Wat Is Batterijcapaciteit?

Inhoudsopgave:

Wat Is Batterijcapaciteit?
Wat Is Batterijcapaciteit?

Video: Wat Is Batterijcapaciteit?

Video: Wat Is Batterijcapaciteit?
Video: Почему кипит аккумулятор. От чего зависит кипение. Как сберечь АКБ. 2024, Mei
Anonim

De levensduur van een batterij in een mobiele telefoon of een batterij in een auto hangt rechtstreeks af van technische kenmerken als capaciteit. Batterijcapaciteit verwijst naar de hoeveelheid energie die een apparaat in een bepaalde tijdseenheid kan vasthouden en afgeven. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer de batterij meegaat.

Wat is batterijcapaciteit?
Wat is batterijcapaciteit?

Batterijcapaciteit is het belangrijkste kenmerk, dat bepaalt hoe lang de batterij energie kan leveren aan een bepaald apparaat. De hoeveelheid energie die door een batterij wordt opgeslagen, wordt elektrische capaciteit genoemd.

Indicatoren batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit wordt gemeten in ampère-uren. Dit betekent dat de accu de gespecificeerde capaciteit in een bepaalde tijd zal opgeven, dat wil zeggen, in de vorm van een formule, het eruit zal zien als het product van de huidige sterkte A (Ampere) en tijd (uur). Zo kan een accu met een capaciteit van 50 Ah (Ampere-uren) 50 uur lang een 1A (Ampere) belasting van het apparaat leveren. Op dit moment kan de batterijmarkt batterijen aanbieden met een capaciteit van 1 - 2000 Ampère-uur.

Aan de hand van de spanning van de batterij kunt u de capaciteit op een bepaald moment beoordelen, evenals de mate van lading. Hoe hoger de acculading, hoe hoger de spanning die de accu op de klemmen levert. Om de lading te regelen, worden speciale opladers gebruikt: een multimeter en een hydrometer.

Bewaking van batterijlading

Om overladen van de accu te voorkomen, wordt een oplader met laadregeling gebruikt. Alle telefoons, tablets, laptops en bijna alle autoladers zijn ermee uitgerust. Met dit apparaat kunt u het proces van het accumuleren van elektrische capaciteit door de batterij regelen.

De aansturing vindt plaats door de spanning op de accucontacten, wanneer de accu bijvoorbeeld 100% geladen is met een spanning van 12 Volt, zal de accu op het moment van opladen een spanning van 12,7 Volt aangeven. Dit betekent dat de batterij volledig is opgeladen en dat de oplader stopt met het leveren van stroom.

Met behulp van een multimeter (tester) wordt de batterijlading ook gecontroleerd door middel van spanning. Met zijn hulp wordt de spanning op de contacten van de batterij gemeten op het moment van opladen.

Met behulp van de hydrometerinrichting wordt het laadmedium van de accu direct aangestuurd. De hydrometer toont de kenmerken van de dichtheid van de elektrolyt in de batterij. Hoe hoger de dichtheid, hoe meer lading de batterij nodig heeft. Een batterij met een spanning van 12 volt bij 100% lading heeft bijvoorbeeld een elektrolytdichtheid van 1,265.

De dichtheid van de elektrolyt kan worden gecontroleerd in stationaire batterijen. Let er bij het controleren van de container op dat u geen elektrolyt op uw huid en kleding krijgt, aangezien dit chemische brandwonden kan veroorzaken.

Als uw batterij vaak leeg is, dat wil zeggen, de lading niet vasthoudt, is dit een teken dat deze moet worden vervangen.

Aanbevolen: