Hoe Film Te Digitaliseren

Inhoudsopgave:

Hoe Film Te Digitaliseren
Hoe Film Te Digitaliseren

Video: Hoe Film Te Digitaliseren

Video: Hoe Film Te Digitaliseren
Video: super8 films - zelf overzetten of laten doen ? 2024, April
Anonim

Voor de meeste mensen is het tegenwoordig veel handiger om hun fotoarchief in digitale vorm op te slaan. Soms is het immers zo moeilijk om de benodigde frames op films te vinden, vooral als ze in een stofverzamelende doos op de mezzanine worden bewaard. Het voordeel van digitaliseren is dat de foto's uitgebreider bewerkt, bewerkt en geretoucheerd worden. Correct gescande beelden van film zijn niet inferieur in kwaliteit aan foto's gemaakt met professionele digitale camera's.

Hoe film te digitaliseren
Hoe film te digitaliseren

Noodzakelijk

  • - filmscanner (met dia-adapter);
  • - donkere kamer.

instructies:

Stap 1

Het digitaliseren van film wordt ook wel scanning genoemd. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Tegenwoordig hebben velen goede flatbedscanners in huis die zijn uitgerust met een dia-adapter. Deze methode geeft een gemiddeld resultaat, maar als je alleen foto's op internet moet plaatsen, dan werkt het. U kunt de films inleveren in een donkere kamer, waar ze op speciale apparatuur worden gedigitaliseerd. Veel hangt af van het laboratorium zelf, maar ook van de scankwaliteit en het opnameformaat dat u kiest. Het resultaat kan variëren van professionele kwaliteit tot ongeveer hetzelfde als thuis op een tablet. Voor degenen die de perfecte kwaliteit willen krijgen, moet u de film scannen met gespecialiseerde apparatuur.

Stap 2

Een flatbed scanner met een dia-adapter wordt geleverd met een speciaal frame, waarin de film wordt geladen, en een extra lamp in het deksel, die nodig is voor het verlichten van de dia's. De voordelen van deze methode zijn onder meer de eenvoud en beschikbaarheid. Nadelen zijn de relatief lage beeldkwaliteit. Bij het digitaliseren passeert het licht meerdere scannerglazen en luchtlagen. Zelfs als er geen stofje is, verstrooien deze obstakels het licht nog steeds. Als gevolg hiervan wordt de foto een beetje wazig. Het beeld komt niet te contrastrijk uit, de kleurweergave is vaak matig. De lage optische dichtheid van tablet-pc's maakt het niet mogelijk om de donkere delen van het frame uit te werken. Frames hebben vaak een zwakke grip op de film, waardoor deze niet uitgelijnd wordt, waardoor de focus aan de randen van het frame verloren gaat. Na zo'n scan kun je geen foto's van hoge kwaliteit printen en is de methode ook niet erg geschikt voor verdere beeldverwerking.

Stap 3

Fotolabs bieden ook filmscandiensten. De aangeboden kwaliteit laat in de meeste gevallen te wensen over, aangezien het proces zoveel mogelijk geautomatiseerd is. De operator plaatst de film gewoon in de machine, hij bepaalt automatisch de framegrenzen en de kleurbalans (zeer verkeerd in gevallen waarin er fouten zijn in de belichting op de film). Scannen gebeurt meestal in één benadering en niet te grondig. Het voordeel van de methode ligt in de lage kosten. De kwaliteit van de afbeeldingen is voldoende om op internet te publiceren en foto's af te drukken, waarvan de grootte niet groter is dan 10 bij 15.

Stap 4

Sommige fotolaboratoria hebben goede en goed geconfigureerde professionele apparatuur waarmee je echt hoogwaardige beelden kunt krijgen. Daar kunt u digitalisering bestellen met gespecialiseerde scanners. Dit is de beste optie in termen van kwaliteit, maar de kosten voor het digitaliseren van elk frame zijn erg hoog. De beste en duurste zijn drumscanners, digitaliseren op een pseudo-drum kost iets minder. Een gesloten scanner speciaal ontworpen voor film zal ook zeer goede resultaten geven, voor de prijs is deze optie veel goedkoper.

Aanbevolen: