Hoe Een Radio Te Repareren?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Radio Te Repareren?
Hoe Een Radio Te Repareren?

Video: Hoe Een Radio Te Repareren?

Video: Hoe Een Radio Te Repareren?
Video: How to Fix / Repairing Radio at Home Easy 2024, April
Anonim

Voor veel mensen is de radio een onmisbare bron van informatie. Als het niet lukt, zijn er twee opties: probeer het te repareren of koop een nieuwe. Reparatie in een werkplaats is meestal niet rendabel, dus het loont de moeite om de radio zelf te repareren.

Hoe een radio te repareren?
Hoe een radio te repareren?

instructies:

Stap 1

In veel gevallen wordt een storing van de radio-ontvanger niet geassocieerd met het uitvallen van sommige onderdelen, maar met slechte contacten in het stroomcircuit. Als de ontvanger geen tekenen van leven vertoont, moet het oplossen van problemen beginnen met het controleren van de voedingscircuits.

Stap 2

De meeste moderne radio's zijn aangesloten op een autonetwerk of werken via een 220 V voeding. Controleer met een tester (multimeter) of de ontvanger stroom krijgt. Om dit te doen, koppelt u eerst het netsnoer los en controleert u of de juiste spanning op de connector wordt geleverd. Als dit het geval is, opent u de radio, sluit u het snoer aan en controleert u het circuit voor en na de schakelaar. Heel vaak is het de aan/uit-schakelaar die defect is.

Stap 3

Als de ontvanger aangaat, maar geen radiozenders ontvangt, hebt u het schakelschema nodig voor reparatie. Aangezien alle radio-elektronische apparatuur die nu wordt geproduceerd zonder circuits wordt geleverd, zal deze op internet moeten worden gevonden. Typ in de zoekbalk de exacte naam van uw ontvanger en de woorden "concept". De kans om haar te vinden is groot genoeg.

Stap 4

Het circuit is gevonden, u kunt beginnen met het oplossen van problemen. Draai aan de afstemknop en luister of er geluiden uit de luidspreker komen - geluiden, gekraak, enz. Als dit het geval is, geeft dit de gezondheid van de audio-uitgangstrappen (laagfrequente versterker) aan. Dit betekent dat de storing zit in het gedeelte van de antenne naar de basversterker.

Stap 5

Controleer de antenne zorgvuldig - een ferrietstaaf met spoelen erop gewikkeld. Inspecteer de bereikschakelaar op slecht contact. Controleer alle schakelcircuits op de uitgeschakelde ontvanger, demonteer deze indien nodig en reinig de contacten.

Stap 6

Als de antenne en schakelaar in orde zijn, hebt u voor verder werk een hoofdtelefoon met hoge impedantie nodig - bijvoorbeeld TON-2 of andere met een impedantie hoger dan 1000 Ohm. Bestudeer het schematische diagram, vind hoogfrequente versterkingstrappen - het is voor hen dat het ontvangen signaal van de antenne komt. Misschien is een van hun elementen niet in orde. Nadat u dunne sondes op de koptelefoon hebt aangesloten, raakt u de gemeenschappelijke draad ("aarde") aan met een van hen, en de collector van de transistor van de te testen fase met de tweede.

Stap 7

Het uiterlijk van geluid in de hoofdtelefoon geeft aan dat de ontvangercircuits vóór dit gedeelte in goede staat zijn. Controleer de volgende cascade - als er geen geluid is, moet u op zoek naar een storing in dit gebied. Meestal is de fasetransistor of een van de condensatoren defect.

Stap 8

Condensatoren in elektronische apparatuur falen vrij vaak, dus let altijd op hun uiterlijk. Gezwollen, droge of lekkende condensatoren moeten worden vervangen. Een groot stroomverbruik kan wijzen op een storing van de vermogensfiltercondensatoren.

Aanbevolen: