Hoe Het Vermogen Van Een Versterker Te Meten?

Inhoudsopgave:

Hoe Het Vermogen Van Een Versterker Te Meten?
Hoe Het Vermogen Van Een Versterker Te Meten?

Video: Hoe Het Vermogen Van Een Versterker Te Meten?

Video: Hoe Het Vermogen Van Een Versterker Te Meten?
Video: Versterkers #1 Hoe kies je een versterker? 2024, Mei
Anonim

Bij het aansluiten van een luidsprekersysteem op een versterker is het raadzaam om het maximale uitgangsvermogen te controleren. Soortgelijke metingen kunnen ook nodig zijn bij het opstellen of repareren van apparatuur. Dit is nodig om een goede werking van het hele systeem te garanderen.

Hoe het vermogen van een versterker te meten?
Hoe het vermogen van een versterker te meten?

Noodzakelijk

  • - oscilloscoop;
  • - multimeter;
  • - wijzertester.

instructies:

Stap 1

Sluit een van de versterkerkanalen aan op de luidspreker als u weet dat het nominale vermogen naar verwachting hoger zal zijn. U kunt ook een dummy load gebruiken die dezelfde impedantie heeft als de luidsprekers. Gebruik in dit geval een weerstand van het PEV-type met een vermogen van 10-100 W.

Stap 2

Gebruik een oscilloscoop om het uitgangsvermogen van de versterker te meten. Breng een sinusvormig signaal met een frequentie van 100-200 Hz aan op de ingang van de versterker, je kunt bijvoorbeeld gewoon een muzikale compositie spelen. Begin het volume geleidelijk te verhogen terwijl u de oscilloscoop-aflezing observeert.

Stap 3

Noteer het moment waarop het uitgangssignaal aan de versterkeruitgang in amplitude beperkt begint te worden en meet de spanning. Houd er rekening mee dat u bij het meten van het maximale uitgangsvermogen op deze manier geen hoogfrequent signaal van de generator kunt toepassen op de ingang van een versterker die is aangesloten op meerwegluidsprekersystemen. Als u dit wel doet, kunnen de middentonen of tweeter worden overbelast.

Stap 4

Bereken het vermogen van uw versterker, dat is het kwadraat van de uitgangsspanning maal tweemaal de weerstand van de belasting of luidspreker.

Stap 5

Gebruik een willekeurige voltmeter om het vermogen van de versterker te meten als u geen oscilloscoop bij de hand hebt. Neem bijvoorbeeld een multimeter of een pointertester. In dit geval is het noodzakelijk om een circuit samen te stellen waarmee elke voltmeter een piekspanningsmeter kan worden. De bron van het signaal zal in dit geval de laagfrequente hoofdoscillator zijn, d.w.z. het muzieksignaal aan de ingang zal geen betrouwbaar resultaat kunnen geven.

Stap 6

Sluit een dummy load en een condensator van 0,47-1,0 F aan op de versterker parallel, en een diode voor een spanning van 50 W in serie, meet vervolgens de uitgangsspanning en bereken het vermogen.

Aanbevolen: