Hoe Kies Je Een Diafragma?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Diafragma?
Hoe Kies Je Een Diafragma?

Video: Hoe Kies Je Een Diafragma?

Video: Hoe Kies Je Een Diafragma?
Video: Hoe stel ik het diafragma in? 2024, Mei
Anonim

Voor amateurfotografen en degenen die gewoon de basis van professionele fotografie willen begrijpen, is het kiezen van een diafragma het moeilijkste moment. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van de camera, die voor een groot deel de kwaliteit van de beelden bepaalt. Daarom moet met de keuze zorgvuldig worden omgegaan.

Hoe kies je een diafragma?
Hoe kies je een diafragma?

instructies:

Stap 1

Houd er rekening mee dat hoe groter het lichttransmissiegebied, hoe lager het f-getal zal zijn (diafragma's worden altijd aangegeven door de f-getalwaarden, die het relatieve lichttransmissiegebied kwantitatief beschrijven). Dit verwart aspirant-fotografen vaak en mensen gebruiken de twee termen door elkaar. Een kleiner diafragma suggereert echter dat objecten op een afstand met een groter bereik scherp kunnen zijn. Dit concept staat bekend onder de term "scherptediepte".

Stap 2

Let bij het kiezen van een lens op die specificaties, die het maximaal (in sommige gevallen minimale) toegestane diafragma aangeven. Lenzen met een groot diafragmabereik kunnen meer flexibiliteit bieden in zowel sluitertijd als scherptediepte. Het maximale diafragma is waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk van een lens. Heel vaak staat de waarde ervan op de verpakking naast de brandpuntsafstand.

Stap 3

Gebruik bij het fotograferen van portretten, sportevenementen of theatervoorstellingen het laagst mogelijke diafragma. Dit zorgt voor korte sluitertijden of, dienovereenkomstig, een geringe scherptediepte. Een geringe scherptediepte voor portretten kan helpen om het onderwerp van de achtergrond te scheiden. Voor digitale camera's suggereren grote diafragma's een veel kleurrijker zoekerbeeld. Dit kan van cruciaal belang zijn wanneer u 's nachts of bij weinig licht fotografeert.

Stap 4

Houd er rekening mee dat zelfs als de maximale diafragmawaarde onaanvaardbaar is, dit niet betekent dat een dergelijke lens niet nodig is. Lensafwijkingen zijn over het algemeen minder wanneer een belichting wordt gebruikt die 1-2 f-stops lager is dan de maximale opening.

Stap 5

Andere overwegingen bij het kiezen zijn prijs, gewicht en grootte. Lenzen met hogere maximale diafragma's zijn veel zwaarder, duurder en groter.

Aanbevolen: