Hoe Maak Je Een Subwoofer Met Je Eigen Handen

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Subwoofer Met Je Eigen Handen
Hoe Maak Je Een Subwoofer Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je Een Subwoofer Met Je Eigen Handen

Video: Hoe Maak Je Een Subwoofer Met Je Eigen Handen
Video: The most unbelievable subwoofer ever JBL BassPro Go Car Stereo Lab 2024, Maart
Anonim

Muziekliefhebbers worden thuis vaak geconfronteerd met het probleem van een gebrek aan geluid van hoge kwaliteit. Een speciaal apparaat - een subwoofer - een akoestisch systeem dat is ontworpen om lage frequenties te reproduceren, vanaf 20 Hz, zal helpen om het te creëren. Je kunt het kopen in bijna elke winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van audioapparatuur. Als je geen industriële subwoofer kunt betalen, kun je altijd iets soortgelijks bouwen van stukjes multiplex en oude luidsprekers. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om een subwoofer speaker op de radiomarkt te kopen.

Hoe maak je een subwoofer met je eigen handen
Hoe maak je een subwoofer met je eigen handen

Het is nodig

  • - spreker;
  • - multiplex:
  • - een computer;
  • - computerprogramma WinISD 0.44;
  • - twee buizen van papier, polyethyleen of metaal;
  • - puzzel;
  • - PVA-lijm;
  • - metalen nietjes;
  • - afdichtmiddel;
  • - zelfklevende folie;
  • - vilt, watten of schuimrubber.

instructies:

Stap 1

Eerst een paar woorden over wat een subwoofer is. Dit is een luidsprekersysteem dat geluiden met een lage frequentie weergeeft. Het gebruik van een subwoofer zorgt voor het beste geluid voor uw muziek. En het systeem zelf is een zogenaamde speaker met een grote speaker. Subwoofers zijn onderverdeeld in twee categorieën: actief (met een ingebouwde versterker) en passief (waarbij er geen ingebouwde versterker is).

Stap 2

Subwoofers worden het meest gebruikt in autosystemen, thuisbioscopen. Met de subwoofer kun je naar goede muziek luisteren met geluid van hoge kwaliteit - superkrachtige bas. Als je een broodnodig item zoals een subwoofer niet kunt krijgen, probeer het dan zelf te maken. Bovendien wordt het in de praktijk niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt.

Stap 3

De makkelijkste en makkelijkste manier om een subwoofer te maken is geen actief plan (zonder ingebouwde versterker). Waarom, blijkt uit de naam zelf: een subwoofer in deze categorie vereist geen installatie van een versterker. En het werk aan zo'n "ambacht" komt neer op het ontwerp, de montage van de subwooferbox en rechtstreeks op de installatie van de luidspreker in de box.

Stap 4

U moet dus aan de slag met de selectie van de luidspreker. Onthoud: hoe krachtiger de luidspreker, hoe luider uw toekomstige SAB zal werken. De speaker kan op verschillende manieren in je handen komen. Het belangrijkste is de aanwezigheid van wat paspoortinformatie over de prestaties ervan. Het feit is dat het ontwerp van de behuizing van hen afhangt, wat belangrijk is. U hebt ook gegevens nodig over de resonantiefrequentie van de luidspreker in de open ruimte, de volledige Q van de luidspreker en het equivalente volume. U kunt deze gegevens vinden in de documenten die de spreker vergezellen. Daarom is het soms raadzaam om een speaker in een winkel te kopen in plaats van op een rommelmarkt. De beslissing over wat te kopen en waar is echter aan jou. En u, als auteur van de toekomstige subwoofer, bent vrij om het meest bescheiden model tegen de laagste prijs te kiezen.

Stap 5

Nadat u het luidsprekermodel hebt gekozen, begint u met het ontwerpen van de SAB-box. Hiervoor heeft u het computerprogramma WinISD 0.44 nodig. Zonder de hulp van dit hulpprogramma zal het moeilijk zijn om een werkkoffer samen te stellen. Het programma vraagt om luidsprekerparameters. Hiermee kunt u vier soorten dozen ontwerpen. U wordt uitgenodigd om de box met de hoogste efficiëntie te overwegen - dit is de bandpass van de zesde orde.

Stap 6

De bandpass van de zesde orde is een rechthoekig kubisch object. Binnenin heeft het een jumper waaraan de luidspreker wordt bevestigd. De bandpass heeft twee gaten voor het installeren van fase-invertercamera's. De rol van deze kamers wordt gespeeld door buizen van metaal, polyethyleen of papier. Deze behuizing moet zo goed mogelijk worden afgesloten. Daarom moet het worden versterkt met schuimrubber, vilt of watten. De binnenste laag moet minimaal twee centimeter zijn. De afneembare hoes van de subwoofer moet een hoge naaddichtheid hebben. Het kan worden versterkt met een extra laag schuimrubber.

Stap 7

Alle afmetingen van de toekomstige box en subwoofer worden gegeven door WinISD 0.44. Het berekent de optimale aantallen voor uw kast op basis van de mogelijkheden van de luidspreker. Jouw taak is om alle maten nauwkeurig te belichamen, dan zal het geluid aan alle verwachtingen voldoen. Over het algemeen is het in elkaar zetten van een subwoofer een hele klus. Het vereist niet alleen een basiskennis van luidsprekers, maar ook vaardigheden in houtbewerking, schroeven, bouten en afdichtingsmaterialen. Dit is dus een echte uitdaging voor de vakman. Als je uiterst attent en consequent bent, zul je slagen.

Stap 8

En nu iets meer over het maken van een subwoofer. Onthoud het adagium over de eerste pannenkoek, die altijd klonterig is, en het maken van je eerste SAB is het beste om te beginnen met een goedkoop luidsprekermodel. Het kan bijvoorbeeld worden overgenomen uit een oude kolom. Om dit te doen, moet u de basisparameters van de luidspreker kennen.

Stap 9

Download en installeer WinISD 0.44 op uw computer, voer het uit, voer uw luidsprekergegevens in. Als u ze kent, berekent het programma het meest nauwkeurig de basisparameters van de box voor uw toekomstige subwoofer en biedt het de meest optimale opties rechtstreeks voor de luidspreker die u gebruikt. Kies een van de voorgestelde boxtypes. Laat u bij het kiezen van een "koffer" leiden door de technische mogelijkheden van het product en de geluidskwaliteit die u uit de subwoofer wilt halen.

Stap 10

Markeer de lichaamsdelen op een stuk triplex. Zaag ze uit met een decoupeerzaag of ijzerzaag. Bevestig het lichaam met PVA-lijm (u kunt een lijmpistool gebruiken) en metalen nietjes. Boor gaten voor de draden in de achterwand. Maak een van de zijwanden van de bak afneembaar. Bevestig hiervoor twee rails aan de binnenzijde van de muur van onder en van boven op een afstand gelijk aan de hoogte van het gat in de behuizing. Ook kunt u desgewenst de afneembare boxcover met magneten vastzetten.

Stap 11

Bevestig de luidspreker aan de voorkant van de kast, schets hem en snijd een gat in het triplex dat overeenkomt met de diameter van de luidspreker. Plaats de luidspreker in de doos, zet deze vast met afdichtmiddel. Trek de draden van de luidspreker door de gaten aan de achterkant van de kast.

Stap 12

Om de hoogste geluidskwaliteit te krijgen, sluit u de subwoofer zorgvuldig af, maakt u de voegen van de wanden van de doos vast, plaatst u vilt of schuimrubber erin (u kunt ook watten gebruiken) met een dikte van minimaal 2 cm. De verwijderbare muur heeft ook een speciale afdichting nodig. Om de naden van de behuizing zoveel mogelijk te isoleren, kunt u schuimtape gebruiken, die moet worden vastgezet met lijm of metalen nietjes.

Stap 13

Bedek het lichaam met zelfklevende tape die hout of metaal imiteert. Sluit de subwoofer aan op een geluidsbron en voeding.

Aanbevolen: