Hoe Maak Je Een Oplader Van Een Voeding?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Oplader Van Een Voeding?
Hoe Maak Je Een Oplader Van Een Voeding?

Video: Hoe Maak Je Een Oplader Van Een Voeding?

Video: Hoe Maak Je Een Oplader Van Een Voeding?
Video: How to Make 12v Battery Charger With Old SMPS 2024, Maart
Anonim

Laad batterijen niet rechtstreeks op via de voeding. De laadstroom moet worden beperkt. Afhankelijk van het type voeding kan dit op twee manieren.

Hoe maak je een oplader van een voeding?
Hoe maak je een oplader van een voeding?

instructies:

Stap 1

Controleer het batterijtype. Het moet nikkel-cadmium (aangeduid als NiCd of NiCad) of nikkelmetaalhydride (aangeduid als NiHM) zijn. Laad lithium-ion-, lithium-polymeer-, lithium-ijzer- of andere lithiumhoudende batterijen nooit op met een andere oplader dan die van de fabrikant. Laad geen elektrochemische cellen op, vooral niet die met metallisch lithium.

Stap 2

Het eenvoudigste geval doet zich voor wanneer uw bestaande voeding een stroomstabilisatiemodus heeft. Zo'n blok heeft twee regelaars: spanning en stroom. Het werkt in de modus van stabilisatie van de ingestelde spanning ingesteld door de eerste regelaar totdat de verbruikte stroom de ingestelde door de tweede overschrijdt. Vervolgens schakelt het over naar de huidige stabilisatiemodus, van waaruit het wordt verlaten nadat de belastingsstroom onder de ingestelde waarde is gedaald. Stel in dit geval de spanning één volt hoger in dan de nominale waarde van de accu en de stroom gelijk aan de laadstroom. Sluit vervolgens de batterij aan op het apparaat, let op de polariteit (d.w.z. sluit dezelfde polen van het apparaat en de batterij aan) en schakel het apparaat vervolgens in.

Stap 3

Meestal zijn er echter voedingen die alleen de spanning kunnen stabiliseren. Als je zo'n apparaat hebt, zet dan de huidige stabilisator in serie met de batterij aan. De eenvoudigste dergelijke stabilisator is een gewone gloeilamp. De spanning waarvoor hij is ontworpen moet gelijk zijn aan het verschil tussen de uitgangsspanning van de voeding en de spanning op een volledig ontladen accu. Hetzelfde, waarvoor de gloeilamp moet worden ontworpen, kies dicht bij de laadstroom. Let bij het aansluiten van de accu ook op de polariteit. Zorg ervoor dat u de stroom in het circuit meet en als deze niet gelijk is aan de berekende, gebruik dan een andere lamp.

Stap 4

Bereken de laadstroom van de batterij zelf met behulp van de volgende formule: I = c / 10, waarbij I de laadstroom is, A, c de capaciteit van de batterij, Ah

Stap 5

Selecteer de oplaadtijd gelijk aan vijftien uur. Sluit een opgeladen of ontladen batterij in geen geval kort.

Aanbevolen: