Hoe De Interne Weerstand Van Een Batterij Te Meten?

Inhoudsopgave:

Hoe De Interne Weerstand Van Een Batterij Te Meten?
Hoe De Interne Weerstand Van Een Batterij Te Meten?

Video: Hoe De Interne Weerstand Van Een Batterij Te Meten?

Video: Hoe De Interne Weerstand Van Een Batterij Te Meten?
Video: Hoe kun je zien of een batterij leeg is 2024, Mei
Anonim

Elke stroombron heeft een bepaalde interne weerstand. Het neemt deel aan het beperken van de stroom door de belasting, samen met de weerstand van de belasting zelf. Om dit te weten te komen, moet u de spanning aan de bron onder verschillende belastingen meten en vervolgens een eenvoudige berekening maken.

Hoe de interne weerstand van een batterij te meten?
Hoe de interne weerstand van een batterij te meten?

instructies:

Stap 1

Laad de batterij volledig op.

Stap 2

Neem twee ladingen. Elk van hen moet de batterij met een zodanige stroom belasten dat deze het toegestane maximum niet overschrijdt. Een van de belastingen zou een stroom moeten verbruiken die ongeveer 30 procent is van de maximaal toegestane lange termijn (niet op korte termijn!) Voor de batterij, en de andere - ongeveer 70 procent daarvan. Het is erg handig om laagspanningsgloeilampen te gebruiken. Ze moeten zijn ontworpen voor een spanning die iets hoger is dan de EMF van de batterij (spanning op de klemmen bij afwezigheid van een belasting). Als er lampen met een hoog vermogen worden gebruikt, bevestig deze dan zo dat er geen lichaamsdelen of brandbare voorwerpen mee in aanraking komen.

Stap 3

Verbind de eerste belasting met de batterij via een ampèremeter en sluit een voltmeter parallel aan de batterij zelf aan. Sluit beide apparaten met de juiste polariteit aan. Wacht tot transiënten een paar seconden duren om te voltooien. Meet de stroom door de belasting en de spanning over de accu. Schrijf het op.

Stap 4

Demonteer het circuit en sluit vervolgens op dezelfde manier de tweede aan op de batterij in plaats van de eerste belasting. Schrijf ook de resultaten op. Meet in beide gevallen snel (behalve de tijd die nodig is om de transiënt te voltooien), zodat de batterij niet leeg raakt.

Stap 5

Als de meetresultaten niet worden uitgedrukt in SI-eenheden (de batterij heeft bijvoorbeeld een laag vermogen en de stromen door de belasting worden uitgedrukt in milliampère), converteer ze dan naar dit systeem.

Stap 6

Trek de eerste spanning af van de tweede en de tweede stroom van de eerste. Deel het resultaat van de eerste aftrekking door het resultaat van de tweede aftrekking. Dit geeft de interne weerstand van de batterij, uitgedrukt in ohm.

Stap 7

Merk op dat de interne weerstand van een batterij stijgt naarmate deze ontlaadt en verslijt. Je moet het waarschijnlijk niet met opzet dragen. Maar voer één ontladingscyclus uit (tot een spanning die iets hoger is dan het minimum dat ervoor veilig is). Op verschillende punten in deze cyclus, door de batterij kort los te koppelen van het hoofdontladingscircuit, meet u de interne weerstand met behulp van de bovenstaande techniek. Teken een curve van de afhankelijkheid van interne weerstand van de mate van ontlading, uitgedrukt als een percentage.

Aanbevolen: