Wat Is Iso In Een Camera?

Inhoudsopgave:

Wat Is Iso In Een Camera?
Wat Is Iso In Een Camera?

Video: Wat Is Iso In Een Camera?

Video: Wat Is Iso In Een Camera?
Video: Alles over ISO in 2 minuten - Kort&Krachtig - Kamera Express 2024, Mei
Anonim

Elke camera heeft zijn eigen mogelijkheden en kenmerken. Het concept van ISO is te vinden in de instructies voor elke camera, als u uitzoekt hoe u het correct gebruikt en wat het is, kunt u uw eigen foto's aanzienlijk verbeteren.

Wat is iso in een camera?
Wat is iso in een camera?

ISO-concept

ISO is de lichtgevoeligheid van je camera, of beter gezegd, de gevoeligheid voor de waarneming van licht uit de matrix van de camera. Dat wil zeggen, als de ISO 200 is, dan komt er per tijdseenheid minder licht in de matrix dan in dezelfde tijd met de gevoeligheid van 3200. Hoe hoger de gevoeligheid van de matrix, hoe duidelijker foto's je kunt maken, maar dat moet je niet doen neem aan dat hoe duidelijker foto's het altijd goed is. Hoe meer ISO je op je camera kunt instellen, hoe meer achtergrondruis er in je afbeeldingen verschijnt.

De standaard ISO-waarden zijn: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. En de ruis die op de foto's verschijnt, zijn veelkleurige heldere punten op de foto's, die qua kleur heel anders zijn dan de aangrenzende. Door dergelijke ruis lijkt de foto op een foto gemaakt met een 0,3 megapixel camera in een telefoon uit 2006.

Het ISO-systeem is echter gemaakt voor filmcamera's. Bij digitale camera's lijkt deze parameter te correleren met de resulterende belichting van de beelden erop en soortgelijke kenmerken van het filmapparaat. Daarom wordt deze parameter op digitale camera's volledig "ISO-equivalente gevoeligheid" genoemd. En het wordt uitgedrukt in ISO-eenheden voor een filmcamera voor het gemak van fotografen.

Hoe lichtgevoeligheid correct te gebruiken

Fotografeer je op een verlichte plek, waar in korte tijd genoeg licht in de matrix van de camera kan komen, dan loont het de moeite om de ISO op een klein streepje te zetten. Als het donker is in de kamer, of je fotografeert in de late avond, dan moet de waarde van de lichtgevoeligheid meerdere keren hoger zijn. Het is echter altijd de moeite waard om een paar testopnames te maken en de beste oplossing te vinden.

Vergeet niet dat het bij nachtopnames belangrijk is om het diafragma open te zetten zodat er ook meer licht in de sensor van de camera kan komen. Werk je met een statief en statische objecten, dan is het beter om de minimale ISO in te stellen, maar de cameravertraging te vergroten. Als je de hoeveelheid ruis in je foto's wilt verminderen, kun je ook een flitser gebruiken, die licht aan de foto toevoegt.

De instelling van de lichtgevoeligheid hangt ook af van de grootte van de matrix van je camera, als je een vrij eenvoudige camera hebt zonder verwisselbare optica, dan is de maximale waarde voor jou ISO 800. Als je deze parameter hoger instelt, wordt elke foto overstelpt met onnodig lawaai. Op DSLR-camera's, die de beste opnameparameters hebben, kunnen ISO 1600 en 3200 worden gebruikt.

Aanbevolen: