Een Niveau Kiezen

Inhoudsopgave:

Een Niveau Kiezen
Een Niveau Kiezen

Video: Een Niveau Kiezen

Video: Een Niveau Kiezen
Video: Kiezen vanuit je hart, hoe doe je dat? 2024, April
Anonim

Niveau - een geodetisch apparaat waarmee u de hoogte kunt bepalen - het hoogteverschil tussen afzonderlijke punten. Niveaus worden niet alleen gebruikt door landmeters die op het aardoppervlak werken, maar bijvoorbeeld ook door bouwers die moeten controleren of objecten in aanbouw voldoen aan de parameters van het project. Het is noodzakelijk om een niveau te kiezen dat rekening houdt met uw specifieke taken.

Een niveau kiezen
Een niveau kiezen

instructies:

Stap 1

Eerst moet u beslissen welk niveau - optisch of laser - u nodig heeft. Bij het oplossen van dit probleem moet met veel factoren rekening worden gehouden. Dus om met een optisch niveau te werken, zijn er minimaal twee mensen nodig - een waarnemer en een staafoperator. Eén persoon werkt met de laserwaterpas.

Stap 2

Als u van plan bent het apparaat in gebouwen in aanbouw te gebruiken, is het beter om een laser te kiezen, die geen goede verlichting nodig heeft, in tegenstelling tot een optische. Het kan niet werken in fel zonlicht. Maar niet met alle laserwaterpassen kunt u rechte hoeken ponsen, maar met elk optisch niveau kunt u dat wel. Sommige lasermodellen zijn uitgerust met een niveaucompensator, wat het installatieproces aanzienlijk verkort.

Stap 3

Laserwaterpassen rechtvaardigen zichzelf goed wanneer de opnameafstanden klein zijn - tot 100 m. Hiermee kunt u niet alleen hoogtes meten, maar ook ontwerphoogten bepalen, de kromming van verticale oppervlakken controleren, de diepte van de uitgraving meten of het oppervlak plannen volgens het ingestelde niveau. Optisch niveau is goedkoper. Voor open oppervlakken, eenvoudige taken en lange afstanden is het beter om het aan te schaffen. Het bereik wordt alleen beperkt door opnameomstandigheden en vereisten voor meetnauwkeurigheid.

Stap 4

Het kiezen van een optisch niveau is vrij eenvoudig - hun kwaliteit en betrouwbaarheid zijn bijna hetzelfde voor alle fabrikanten. De meeste worden in China geproduceerd. Bij aankoop van een toestel van Europese fabrikanten betaal je vooral voor het merk. Controleer bij het kiezen wat er in het pakket zit, veelvoud (vergroting) en nauwkeurigheid, evenals de mogelijkheid van reparatie. Soms zijn de kosten voor het controleren van het niveau bij de kosten inbegrepen. Onderzoek het, controleer hoe soepel de richtschroeven bewegen. Als het apparaat defect is, wordt dit onmiddellijk of in de eerste maand van gebruik ontdekt. In dit geval moet u deze vervangen.

Stap 5

Beknibbel bij het kopen van een laserniveau niet op veelzijdigheid ten koste van de kwaliteit van het werk, geef de voorkeur aan bewezen bekende merken. Ook hier heeft het weinig zin om te veel te betalen voor het merk, veel Chinese fabrieken leveren niveaus met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Let op de fout bij het plotten van de vlakken, overmatige nauwkeurigheid vermindert de functionaliteit van het apparaat.

Aanbevolen: