Wat Is UI- En UX-ontwerp?

Wat Is UI- En UX-ontwerp?
Wat Is UI- En UX-ontwerp?

Video: Wat Is UI- En UX-ontwerp?

Video: Wat Is UI- En UX-ontwerp?
Video: What is UI vs. UX Design? A Practical Example in Under 6 Minutes 2024, Mei
Anonim

Interfaces omringen ons overal: telefoons, auto's, straten en vliegtuigen, kaartautomaten en websites - ze zijn in alles wat een persoon kan beïnvloeden door zijn acties.

Wat is UI- en UX-ontwerp?
Wat is UI- en UX-ontwerp?

Als de interface de interactie is van een persoon met een levenloos object, dan is de gebruikersinterface de interactie van een persoon en een computer: sites, mobiele applicaties, programma's. En deze interactie moet door iemand worden ontworpen. Dit wordt gedaan door interface designers, ook wel UI/UX designers genoemd. Ze werken op basis van de principes van het systeem, de volgorde van handelingen die de gebruiker kan uitvoeren, het resultaat dat hij bij de uitgang krijgt, de helderheid, schoonheid en het gemak van het object in gebruik. Het doel van een interface designer is om de interactie tussen mens en programma prettig, logisch en vriendelijk te maken; het is een baan op het snijvlak van design, engineering, marketing en psychologie.

Het gemak en de schoonheid van interfaces wordt vaak door dezelfde persoon ontworpen, maar interfaces worden steeds complexer, waardoor het vak in tweeën wordt gedeeld. De User Interface Designer (UI) is degene die verantwoordelijk is voor schoonheid en plezier. De User Experience Designer (UX) is degene die verantwoordelijk is voor de bruikbaarheid en afstemming op de bedrijfsdoelstellingen.

Een UI designer houdt zich bezig met alles wat met interface design te maken heeft en creëert duidelijke, coherente en mooie interfaces voor de gebruiker. Zijn belangrijkste verantwoordelijkheden zijn: styling, lay-outcreatie, direct paginaontwerp. Het werkt met kleuren, pictogrammen, typografie, navigatie, menu's, knoppen, vensters, animaties, meldingen. Een UI specialist maakt een ontwerp op basis van input van een UX specialist.

Een UX-ontwerper bestudeert gebruikersproblemen, begrijpt gebruikersgedrag en verkent ervaringen. De UX designer moet ervoor zorgen dat het product op een logische manier werkt en specifieke problemen oplost. Belangrijkste verantwoordelijkheden van een UX-professional: doelgroep- en productonderzoek, ontwerp van gebruikersscenario's. Een UX-ontwerper houdt zich bezig met het 'geluk' van de gebruiker: het plezier en de productiviteit van het werken met de interface, algemeen begrip en het gemak van probleemoplossing.

De rollen van beide ontwerpers overlappen elkaar, dus het is onmogelijk om alleen met UI om te gaan zonder kennis van UX - en vice versa.

Aanbevolen: