Typische Storingen Van LCD-monitoren

Inhoudsopgave:

Typische Storingen Van LCD-monitoren
Typische Storingen Van LCD-monitoren

Video: Typische Storingen Van LCD-monitoren

Video: Typische Storingen Van LCD-monitoren
Video: Panel repair without bonding machine.#Pro Hack#part-9 2024, Mei
Anonim

De dagen van de oude en omvangrijke kathodestraalbuismonitoren zijn allang voorbij. Met het vertrek van deze apparaten brachten ze geen problemen en standaardstoringen van monitoren uit die tijd met zich mee. Het lijkt erop dat de nieuwe platte monitoren, die alomtegenwoordig zijn geworden, zonder problemen zouden moeten zijn, aangezien er praktisch niets te breken is. Deze apparaten bleken echter ook niet zo betrouwbaar als gebruikers verwachten, en hun storingen kunnen ook worden gesystematiseerd.

monitor reparatie
monitor reparatie

De standaard LCD-monitor van tegenwoordig heeft een vrij eenvoudig ontwerp. Dit zijn het geval, het beschermende paneel op het scherm, de matrix, de matrix-achtergrondverlichting, de voedingsmodule, de processor en controllers. Er zijn ook ingangsinterfaces en een voedingsconnector. Alle monitorstoringen worden gereduceerd tot het uitvallen van een van de genoemde onderdelen. Een laptopmonitor verschilt niet fundamenteel van een gewone desktopmonitor.

Elke storing heeft zijn eigen symptomen. kan worden teruggebracht tot mechanisch en elektronisch.

Mechanische storingen van de monitor

Ze kunnen heel eenvoudig worden geëlimineerd. Dit is de stroomdraad die uit de connector is gesprongen of vuil op de pinnen van de aansluitkabel. Dergelijke defecten worden behandeld door afwisselend alle draden los te koppelen en aan te sluiten.

In het geval van een laptop omvat dit ook schade aan de aansluitkabel, die voortdurend onderhevig is aan cyclische belastingen. De kabel kan eenvoudig worden vervangen door een nieuwe, en een storing veroorzaakt interferentie wanneer de kap met het display beweegt.

Elektronische storingen in de monitor en hun eliminatie

Als u alle standaardstoringen in groepen samenvoegt, krijgt u een lijst met typische storingen.

Monitor gaat niet aan

De monitor gaat niet aan nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt. Meestal ligt het probleem in het falen van de voedingsmodule. In de voeding is het eerste wat u moet doen de condensatoren uitvallen. Demonteer uw monitor zeer zorgvuldig, nadat u hem van de voeding hebt losgekoppeld, en controleer de staat van de blikken. Onthoud dat condensatoren een elektrische lading opslaan en u kunnen choqueren. Neem contact op met een professionele dienst als u de basisprincipes van elektrotechniek niet begrijpt.

Als de condensatoren opgezwollen zijn, is het probleem duidelijk. U moet vergelijkbare onderdelen kopen en vervangen. Alle onderdelen zijn gelabeld, zodat een analoog makkelijk te vinden is. Als er geen duidelijke schade is, kunt u eenvoudig het hele voedingsbord vervangen door een vergelijkbaar of nieuw exemplaar. Bovendien moet u het solderen op alle onderdelen zorgvuldig inspecteren. Soms is het probleem duidelijk. Het zal behoorlijk problematisch zijn om zelf complexere manipulaties uit te voeren.

Afbeelding lijkt vaag

De foto is aanwezig, maar er is geen achtergrondverlichting. Als je de monitor verlicht, kun je zien dat er een beeld is. In dit geval moet u nadenken over een overtreding in het circuit van de achtergrondverlichting of het falen van de lamp zelf. Daarnaast kan ook de voeding of omvormer beschadigd raken. Al deze onderdelen zijn zelf te vervangen als er nieuwe passende opties beschikbaar zijn.

Horizontale of verticale streep op de monitor

De monitor werkt, maar er loopt een effen eenkleurige streep door het hele beeld. De storing wordt vaak geassocieerd met schade aan de matrix, die is ontstaan door de lange levensduur van de monitor, of is gewoon het gevolg van slecht vakmanschap. Het enige dat u kunt doen, is de aansluiting van de contactconnectoren op de matrix controleren en proberen de losse contacten voorzichtig te lijmen. Maar hoogstwaarschijnlijk is er een nieuwe matrix nodig.

Donkere of gekleurde vlek op het scherm

Dit gebeurt meestal als gevolg van een klap op de monitor. Ook het veelvuldig en krachtig porren van vingers naar de monitor leidt tot deze weigering. Matrixvervanging is vereist.

Heldere enkele stippen op de monitor

Dit zijn dode pixels - een veelvoorkomend probleem bij goedkope monitoren. Verschijnt als een heldere stip met een andere kleur op de monitor. Het gevolg van een fabricagefout of lang werk. Het kan ook wijzen op mechanische schade aan de matrix. Soms kan het programmatisch worden geëlimineerd.

Verminderde helderheid van de monitor

Het is een gevolg van het falen van de achtergrondverlichtingslamp.

Beeldjitter en ruis

Technisch gezien zal dit probleem vrij moeilijk op te lossen zijn voor een onverlichte gebruiker. Soms kan het probleem echter heel eenvoudig worden opgelost door simpelweg de kabel te vervangen. In plaats van een gewone kabel moet je een kabel nemen met een EMI-onderdrukker.

Reparatie van een moderne LCD-monitor

Moderne monitoren zijn redelijk betrouwbaar en falen van het apparaat is vrij zeldzaam. Dergelijke gevallen komen echter voor. Als de storing niet te maken heeft met een losgeraakte kabel of een bus die uit de connector is gevallen, dan is er sprake van een storing in de elektronica. Helaas is het de elektronica die het vaakst kapot gaat. Een serieus probleem kan niet meer worden opgelost met eenvoudige blokreparaties en er is diepgaande kennis op het gebied van elektrotechniek vereist.

Als u overweegt uw monitor te repareren, bereken dan het geplande budget. In moeilijke gevallen moet u een dure LCD-matrix aanschaffen en betalen voor de arbeid van een professionele meester. Meestal is dit onpraktisch, omdat een nieuwe moderne monitor in verhouding staat tot de reparatie van de oude.

Aanbevolen: