Hoe Maak Je Een Weerstation Met Je Eigen Handen

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Weerstation Met Je Eigen Handen
Hoe Maak Je Een Weerstation Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je Een Weerstation Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je Een Weerstation Met Je Eigen Handen
Video: #Vlog 1 - Welk weer is het vandaag? DIY WEERSTATION 2024, April
Anonim

We brengen een methode onder uw aandacht voor het maken van een weerstation voor een huis of zomerhuisje. We nemen het Arduino-bord en een set sensoren als basis: temperatuur, vochtigheid, druk en een kooldioxidesensor. De gegevens worden weergegeven op het LCD-scherm en de stroom wordt geleverd door een voeding voor een mobiele telefoon of batterijen.

Doe-het-zelf weerstation voor thuis
Doe-het-zelf weerstation voor thuis

Noodzakelijk

  • - Arduino-bord of analoog;
  • - DHT11 temperatuur- en vochtigheidssensor;
  • - BMP085 druksensor;
  • - kooldioxidesensor MQ135;
  • - LCD-scherm 1602;
  • - potmeter 10 kOhm;
  • - gebouw voor het weerstation;
  • - een stuk met folie beklede glasvezel;
  • - schroeven voor het bevestigen van onderdelen;
  • - computer;
  • - aansluitdraden;
  • - connector voor voeding;
  • - soldeerbout.

instructies:

Stap 1

Eerst moet je een geschikte case vinden. Alle componenten van het toekomstige kamerweerstation moeten daar passen. Deze behuizingen worden in veel elektronicawinkels verkocht. Of gebruik een ander corpus dat u kunt vinden.

Bedenk hoe alle componenten erin passen. Snijd door het venster om het LCD-scherm vast te zetten als dit niet beschikbaar is. Als je een kooldioxidesensor erin plaatst, die vrij sterk opwarmt, plaats deze dan aan de andere kant van de andere sensoren of maak hem op afstand. Voorzie een gat voor de stroomaansluiting.

Behuizing voor weerstation thuis
Behuizing voor weerstation thuis

Stap 2

Een paar woorden over de gebruikte componenten.

Het 1602 LCD-scherm gebruikt 6 Arduino-pinnen + 4 voor stroom (achtergrondverlichting en synthesizer).

DHT11 temperatuur- en vochtigheidssensor is aangesloten op elke digitale pin. Om de waarden te lezen, gebruiken we de DHT11.rar-bibliotheek, die bijvoorbeeld hier kan worden gedownload:

De druksensor BMP085 wordt via de I2C-interface aangesloten op twee pinnen van de Arduino: SDA - op de analoge pin A4 en SCL - op de analoge pin A5. Houd er rekening mee dat er een spanning van +3, 3 V aan de sensor wordt geleverd.

De MQ135 kooldioxidesensor is aangesloten op één analoge pin.

Om de meteorologische situatie te beoordelen, is het in principe voldoende om gegevens over temperatuur, vochtigheid en atmosferische druk te hebben en is een kooldioxidesensor niet nodig.

Maar als we alle 3 sensoren gebruiken, hebben we 7 digitale en 3 analoge pinnen van de betrokken Arduino. Nou ja, eten natuurlijk.

Home Weerstation Componenten
Home Weerstation Componenten

Stap 3

Het diagram van het weerstation is weergegeven in de afbeelding. Alles is hier duidelijk.

Huis weerstation diagram
Huis weerstation diagram

Stap 4

Laten we een schets schrijven voor Arduino. De tekst van het programma, vanwege zijn aanzienlijke omvang, wordt als link in de bijlage naar het artikel in de sectie "Bronnen" gegeven. Alle code is voorzien van gedetailleerde en begrijpelijke opmerkingen.

Laad de schets in het geheugen van de Arduino-bordcontroller.

Stap 5

We zullen een printplaat maken om componenten in de behuizing te plaatsen - dit is de handigste oplossing voor het rangschikken en aansluiten van sensoren. Om thuis een printplaat te maken, gebruik ik "laser-strijk"-technologie (we hebben het in eerdere artikelen uitgebreid beschreven) en ets met citroenzuur. We zullen op het bord plaatsen voorzien voor jumpers ("jumpers") om de sensoren te kunnen uitschakelen. Dit is handig als u de microcontroller opnieuw moet programmeren wanneer u het programma wilt wijzigen.

Met behulp van solderen installeren we druk- en gassensoren.

Om het Arduino Nano-bord te installeren, is het handig om speciale adapters of sockets met een pitch van 2, 54 te gebruiken. Maar bij afwezigheid van deze onderdelen en vanwege ruimtebesparing in de behuizing, zal ik de Arduino ook installeren door te solderen.

De thermische sensor wordt op enige afstand van het bord geplaatst en wordt thermisch geïsoleerd van de binnenkant van het weerstation met behulp van een speciaal isolatiekussen.

We zullen plaatsen bieden voor het aansluiten van externe stroom op ons zelfgemaakte bord. Ik zal een gewone 5V-oplader gebruiken van een oude kapotte router. Plus 5 volt van de oplader wordt naar de Vin-pin van het Arduino-bord geleid.

Het LCD-scherm wordt aan de voorkant rechtstreeks op de behuizing geschroefd. Het wordt verbonden door draden met connectoren van het type "Dupont".

PCB voor thuisweerstation
PCB voor thuisweerstation

Stap 6

Plaats de printplaat in de behuizing en zet deze vast met schroeven. We zullen het LCD-scherm aansluiten op de Arduino-poten volgens het diagram.

Sluit de behuizing van het weerstation voorzichtig.

Thuisweerstation is bijna klaar
Thuisweerstation is bijna klaar

Stap 7

Nadat we hebben gecontroleerd of alles correct was aangesloten, leveren we stroom aan ons weerstation. Het LCD-scherm moet oplichten en na een paar seconden worden drukgegevens weergegeven, een kleine voorspelling op basis van drukmetingen en temperatuur-, vochtigheids- en kooldioxide-metingen.

Aanbevolen: