Wat Is Een Mixer?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Mixer?
Wat Is Een Mixer?

Video: Wat Is Een Mixer?

Video: Wat Is Een Mixer?
Video: How Audio Mixers Work – What is a Mixer & What Does it Do? | Live Sound Lesson 2024, Mei
Anonim

Een mixer wordt ook wel een mengpaneel en een mengpaneel genoemd, en in het Engels klinkt de naam van dit apparaat als een mengpaneel. Het is een elektronische techniek die is ontworpen om audiosignalen te mixen door verschillende bronnen op te tellen in een of meer uitgangen.

Wat is een mixer?
Wat is een mixer?

Hoe het mengpaneel werkt

Het werkingsprincipe ligt in de implementatie van signaalroutering bij het maken van geluidsopnames, evenals bij het mixen en versterken van geluiden. Momenteel worden er twee soorten apparaten verkocht - analoog en digitaal, die elk hun eigen voor- en tegenstanders hebben vanwege de aanwezigheid van bepaalde voor- en nadelen.

Mixers verschillen in het aantal in- en uitgangen dat ze hebben, en professionele apparatuur heeft minimaal 32 ingangen, meer dan 6 bussen van het Aux-type, een zeer krachtige equalizer aan de ingang, 4 of meer subgroepen, een hoogfrequent of lang- slag fader. Budget-, hobby- en compacte apparaten hebben veel minder kanalen, minder krachtige equalizers en vaak gebrek aan faders.

In de moderne muziekindustrie valt ook de klasse van mengpanelen die zijn ontworpen voor DJ-werk op. Het verschil tussen een DJ-mixer en een traditionele is dat er minder ingangskanalen zijn: één voor de microfoon en twee voor de stereokanalen. DJ-units hebben ook een crossfader waarmee DJ's soepel signalen kunnen mixen via de ingangskanalen, evenals via de bestaande speciale geluidseffectblokken.

Mixertoepassing

De mixer wordt gebruikt in bijna alle soorten geluidsversterking - en een opnamestudio, en concertapparatuur, en omroepapparatuur, evenals radiostations. Bovendien gebruiken professionals ook zogenaamde actieve mixers met ingebouwde versterkers, die ideaal zijn voor het werken met compacte en mobiele geluidssets. Sommige premium apparaten zijn ook uitgerust met elektronische motoriek, allemaal met een knop, zodat de mixers rechtstreeks vanaf de computer kunnen worden bediend en de console analoog blijft. Tegelijkertijd zijn deze mengpanelen meestal erg duur, wat hun grootste nadeel is.

Een aparte klasse van mixers zijn apparaten voor grote en krachtige uitzendstudio's en radiostations. Ze zijn meestal uitgerust met hoogwaardige componenten met een hoge mate van betrouwbaarheid, evenals moderne faders, ook wel "telefoonhybriden" genoemd. Dergelijke hybriden onderscheiden zich door de aanwezigheid van een speciale cel, met behulp waarvan het telefoonsignaal wordt omgezet in geluidsgeluid, wat nodig is voor de werking van de radiostudio. Bovendien kunnen de kosten van dergelijke mixers oplopen tot tientallen of zelfs honderdduizenden roebel.

Aanbevolen: