Wat Is Tilt-Shift-fotografie

Wat Is Tilt-Shift-fotografie
Wat Is Tilt-Shift-fotografie

Video: Wat Is Tilt-Shift-fotografie

Video: Wat Is Tilt-Shift-fotografie
Video: Tilt-Shift Lens: Explained 2024, Mei
Anonim

Heb je ooit foto's gezien van naturalistische modellen van spoorwegen, luchthavens, enz.? Ze springen in het oog en zien eruit als een echte sprookjeswereld. Het blijkt dat je zo'n foto kunt maken zonder een complex model te maken van een prachtig gebied.

Wat is tilt-shift?
Wat is tilt-shift?

Tilt-Shift is een speciale fotografietechniek waarmee je de gewone saaie realiteit die iedereen omringt, kunt veranderen in een soort sprookjesachtige poppenwereld. Foto's gemaakt met deze techniek zien er geweldig uit. Dat is waar, als het onderwerp en het opnamepunt correct zijn geselecteerd.

Eigenlijk is een tilt-shift foto een gewoon frame waarin slechts 1-2 objecten duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld een auto, een klein huis, een paar figuren van mensen, de rest is allemaal wazig. Dit alles wekt de indruk dat er een speelgoedwereld, een naturalistisch model, is gefilmd.

Hoe maak je zo'n foto? Als je objecten wilt fotograferen die groot genoeg zijn, zul je moeten lijden onder het opnamepunt - het moet hoog genoeg en ver weg zijn om alles wat je nodig hebt in het frame vast te leggen en een mooi frame te creëren.

Een speciale lens wordt gebruikt om een tilt-shift te creëren. Maar als je geen geld wilt uitgeven aan apparatuur, kun je volstaan met het verwerken van het frame in een foto-editor. U kunt gebruik maken van online diensten zoals TiltShiftmaker, TiltShift Generator. Meer opties zijn beschikbaar in Adobe Photoshop (online of offline versies). GIMP wordt beschouwd als een goede editor. Degenen die dergelijke multifunctionele editors moeilijk vinden, kunnen bijvoorbeeld "Home Photo Studio" adviseren, dat zo'n effect heeft (het object is ingesteld, wat duidelijk zal zijn, de foto is wazig tot aan de randen).

Overigens hebben smartphones nu ook de mogelijkheid om zo'n foto heel eenvoudig te maken. Op ASUS Zenfone kunt u bijvoorbeeld tijdens het fotograferen dit effect onmiddellijk selecteren en letterlijk in één beweging zo'n interessante foto krijgen.

Aanbevolen: