Lossless-formaat: Wat Is Het?

Inhoudsopgave:

Lossless-formaat: Wat Is Het?
Lossless-formaat: Wat Is Het?

Video: Lossless-formaat: Wat Is Het?

Video: Lossless-formaat: Wat Is Het?
Video: Чем отличается Flac от MP3 2024, Mei
Anonim

Lossless-technologie (vertaald uit het Engels - "lossless") impliceert de compressie van een akoestisch signaal met behulp van speciale codecs. Bovendien wordt het gecomprimeerde signaal met absolute nauwkeurigheid in de oorspronkelijke staat hersteld. Dat wil zeggen, als u een analoog signaal in WAV-formaat zonder compressie opneemt op een standaard audio-cd en vervolgens WAV-compressie uitvoert met de genoemde codec, en na het decomprimeren van het bestand in WAV en verder opnemen van het geluid op een lege cd, krijgt u twee absoluut identieke audio-cd's.

Lossless is een technologie van de 21e eeuw
Lossless is een technologie van de 21e eeuw

Om tegenwoordig audiobestanden op te slaan, kunt u een redelijk economisch en handig verliesvrij formaat gebruiken. In dit geval zal de kwaliteit van de muziekcollectie veel beter zijn dan die van traditionele lossy codecs. En het neemt veel minder ruimte in beslag dan ongecomprimeerde audio. Bovendien zijn moderne spelerprogramma's maximaal aangepast aan het verliesvrije formaat, en zelfs degenen die het niet begrijpen, kunnen dit gemakkelijk leren met behulp van de verliesvrije plug-in.

Vereiste audioformaten

Traditionele gecomprimeerde Ogg Vorbis- of MP3-formaten voldoen niet aan de geluidskwaliteitseisen van echte muziekliefhebbers. Hoogwaardige hifi-apparatuur zal immers onmiddellijk alle akoestische gebreken van de opname aan het licht brengen. Natuurlijk is het bij het luisteren naar een dergelijk signaal op gewone huishoudelijke apparaten moeilijker om de gebreken op te vangen, en daarom kan dit tegenwoordig voor velen geschikt zijn. Een waardig alternatief voor het maken van een serieuze muziekcollectie op "vinyl" of laserdiscs is echter om deze op een computer op te slaan in verliesvrij audioformaat. Inderdaad, in dit geval zijn compacte opslag van geluidsbestanden en onberispelijke kwaliteit gegarandeerd, zelfs bij gebruik van compressie.

Het verliesvrije formaat is wijdverbreid geworden
Het verliesvrije formaat is wijdverbreid geworden

Bovendien maakt het gebruik van een computer met geluidsversterkers en accessoires (koptelefoon en luidsprekers) het mogelijk om te praten over een redelijk economische oplossing voor het probleem van de beschikbaarheid van muziek van hoge kwaliteit.

Houd er rekening mee dat niet-gecomprimeerde verliesvrije audioformaten het volgende bevatten:

- CDDA is de standaard voor audio-cd's;

- WAV - Microsoft Wave;

- IFF-8SVX;

- AU;

- AIFF;

- IFF-16SV;

- RAUW.

Gecomprimeerde formaten zijn onder meer:

-FLAC;

- APE - Apenaudio;

- M4A - Apple Lossless - Apple muziekformaat;

- WV - WavPack;

- WMA - Windows Media Audio 9;

- LA - Audio zonder verlies;

- TTA - Echte audio. LPAC;

- OFR - OptimFROG;

- RKA-RKAU;

- SHN - Inkorten.

Het FLAC-formaat (Free Lossless Audio Codec) is een van de meest voorkomende. Afspelen van hoge kwaliteit op HiFi- en Hi-End-apparatuur en de mogelijkheid om een archief van uw muziekcollectie te creëren, wordt bereikt door het feit dat wanneer dit formaat wordt gebruikt om het akoestische signaal te transformeren, er geen gegevens worden verwijderd. Bovendien wordt de Free Lossless Audio Codec vrijelijk verspreid, wat erg belangrijk is voor de muziekgemeenschap, wiens vertegenwoordigers vaak hun toevlucht nemen tot het zelf opnemen van muziekwerken. De hoge populariteit is de reden geworden dat het formaat nu is aangepast voor de meeste mediaspelers.

Het APE-formaat is exclusief ontworpen voor het Windows-platform. In dit geval is het algoritme dat wordt gebruikt voor compressie ontworpen om het volume anderhalf tot twee keer te verminderen zonder verlies van signaalkwaliteit. Van de drie hoofdfasen van codering lijken er twee op traditionele archiveringssystemen, en één is gebaseerd op de principes van akoestische compressie. Door de licentiefuncties van dit formaat kunnen muzikanten het niet zo vrij gebruiken als flac.

Het Apple Lossless-formaat is een ontwikkeling door Apple die is ontworpen voor gebruik op zijn eigen apparaten. Het is iPod-compatibel en bevat DRM-rechtenbeheermogelijkheden. Bovendien is Apple Lossless opgenomen als een functie in iTunes en wordt ondersteund door QuickTime. Het kan worden beluisterd in Windows-toepassingen omdat het deel uitmaakt van vrij beschikbare bibliotheken. De gegevens die Apple in 2011 heeft vrijgegeven, spreken boekdelen over de goede vooruitzichten voor de codec. Compressie tot een niveau van 40-60% van het niveau van het oorspronkelijke akoestische signaal en een serieuze decoderingssnelheid zijn immers een duidelijke claim voor waardige concurrentie. Het samenvallen van de bestandsextensie met de Advanced Audio Coding-codec, die geen muziekformaat van hoge kwaliteit is, zorgt echter voor enige verwarring.

Lossless audio luistersoftware

Interessant is dat moderne softwarespelers zich niet onmiddellijk begonnen aan te passen aan verliesvrije codecs.

Lossless-indeling is modern en populair
Lossless-indeling is modern en populair

De WinAmp-speler werkt nu met bijna alle verliesvrije formaten. Aan de hand van zijn voorbeeld kun je erachter komen wat een echte audiospeler is die met het muziekformaat werkt zonder verlies van verliesvrije kwaliteit. Ondanks het gebruikelijke probleem van FLAC- of APE-codecs die gepaard gaan met het digitaliseren van een hele schijf in één keer met één bestand, kan deze speler individuele nummers in verliesvrij muziekformaat zeer correct verwerken.

Digitale spelers met verliesvrije ondersteuning (jetAudio, Foobar2000, Spider Player) hebben een gebruiksvriendelijke interface en hebben, naar de mening van de meeste muziekliefhebbers, onderling geen significante verschillen. Het Apple Lossless-formaat gebruikt iTunes om muziek af te spelen. En deze codec is aangepast aan de populaire VLC-videospeler.

Met Apple compatibele computers kunnen Vox- en Cog-programma's gebruiken, die zijn aangepast met Apple Lossless, Monkeys Audio, FLAC en Wavpack. En gadgets die zijn uitgerust met Windows kunnen werken met applicaties die compatibel zijn met de Foobar2000- of WinAmp-codecs. In het laatste geval zijn speciale plug-ins vereist.

Lossless-compatibele apparaten en luisterapparatuur

Het is belangrijk om te begrijpen dat de mogelijkheid om naar muziek te luisteren niet voor alle gadgets hetzelfde is. Een tablet of smartphone heeft dus niet zo'n hulpmiddel als een pc. Veel mobiele apparaten zijn echter in staat om verliesvrije audiosignalen te reproduceren. Android-gadgets hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om de andLess-speler te gebruiken. Het heeft beschikbare flac-, ape- en ongecomprimeerde wav-formaten.

Met de lossless-indeling kunt u een grote muziekcollectie van uitstekende kwaliteit maken
Met de lossless-indeling kunt u een grote muziekcollectie van uitstekende kwaliteit maken

Apparaten op basis van het Blackberry-platform hebben dergelijke mogelijkheden nog niet. Pas vanaf de Bold 9000 en 8900 kwam het lossless-formaat beschikbaar.

Apple-gadgets gebruiken de ALAC-codec. Dergelijke technische apparatuur is beschikbaar voor een iPod-speler (behalve shuffle), een iPhone-telefoon en een iPad-tablet. U kunt ook de FLAC Player-app voor FLAC-indeling downloaden van de App Store. Dit formaat wordt ook ondersteund door Samsung Galaxy-gadgets, sommige Sony Ericsson-smartphones en iriver-spelers.

Om te genieten van het luisteren naar muziek met het verliesvrije formaat op uw computer, moet u over de juiste apparatuur beschikken. Dit omvat een koptelefoon, versterker en luidsprekers. Uitstekende recensies van koptelefoongebruikers verwijzen naar producten van de merken Koss en Sennheiser. In dit geval is het handig om het model hoofdtelefoon met het grootste diafragma te selecteren voor het beste geluid. Geef geen voorkeur aan die monsters waarin grote oorkussens op kleine membranen zijn geplaatst. In zo'n koptelefoon is de geluidskwaliteit gelijk aan die van mp3.

De keuze van EQ, versterker en akoestiek voor Hi-Fi of Hi-End kwaliteitsgeluid wordt alleen beperkt door het budget. Want een breed assortiment van deze producten wordt gepresenteerd voor bijna alle mogelijke categorieën muziekluisteraars. Bovendien, om naar het audiosignaal van een pc te luisteren, volstaat het om je te concentreren op economische opties voor monitorluidsprekers van populaire merken. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat bidirectionele akoestiek het lage frequentiebereik met hoge kwaliteit niet aankan, daarom is het belangrijk om akoestiek te gebruiken met een subwoofer voor het noodzakelijke verliesvrije formaat geluid. De apparatuur uit de Microlab SOLO-serie heeft goede recensies gekregen.

Samenvatting

Tegenwoordig kunnen liefhebbers van hoogwaardige muziek serieus geld besparen bij het gebruik van nieuwe formaten van digitale akoestiek. Het is niet langer moeilijk om persoonlijke bibliotheken te verkrijgen op moderne media met hoge capaciteit.

Lossless-formaat - muziek van hoge kwaliteit voor weinig geld
Lossless-formaat - muziek van hoge kwaliteit voor weinig geld

Zelfs een budgetoptie kan concurreren met de Hi-End-apparatuurset. Het gebruik van het lossless formaat kan immers worden gebruikt in een thuisstudio en de geluidskwaliteit zal niet te vergelijken zijn met MP3 op plastic luidsprekers.

Aanbevolen: