Hoe Een Project In Een Altera FPGA Te Laden

Inhoudsopgave:

Hoe Een Project In Een Altera FPGA Te Laden
Hoe Een Project In Een Altera FPGA Te Laden

Video: Hoe Een Project In Een Altera FPGA Te Laden

Video: Hoe Een Project In Een Altera FPGA Te Laden
Video: FPGA Blinking Led Tutorial Step by Step [ Altera ] 2024, Mei
Anonim

Laten we het project voorbereiden en laden vanuit de Quartus II-ontwikkelomgeving in de Altera FPGA.

USB Blaster-programmeur
USB Blaster-programmeur

Noodzakelijk

  • FPGA van Altera;
  • USB-Blaster-programmeur;
  • computer met Quartis II ontwikkelomgeving.

instructies:

Stap 1

Selecteer in het menu Opdrachten -> Apparaat … de FPGA waarin u het project gaat "vullen". In de Device Family-groep moet u de familie selecteren waartoe uw FPGA behoort. Selecteer uw FPGA-model in het veld Beschikbare apparaten.

In de lijstgroep Weergeven in "Beschikbare apparaten" kunt u apparaten sorteren op pakkettype (Pakket) of op aantal pinnen () om snel uw FPGA-model te vinden.

Het is niet overbodig om aan te geven in welke staat de niet-verbonden FPGA-poten zullen zijn. Klik op de knop Apparaat- en pinopties …, ga naar de stap en geef de status van de pinnen op.

Nadat u het FPGA-model hebt opgegeven, sluit u het apparaatvenster door op de knop OK te klikken.

Selecteer de FPGA-familie en het model in het apparaatvenster
Selecteer de FPGA-familie en het model in het apparaatvenster

Stap 2

Als je wilt dat de synthesizer zelf functies aan de pinnen toewijst, dan kun je niets anders doen. En om handmatig FPGA-pinnen toe te wijzen, gaat u naar het menu Toewijzingen -> Pin Planner of drukt u op de toetsencombinatie Ctrl + Shift + N.

De pintoewijzingstool wordt gestart. Hieronder vindt u een lijst van de I/O-pinnen die in uw project zijn gebruikt met de bijbehorende namen.

Nu moet u in de kolom Locatie de pincodes instellen. Dubbelklik op de bijbehorende cel en selecteer het pinnummer of voer het nummer in met het toetsenbord. De pincodes zijn afhankelijk van uw breadboard.

Nadat alle pinnen zijn gedefinieerd, kan het pinplannervenster worden gesloten. Compileer nu het project: Processing -> Start Compilation of Ctrl + L.

De correspondentie van de FPGA-pinnen toewijzen aan de projectsignalen
De correspondentie van de FPGA-pinnen toewijzen aan de projectsignalen

Stap 3

Laten we de programmeur op de computer aansluiten. De eerste keer dat u verbinding maakt, moet u het stuurprogramma installeren. Het wordt standaard geïnstalleerd en bevindt zich in de Quartus-directory, in de map drivers: C: / altera / 13.0sp1 / quartus / drivers.

Na het installeren van het stuurprogramma wordt de programmer in apparaatbeheer weergegeven als Altera USB-Blaster.

Driverinstallatie voor USB Blaster Programmer Programme
Driverinstallatie voor USB Blaster Programmer Programme

Stap 4

Altera FPGA's ondersteunen verschillende programmeermodi. Laten we eerst eens kijken naar het downloaden van de firmware via de JTAG-interface. Sluit de programmer aan op de JTAG-connector op het FPGA-bord.

Laten we de programmeertool starten: Tools -> Programmer.

Laten we een programmeur toevoegen. Om dit te doen, drukt u op de knop Hardware Setup … en selecteert u de aangesloten in de vervolgkeuzelijst. Laten we het raam sluiten.

Klik in het programmeervenster op de knop Auto Detect om Quartus te laten proberen de aangesloten FPGA en het *.sof-firmwarebestand automatisch te detecteren. Het firmwarebestand wordt standaard door Quartus gemaakt tijdens het compileren, tenzij anders aangegeven.

Selecteer in het Programmer-venster de JTAG-modus, vink het selectievakje Program/Configure aan en klik op de knop Start. De firmware wordt naar het FPGA-geheugen geschreven.

Firmware uploaden naar FPGA via JTAG
Firmware uploaden naar FPGA via JTAG

Stap 5

Met deze schrijfoptie wordt de firmware naar het vluchtige geheugen van de FPGA geschreven en na het opnieuw opstarten gewist. Om de firmware in ROM op te slaan, schrijft u de firmware in Active Serial-modus.

Sluit de programmeerkabel aan op de AS-connector of. Voer het firmwareprogramma uit: Tools -> Programmer. Selecteer Modus -> Actief serieel. Mee eens bij het beantwoorden van een verhelderende vraag.

Voeg het firmwarebestand toe door te klikken op de knop Bestand toevoegen …. Zoek in de projectsubmap output_files het bestand met de extensie.pof. Nadat u het firmwarebestand hebt geopend, stelt u de selectievakjes Programmeren / Configureren in en, indien gewenst, stalen. Let op het type configuratiegeheugen in de kolom Device: het moet overeenkomen met het geheugentype van uw FPGA.

Firmware uploaden naar FPGA in actieve seriële modus
Firmware uploaden naar FPGA in actieve seriële modus

Stap 6

Klik op de Start-knop om de firmware naar de FPGA te downloaden.

Aanbevolen: