Hoe De Batterijcapaciteit Te Berekenen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Batterijcapaciteit Te Berekenen?
Hoe De Batterijcapaciteit Te Berekenen?

Video: Hoe De Batterijcapaciteit Te Berekenen?

Video: Hoe De Batterijcapaciteit Te Berekenen?
Video: Natuurkunde uitleg Elektriciteit 5: Capaciteit 2024, April
Anonim

De capaciteit van een batterij of accu wordt de hoeveelheid elektriciteit erin genoemd (lading Q). Doorgaans wordt capaciteit gemeten in de volgende eenheden: ampère-uur of milliampère-uur. Een batterij met een capaciteit van 1000 milliampère-uur kan dus een stroom van 1000 milliampère leveren voor een uur of een stroom van 100 milliampère gedurende 10 uur. Rekening houdend met de spanning U, kan de energie opgeslagen in de batterij worden geschat: E = Q * U.

Hoe de batterijcapaciteit te berekenen?
Hoe de batterijcapaciteit te berekenen?

Het is nodig

Batterijcapaciteitstester

instructies:

Stap 1

Begrijp het principe van het bepalen van de capaciteit van de batterij. Laad eerst de batterij op, ontlaad deze vervolgens met een stroom I en meet vervolgens de tijd T gedurende welke deze wordt ontladen. Het product van stroom en tijd is de capaciteit van de batterij; bereken het met de formule Q = I * T. Op dezelfde manier kun je de capaciteit van een batterij meten, maar in tegenstelling tot deze kan de batterij worden opgeladen na een volledige ontlading.

Stap 2

Gebruik voor het meten van de batterijcapaciteit een circuit dat de batterij via een weerstand R ontlaadt tot een spanning van ongeveer 1 V. Meet de ontlaadstroom volgens de formule I = U / R. Gebruik voor het meten van de ontlaadtijd een klok die werken op een spanning van 1,5-2,5 V Om de batterij te beschermen tegen volledige ontlading, gebruikt u een solid-state relais, bijvoorbeeld PVN012, dat de batterij zal ontkoppelen wanneer de spanning daalt tot de minimaal toegestane (in ons geval tot 1 V).

Stap 3

Ontlaad de batterij volledig en sluit deze aan op het circuit. Zet de klok op nul en zet het circuit aan. In dit geval sluit het relais de contacten, begint de batterij te ontladen via de weerstand en wordt de spanning op de klok toegepast. De spanning over de weerstand en de batterij zal geleidelijk afnemen en wanneer deze 1 V bereikt, opent het relais de contacten. Wanneer de ontlading stopt, stopt de klok.

Stap 4

Houd er rekening mee dat de capaciteit van een nieuw opgeladen batterij hoger is, omdat na verloop van tijd een deel van de lading verloren gaat tijdens zelfontlading. Om de mate van zelfontlading te weten, meet u de capaciteit direct na het opladen en voert u de meting na een week (maand) uit. De toelaatbare zelfontlading van NiMh-batterijen is ongeveer 10% per week.

Stap 5

Verbeter het bedradingsschema om de weerstand van de batterijcontacten te verminderen. In sommige batterijhouders kunnen verliezen worden veroorzaakt door een stalen veer, die wordt aanbevolen om te worden overbrugd met behulp van een koperdraad.

Aanbevolen: