Hoe Een Diode Te Controleren Met Een Multimeter

Inhoudsopgave:

Hoe Een Diode Te Controleren Met Een Multimeter
Hoe Een Diode Te Controleren Met Een Multimeter

Video: Hoe Een Diode Te Controleren Met Een Multimeter

Video: Hoe Een Diode Te Controleren Met Een Multimeter
Video: How to test a diode 2024, April
Anonim

De multimeter is een universeel apparaat dat is ontworpen voor verschillende metingen: spanning, weerstand, stroom, zelfs de eenvoudigste draadbreuktests. Hiermee kunt u zelfs de geschiktheid van de batterij meten.

Hoe een diode te controleren met een multimeter
Hoe een diode te controleren met een multimeter

instructies:

Stap 1

Bepaal of uw multimeter een diodetestfunctie heeft, zo ja, sluit dan de sondes aan, de diode zal in de ene richting rinkelen en niet in de andere. Als deze functie niet beschikbaar is, stelt u de multimeterschakelaar in op 1kΩ, selecteert u de weerstandsmeetmodus. Controleer de diode. Wanneer u de rode draad van de multimeter aansluit op de anode van de diode en de zwarte draad op de kathode, let dan op de voorwaartse weerstand.

Stap 2

Trek conclusies over de toestand van de diode wanneer deze weer is aangesloten. Bij de huidige limiet moet de weerstand zo hoog zijn dat je niets ziet. Als een doorgeslagen diode wordt gebruikt, zal de weerstand in elke richting nul zijn, en als deze wordt afgesneden, zal de weerstand in elke richting een oneindig grote waarde aannemen.

Stap 3

Controleer de diode met een multimeter. Dit kan worden gedaan door de negatieve en positieve polen van de ohmmeter aan te sluiten, deze eerst op de Rx100-schaal in te stellen, respectievelijk op de negatieve (kathode) en positieve (anode) aansluitingen van de diode. Het resultaat van weerstandsmetingen moet van vijfhonderd tot zeshonderd ohm zijn, als de diodes gewoon (silicium) zijn, of van 200 tot 300 ohm als ze van germanium zijn. Als de diodes gelijkrichten, zal hun weerstand vanwege hun grote formaat lager zijn dan normaal. Met deze methode kunt u snel de gezondheid van een diode bepalen.

Stap 4

Schakel de diode-ohmmeter voor lekkage of kortsluiting naar de schaal met hoge impedantie, verwissel de diodedraden. Bij verhoogde lekkage of kortsluiting zal de weerstand laag zijn. Voor germaniumdiodes kan dit variëren van 100 kilo-ohm tot 1 mega-ohm. Voor siliciumdiodes kan deze waarde duizenden megohms bereiken. Houd er rekening mee dat gelijkrichterdioden veel hogere lekstromen hebben. En sommige diodes hebben mogelijk een lagere retourweerstand, maar zullen in sommige circuits prima werken.

Aanbevolen: