Hoe Gps-navigator Werkt

Inhoudsopgave:

Hoe Gps-navigator Werkt
Hoe Gps-navigator Werkt

Video: Hoe Gps-navigator Werkt

Video: Hoe Gps-navigator Werkt
Video: HOE WERKT GPS? // Willem Wever // #38 2024, Mei
Anonim

Mensen gebruiken dagelijks verschillende apparaten, daarmee is het leven een stuk comfortabeler geworden. Dit geldt ook voor gps-navigators, ze zijn net zo gewoon geworden als mobiele telefoons, camera's en mp3-spelers. Wie dacht aan het principe van navigatie?

Momenteel zijn navigatiesystemen beschikbaar voor velen
Momenteel zijn navigatiesystemen beschikbaar voor velen

GPS navigatie

Zelfs in de oudheid probeerden mensen hun leven tijdens het reizen gemakkelijker te maken met behulp van verschillende hulpmiddelen waarmee ze zich in de ruimte konden lokaliseren. Zoals bijvoorbeeld een kompas of een sextant. Deze twee apparaten bestaan ook in de moderne wereld, maar de zogenaamde gps-navigatie wint steeds meer aan populariteit. Met zijn verschijning begon een nieuw tijdperk in het bepalen van geografische coördinaten.

Op zichzelf staat de afkorting "gps" voor "global positioning system", het is een grootschalig positioneringssysteem. Het wordt aangedreven door een aantal satellieten en grondpunten op zonne-energie. Dit systeem werd voor het eerst gelanceerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie om de militaire veiligheid van de staat te waarborgen, en na verloop van tijd werd het beschikbaar voor burgers.

Moderne mensen kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder het gebruik van satellietsystemen. Ze stellen je in staat om de wereld rond te reizen, zonder angst om te verdwalen in een onbekend gebied, geven een gevoel van onbeperkte vrijheid.

Hoe gps-navigators werken

Het is mogelijk om uw locatie te bepalen met behulp van gps-ontvangers. Dit zijn al bekende apparaten - navigators. Ze verwerken signalen van satellieten en berekenen exacte coördinaten. Hiervoor wordt de tijd gemeten die een signaal uit de ruimte nodig heeft om een aards object te bereiken. De afstand wordt automatisch berekend op basis van de ontvangen tijdgegevens. Meestal is informatie van drie satellieten voldoende om de positie van een object in de ruimte te bepalen, maar als er meer zijn, kun je ook de positie van het object boven zeeniveau berekenen. Daarnaast helpt het gps-systeem bij het bepalen van routes (ook rekening houdend met files), afstanden, het vinden van individuele huizen en straten en diverse infrastructurele voorzieningen. Navigatie is beschikbaar op elk moment van de dag of nacht en bij elk weer.

GPS-signaalkwaliteit en fouten

De kwaliteit van radiosignalen die door satellieten worden verzonden, kan enigszins worden beïnvloed door verhoogde activiteit op de zon of magnetische stormen. In deze gevallen verspreiden de signalen zich meestal iets slechter, de navigator zal langzamer werken.

In de regel ontstaan kleine fouten bij het bepalen van coördinaten als gevolg van enkele technische storingen van het systeem. Deze omvatten een vertraging in de apparatuur aan boord, onstabiele werking van de generator, een ongedefinieerde positie van de satelliet en verschillende fouten van ruimtelijk karakter.

Aanbevolen: