Hoe Maak Je Een Oplader?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Oplader?
Hoe Maak Je Een Oplader?

Video: Hoe Maak Je Een Oplader?

Video: Hoe Maak Je Een Oplader?
Video: How to make a Portable USB cell-phone charger 2024, April
Anonim

Niet elke batterij kan worden opgeladen met een zelfgemaakte oplader. Het is bijvoorbeeld gevaarlijk om lithium-ion-, lithium-polymeer- en soortgelijke batterijen op deze manier op te laden. Maar voor nikkel-cadmium- en nikkel-metaalhydridebatterijen zijn dergelijke apparaten best geschikt.

Hoe maak je een oplader?
Hoe maak je een oplader?

Het is nodig

  • - twee batterijen formaat AA of AAA;
  • - dubbel batterijcompartiment, overeenkomend met de grootte van de batterijen;
  • - 5 volt voedingseenheid;
  • - soldeerbout, soldeer en neutraal vloeimiddel;
  • - multimeter;
  • - een gloeilamp voor een spanning van 3, 5 volt en een stroom gelijk aan een tiende van de batterijcapaciteit.

instructies:

Stap 1

Zorg ervoor dat u oplaadbare batterijen zijn, geen batterijen, en dat ze een HiCd- of NiMH-elektrochemisch systeem hebben.

Stap 2

Selecteer correct de nominale stroom van de gloeilamp. Deel de capaciteit van de batterijen, uitgedrukt in milliampère-uur, door tien en je vindt de stroomsterkte van de lamp in milliampère. Als de capaciteit van de batterijen wordt omgezet in ampère voordat ze worden gedeeld, wordt in deze eenheden ook de nominale stroom van de lamp verkregen.

Stap 3

Verbind de positieve pool van de stroombron via de gloeilamp met de positieve pool van het batterijcompartiment. Sluit de negatieve pool rechtstreeks aan op de negatieve pool van het batterijcompartiment. Schakel in het open circuit een multimeter in die in de DC-milliampèremodus werkt.

Stap 4

Ontlaad indien nodig de batterijen zodat er één volt per batterij staat. Het is het beste om ze apart te ontladen. Gebruik hiervoor een belasting die bijvoorbeeld bestaat uit lampen die geschikt zijn voor spanning en stroom. De batterijen mogen in geen geval worden ontladen met een kortsluiting en over het algemeen de ontlaadstroom overschrijden die in hun paspoort is vermeld.

Stap 5

Plaats de batterijen in het compartiment en ze worden automatisch in serie geschakeld. Schakel de voeding in - de stroombegrenzingslamp moet gaan branden. Controleer met een multimeter of de laadstroom inderdaad gelijk is aan een tiende van de capaciteit. Als dit niet het geval is, kies dan een gloeilamp met een overeenkomstig lagere of hogere laadstroom.

Stap 6

Vervang de multimeter door een jumper. Houd de batterijen vijftien uur lang opgeladen. Ze zijn dan klaar voor gebruik.

Stap 7

Als blijkt dat de batterijen hun capaciteit hebben verloren, dat wil zeggen, zelfs na vijftien uur opladen met een stroom gelijk aan een tiende van hun capaciteit, zijn ze snel ontladen, ze moeten worden getraind. Om dit te doen, is het noodzakelijk om verschillende afwisselende cycli van volledige lading en volledige ontlading uit te voeren met een stroom gelijk aan de laadstroom. Elke keer moeten de batterijen zo ontladen worden dat er voor elk één volt nodig is.

Aanbevolen: