Hoe De Batterijcapaciteit Te Achterhalen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Batterijcapaciteit Te Achterhalen?
Hoe De Batterijcapaciteit Te Achterhalen?

Video: Hoe De Batterijcapaciteit Te Achterhalen?

Video: Hoe De Batterijcapaciteit Te Achterhalen?
Video: Minor ZPBM - Hoe maak je een probleemanalyse? 2024, Mei
Anonim

De capaciteit van een batterij is de hoeveelheid energie (lading Q, elektriciteit) die erin zit. De capaciteit van een batterij of batterij wordt gemeten in milliampère per uur of ampère per uur. Zo kan een batterij met een capaciteit van 1000 milliampère/uur bijvoorbeeld een stroom van 1000 milliampère leveren voor een uur of een stroom van 100 milliampère gedurende 10 uur, etc. Als u de spanning U kent, kunt u eenvoudig de energie berekenen die in de batterij is opgeslagen, het is voldoende om de formule te kennen: E = Q * U.

Hoe de batterijcapaciteit te achterhalen?
Hoe de batterijcapaciteit te achterhalen?

Het is nodig

oplader, stopwatch

instructies:

Stap 1

Koop, huur of leen een batterijmeter. Pak de batterij en laad deze volledig op en ontlaad hem vervolgens met de stroom (I). Meet de tijd (T) waarin de ontlading zal plaatsvinden.

Stap 2

Bereken het product van de stroom, wat de capaciteit van de batterij is. Om dit te doen, moet u de huidige sterkte en tijd nemen en deze vermenigvuldigen (Q = I * T). We willen opmerken dat u op dezelfde manier de capaciteit van absoluut elke batterij kunt meten, evenals een gewone batterij. Maar tegelijkertijd moet eraan worden herinnerd dat het onmogelijk zal zijn om een eenvoudige batterij opnieuw op te laden, in tegenstelling tot een batterij.

Stap 3

Er kunnen andere methoden worden gebruikt om de capaciteit van de batterij te achterhalen. Dus om de capaciteit van het gespecificeerde apparaat te meten, kunt u een speciaal circuit gebruiken waarmee u de batterij via een weerstand (R) kunt ontladen. Bovendien wordt een dergelijke ontlading uitgevoerd tot een spanning van ongeveer 1W. Meet vervolgens de ontlaadstroom met de formule: I = U / R.

Stap 4

Om de ontladingstijd te meten, kunt u een gewoon horloge gebruiken dat op 1,5 W kan werken. Houd er bij het ontladen van de batterij rekening mee dat het apparaat niet volledig moet worden ontladen, maar hiervoor moet u een speciaal solide relais gebruiken, bijvoorbeeld PVN012. Met zo'n relais kunt u de accu op tijd loskoppelen op het moment dat de spanning tot een minimum daalt. Terugbrengen naar 1W is toegestaan, zoals reeds opgemerkt.

Stap 5

Sluit de lege batterij aan op het circuit. Zet het circuit aan en stel de stopwatch in door het horloge aan te zetten. Wanneer de ontlading 1 W bereikt, zal het relais sluiten en stopt de klok.

Stap 6

Om erachter te komen hoeveel lading de batterij verliest, na ongeveer een week of twee gebruik, tijdens zelfontlading, is het noodzakelijk om de capaciteit van het apparaat te meten nadat het volledig is opgeladen en dergelijke metingen na nog een week of twee uit te voeren.

Aanbevolen: