mogelijk om zelfs bij weinig licht te fotograferen wanneer de flitser niet kan worden gebruikt. Een verhoging van de lichtgevoeligheidsindex maakt het ook mogelijk om een hogere sluitertijd te bereiken, wat van cruciaal belang kan zijn wanneer u snel een frame moet opnemen.

Aanpassing

De gevoeligheidsparameters kunnen worden aangepast met een aparte knop in de buurt van het display of op de bovenkant van het apparaat. Op sommige apparaten wordt de ISO-aanpassing ook geïmplementeerd door middel van een speciaal functiewiel, dat zich meestal op het boven- of zijpaneel bevindt. Bij conventionele digitale camera's wordt de gevoeligheidsinstelling opgeroepen door een aparte joystickknop van het apparaat en verschijnt deze samen met andere parameters om het resulterende beeld aan te passen.

De kwaliteit van de beelden hangt af van de kenmerken van de sensor. De meeste moderne camera's kunnen een minimale hoeveelheid ruis bereiken terwijl ze de ISO verhogen. De meeste camera's hebben een automatische gevoeligheidsselectiefunctie.

Ook semi-professionele en professionele machines kunnen de Auto ISO-functie gebruiken met handmatig ingestelde limieten. Dus als de fotograaf ISO1600 als limiet instelt, zal de camera tijdens de automatische aanpassing geen waarden selecteren die hoger worden dan deze waarde.

Parameters:

De standaard ISO-sensor heeft 6 parameters, maar sommige camera's kunnen aanvullende instelbare tussenwaarden bieden. Veelgebruikte opties zijn ISO 100, 200, 400, 800, 1600 en 3200. De overige parameters worden zeer zelden gebruikt bij het fotograferen met amateur- en semi-professionele camera's.

De gewenste parameter moet empirisch worden gekozen op basis van de mate van verlichting van de kamer of de hoeveelheid achtergrondverlichting. Het verhogen van de indicator maakt het mogelijk om bijvoorbeeld 's avonds op straat of bij een concert in een theater foto's te maken. Er moet echter worden opgemerkt dat elke overschrijding van de waarden van de gevoeligheidsinstellingen leidt tot het verschijnen van ruis op de foto. En als de ISO-instelling niet correct is, zal de uiteindelijke beeldkwaliteit matig zijn.

Aanbevolen: