Presentator: Wat Het Is En Waarvoor Het Wordt Gebruikt

Inhoudsopgave:

Presentator: Wat Het Is En Waarvoor Het Wordt Gebruikt
Presentator: Wat Het Is En Waarvoor Het Wordt Gebruikt

Video: Presentator: Wat Het Is En Waarvoor Het Wordt Gebruikt

Video: Presentator: Wat Het Is En Waarvoor Het Wordt Gebruikt
Video: Onrecht! | Bram en Dennis pakken Marktplaatsoplichters | NPO 3 Extra 2024, April
Anonim

De vaardigheid van spreken in het openbaar is niet eenvoudig. Helpt de spreker om overtuigend en effectief te visualiseren wat er is gezegd door middel van heldere en kleurrijke computerpresentaties. Om vrij te kunnen bewegen tijdens een toespraak en naar het publiek te gaan, maar tegelijkertijd volledig gefocust te blijven op spraak, moet er iets kleins in uw handen zijn - een kenmerk van een elektronische presentatie waarmee u de videosequentie kunt regelen die het verbale materiaal illustreert.

Presentatie weergeven
Presentatie weergeven

Termen die zijn ontleend aan vreemde talen worden vaak niet volledig gebruikt voor het beoogde doel vanwege de vrije interpretatie van hun vertaling. Zo gebeurde het ook met het woord presentator. Met betrekking tot het beroep van een persoon verving het de vreemde taal "spreker" en "communicator". Een presentator (wat 'vertegenwoordiger, organisator, presentator' betekent) is een persoon die verantwoordelijk is voor het leiden van een openbaar evenement, het leiden van een show. Tegenwoordig hebben specialisten als presentator van internationale congressen, webpresentator, fitnesspresentator en anderen de status van een beroep. In bredere zin is het woord een informatief reclamemiddel om een product te demonstreren. Concepten als verkooppresentator, brochurepresentator, productpresentator komen veel voor. Samen met ordnerfolders en merkenlijsten duiden ze de verschillende materialen aan die worden gebruikt om het product aan een potentiële koper te presenteren. Sinds de jaren tachtig, toen computersoftware voor het maken van elektronische presentaties verscheen, wordt ook op dit gebied de term presentator gebruikt.

Presentator = Presentator = Clicker

Op basis van de algemene definitie van "presentator - iets dat wordt gebruikt voor presentatie of reclame", werd de naam van een elektronische presentatie gegeven aan softwarepakketten die werden gebruikt om informatie weer te geven in de vorm van een videosequentie. Tegelijkertijd zorgt een speciale accessoire ervoor dat de presentator tijdens de presentatie, vergezeld van een diavoorstelling op groot scherm, niet constant naast de kantoorapparatuur van de presentator moet blijven staan. Een afstandsbediening voor elektronische presentatie wordt een presenter (presentator) of clicker genoemd. Met deze hulp kunt u het tempo van demonstratie van materialen bepalen, de duur van dia's instellen, accenten en onderstrepingen aanbrengen op de juiste plaatsen. Een reeks technieken kan worden aangepast voor elk prestatiescenario.

Bedrijfspresentatie
Bedrijfspresentatie

Een presentator is een kenmerk van een goede, informatieve presentatie die het gemakkelijker maakt om openbare evenementen te houden, of het nu een conferentie, zakelijke presentatie, lezing of gewoon een zakelijke bijeenkomst is.

Soorten en variëteiten

De evolutionaire volgorde van presentatie als een begeleidende verbale presentatie van materialen is als volgt:

  • bord met visuals en pointer;
  • een projector met dia's en een projectiescherm;
  • computer met vooraf geïnstalleerde software en videoprojector;
  • het tonen van een presentatie via tv of skype, vanaf een smartphone of smartwatch;
  • interactief driedimensionaal multimediapresentatiesysteem.

Een van de manieren om tegenwoordig met het publiek te communiceren, is een groot arsenaal aan visuele effecten, animatie, webapplicaties, 3D-modellen en nog veel meer. Een echt effectieve presentatie is echter een presentatie die directe communicatie met het publiek mogelijk maakt. Om de video-illustratie van het verbale materiaal te kunnen controleren, zijn verschillende manipulatoren bedoeld.

Wat betreft uiterlijk en functionaliteit worden elektronische presentatiebesturingen als volgt ingedeeld:

  • een ergonomisch gevormd clickerpaneel;
  • aanwijzer, pen, stift;
  • accessoire in de vorm van een sleutelhanger of ring.
Typen clickers en presentatoren
Typen clickers en presentatoren

In welke configuratie de afstandsbedieningstool van de spreker wordt gebruikt, hangt af van de eisen die hij stelt aan de visualisatie van zijn spraak. Soms is het voldoende om op het juiste moment door dia's met statistieken of infographics te bladeren. Het komt voor dat je de show moet pauzeren om een vraag te beantwoorden, of terug moet naar wat eerder is gezegd. Om de impact te vergroten, moet de docent de nadruk kunnen leggen op het demonstratiemateriaal. Hij moet vrij kunnen bewegen of opgaan in het publiek.

Basisfuncties

Een hoogwaardige presentatie met deelname van een spreker bestaat uit een combinatie van korte mondelinge scripties die door hem zijn afgeleverd en een levendige visualisatie van wat er op een groot scherm is gezegd. Een voorbeeld hiervan zijn de vrije en effectieve toespraken van de uitstekende spreker van het Amerikaanse bedrijfsleven, Steve Jobs. Het zou belachelijk zijn als hij plotseling zou zeggen "volgende dia, alstublieft" of er plotseling een afbeelding op het scherm zou verschijnen die niet overeenkwam met zijn kernzin. Helaas gebeurt dit wanneer de presentatie wordt aangestuurd door een operator of zich in de automatische modus bevindt. Het optimale model wordt beschouwd om de weergave van videosequenties te regelen, wanneer de spreker tijdens een openbare toespraak het scherm onafhankelijk "voor zichzelf" aanpast. Bij elektronische presentatie wordt dit bereikt door de mogelijkheden van de middelen voor afstandsbediening van multimedia-apparatuur.

In zijn eenvoudigste vorm combineert een presentator (clicker) drie hoofdfuncties:

een.. Geeft de spreker een gevoel van vertrouwen en gemak.

2.. Helpt de presentator om de aandacht van het publiek op het juiste moment te grijpen en vast te houden.

3.. Biedt de gebruiker gemak in "usability" en een bepaalde presentatie.

4. Zorgt voor stabiliteit en werking op lange afstand van de gebruikte apparatuur.

Dit is de zogenaamde basisstandaard die presentatoren van elk niveau en klasse verenigt, ongeacht het merk en prijssegment.

Basisfuncties voor presentator
Basisfuncties voor presentator

Belangrijkste functies en extra functies

Aanvankelijk leken clickers op eenvoudige afstandsbedieningen met joysticks. Het zag eruit als een kruising tussen een tekstmarkering en een kleine afstandsbediening voor een tv of muziekcentrum. Ze bestuurden de multimediaprojector rechtstreeks. De presentatoren, die de functies van een laserpointer en een computermuis combineren, zijn draadloos rechtstreeks verbonden met de computer. De apparaten zijn gebruiksvriendelijk, ondersteunen plug-and-play-technologie - ze vereisen geen installatie van stuurprogramma's en aanvullende software. De compacte commando-ontvanger ziet eruit als een gewone flashdrive en kan worden aangesloten op de USB-poort van een pc. De meeste van de huidige generatie radiografische afstandsbedieningen zijn compatibel met Windows en Mac.

Presentatoren met pen en stift
Presentatoren met pen en stift

Er zijn multifunctionele modellen, bijvoorbeeld:

  • RICOH interactieve pen met twee modules (een voor een laptop, de andere voor een projector) werkt als een aanwijzer / muis om de presentatie te besturen en stelt u in staat om tijdens de presentatie bewerkingen uit te voeren;
  • in het Bundle-conferentiesysteem is de afstandsbediening zo ontworpen dat het mogelijk is om tegelijkertijd vanaf twee laptops een demonstratie te geven;
  • met de trackball in de presenter kunt u zowel verticaal als horizontaal scrollen.

In termen van de kenmerken van een laserpointer zijn de meest gebruikte kleuren rood en groen. Het zichtbereik van de straal is anders: van minimaal 5-10 tot een record van 200 meter. Zo'n krachtige en heldere achtergrondverlichting is te zien op een plasmapaneel, in fel licht en in een voldoende grote zaal. Een model op afstand zoals de Logitech Spotlight verandert de docent in een lichtoperator - een lichtcirkel wordt naar het gewenste gebied van de dia geleid en zoomt in op het vastgelegde beeld.

Dankzij de aanwezigheid van een LCD-scherm kunt u de batterijlading en het niveau van draadloze signaalontvangst controleren. Je kunt dit visueel doen of door een stille trilmelding in te stellen. Smart Timer-functie biedt timing. Met name een countdown is mogelijk, waarna de presentator gaat trillen. Zo kan de spreker zijn toespraak goed organiseren, hij maakt zich geen zorgen over een technische storing of overtreding van de regels.

Clickers van verschillende modificaties
Clickers van verschillende modificaties

Eerste presentatoren werken via het radiokanaal op 433 MHz. Het communicatiebereik van moderne, technisch meer geavanceerde modellen is 2,4 GHz. Dit zorgt voor een goede ruisimmuniteit en een stabiel signaal, evenals de nauwkeurigheid van de respons en vergroot het bereik tot 30 meter. Voor energiebesparend en langdurig gebruik zijn de afstandsbedieningen uitgerust met automatische standby- en diepe slaapfuncties. Het scala aan apparaatmogelijkheden is uitgebreid vanwege de mogelijkheid om elementen van de presentatie te besturen, zoals puntnavigatie met pictogrammen, klikken op hyperlinks naar de site / bestemmingspagina, volumeregeling, scrollen met gebaren en andere.

Presentator + muis
Presentator + muis

Vanwege het feit dat de functionaliteit van de presentatoren erg breed is, kan een kleine gadget worden beschouwd als een grote hulp bij het geven van een effectieve, informatieve en professionele presentatie.

Populaire merken en wat knowhow

De meest populaire manipulatoren voor diavoorstellingen zijn Logitech-producten. Canon, Kensington, OKLIC, Genius, Doosl, Knorvay en anderen zijn net zo divers in functionaliteit en ondersteuning voor verschillende presentatiesoftware. Daarnaast zijn er applicaties waarmee je vanaf je smartphone en smartwatch een presentatie kunt presenteren.

Geavanceerde gadgetmodellen
Geavanceerde gadgetmodellen

Onder draagbare gadgets wordt een speciale plaats ingenomen door miniatuurapparaten die zijn ontworpen om gebaren te besturen. Ze zijn gemaakt in de vorm van een ring- of polsarmband die om een vinger wordt gedaan en alle benodigde opties worden erop weergegeven. De Bird-technologiering integreert en analyseert gegevens van meerdere sensoren in realtime: oriëntatie in de ruimte, bewegingsrichting, spraakopdrachten, positie en aanraking van handen, mate van vingerdruk op elk oppervlak. De Myo Gesture Control Armband werkt met PowerPoint, Prezi, Keynote, Google Slides en Adobe Reader. U kunt eenvoudig uw hand bewegen om de presentatie te bedienen, door dia's bladeren en inzoomen op afbeeldingen.

Aanbevolen: