Zwart-witfoto's Digitaliseren

Inhoudsopgave:

Zwart-witfoto's Digitaliseren
Zwart-witfoto's Digitaliseren

Video: Zwart-witfoto's Digitaliseren

Video: Zwart-witfoto's Digitaliseren
Video: Afl. 8 - Zwart wit omzetting m.b.v. Lightroom en Silver Efex Pro 2024, April
Anonim

U kunt oude foto's uit familiealbums of zeldzame foto's van beroemdheden digitaliseren met een gewone digitale camera of flatbedscanner. Hiermee kunt u archieven van gedigitaliseerde foto's maken en scans van foto's in de beste kwaliteit opslaan.

Zwart-witfoto's digitaliseren
Zwart-witfoto's digitaliseren

U kunt zwart-witfoto's van een familiearchief, militaire kronieken of beelden van de geschiedenis van het land voor onbeperkte tijd opslaan door ze om te zetten in digitaal formaat. Onbetaalbare documenten, gezichten op vervaagde foto's worden bewaard in familiealbums, liggen in dozen. Ze brokkelen af, verslechteren door vocht, breken door uitdroging, vervagen. Deze foto's en documenten kunnen niet worden herhaald, net zoals het onmogelijk is om de afgelopen tijd terug te keren. Ze moeten worden bewaard zodat de afstammelingen hun wortels, hun geschiedenis herinneren en waarderen. Het is één ding om alleen maar over de oorlog te horen, en iets heel anders om het gezicht van een overgrootvader in militair uniform te zien voordat hij naar het front vertrekt, een gemeenschappelijke familiegelijkenis op te vangen, de gemeenschappelijkheid van het verleden en het heden te voelen.

Digitaliseren met digitale camera's

Een manier om oude foto's te digitaliseren is door een foto te maken met een digitale camera. Breng de resulterende bestanden over naar een aparte map op uw computer en sla ze op zonder extra beeldverwerking of na retoucheren en verbeteren in foto-editors. Door alle afbeeldingen te sorteren, kunt u grote archieven maken.

De nadelen van deze methode zijn onder meer verblinding, vervorming bij het fotograferen, als een amateur foto's maakt. Het is beter als het wordt gedaan door een professionele fotograaf met speciale apparatuur. Het is niet goedkoop en als er veel oude foto's zijn, wordt deze methode erg duur.

Digitaliseren met een scanner

De alternatieve manier om foto's te digitaliseren is veel eenvoudiger. Het is beschikbaar voor een computergebruiker die de status van een geavanceerde gebruiker heeft.

Het is voldoende om een foto te scannen, op te slaan in een aparte map en dure foto's zijn beschikbaar voor weergave op elke computer, laptop of mobiel apparaat en voor het afdrukken van kopieën.

Hiervoor kunt u beter flatbedscanners gebruiken met een resolutie van circa 2400 DPI en hoger. De scanners in de MFP-kit (printer + scanner + kopieerapparaat) zijn voornamelijk ontworpen voor het fotokopiëren van documenten en geven geen beeld van hoge kwaliteit bij het scannen.

Zoek een scanner in de apparaten van uw computer, klik met de rechtermuisknop op "scannen" en sla het bestand op in het juiste formaat nadat het scannen is voltooid.

Als u alleen van plan bent om het af te drukken, sla het dan op in het fotoformaat.

Als u de resulterende afbeelding in de best mogelijke kwaliteit wilt opslaan, kiest u het BMP-formaat. Dit formaat neemt tot enkele honderden megabytes in beslag, dus houd er rekening mee dat er mogelijk niet genoeg ruimte op uw computer is voor alle foto's die op deze manier worden gedigitaliseerd.

Het meest gebruikelijke JPEG-formaat comprimeert elke afbeelding, dus kwaliteitsverlies is onvermijdelijk, maar niet kritiek. Maar je kunt er wel veel bestanden mee opslaan op je computer en een groot archief maken.

Nadat de gescande afbeeldingen zijn opgeslagen, kunnen ze in elke grafische editor worden verwerkt. Beter is natuurlijk Adobe Photoshop, maar Paint Net is ook prima.

Het is dringend noodzakelijk om oude foto's te digitaliseren zonder tijd te verspillen. Het is niet ongebruikelijk dat de erfgenamen stapels oude albums met foto's in de prullenbak gooien, zonder de wens of mogelijkheid om de geschiedenis van de overleden mensen te bewaren.

Wie weet welk oud album, welk huis misschien onbekende foto's bevat van bekende schrijvers of overleden politici. Misschien gingen uw voorouders ooit op de foto met de Chelyuskinites of Lyubov Orlova? Digitaliseer het verhaal dat is bevroren in oude foto's voor het nageslacht, neem de tijd.

Aanbevolen: