Hoe U Akoestiek Voor Uw Huis Kiest

Hoe U Akoestiek Voor Uw Huis Kiest
Hoe U Akoestiek Voor Uw Huis Kiest

Video: Hoe U Akoestiek Voor Uw Huis Kiest

Video: Hoe U Akoestiek Voor Uw Huis Kiest
Video: Hoe verbeter je de akoestiek in je woning? 2024, Mei
Anonim

Geconfronteerd met het probleem van het kiezen van een luidsprekersysteem, beschikt u niet altijd over het nodige arsenaal aan kennis voor een competente aankoop. Akoestiek is immers een hele wetenschap die niet alleen serieus uithoudingsvermogen vereist, maar ook de beschikbaarheid van passende kennis over geluid.

Hoe u akoestiek voor uw huis kiest
Hoe u akoestiek voor uw huis kiest

Het kiezen van een luidsprekersysteem is geen gemakkelijke taak. En niet alleen omdat het geluid beladen is met tientallen nuances waar je op moet letten bij het kopen. Het prijssegment van akoestiek heeft een zeer breed bereik, van enkele honderden roebels tot honderdduizenden. Aangekomen in de winkel, zie je dat er bijna dezelfde speakers in de buurt zijn, maar drie keer duurder, hoewel ze minder vermogen hebben. Dit is vaak misleidend. Om alles te begrijpen, moet je iets voor jezelf beslissen.

Waarom heb je een nieuw luidsprekersysteem nodig? Systeemgeluiden van programma's laten klinken of naar muziek luisteren? Misschien films kijken? Vreemd genoeg, maar het is de afspraak die onze keuze in de toekomst zal bepalen.

Wanneer kwaliteit er niet toe doet

Als je de luidsprekers op een computer moet aansluiten en alleen de klikken van Windows-mappen moet horen en soms een video met geluid wilt bekijken (en het maakt niet uit met welke), dan kun je veilig de goedkoopste luidsprekers kiezen. Het maakt niet uit wat hun kenmerken zijn, het belangrijkste is om te beslissen over het ontwerp en de prijs, wel, let op de montage. Het moet meteen gezegd worden dat de interne elektronica hier van zeer slechte kwaliteit is, dus sterke interferentie van een mobiele telefoon is heel normaal. Soms kan op hoog volume bij afwezigheid van een signaal een soort radio worden opgevangen.

Aanvaardbare kwaliteit

In het beschouwde ultra-budgetsegment is het frequentiebereik niet het meest gunstig voor het menselijk gehoor - zelfs met een uur muziek luisteren kan het geluid erg moe zijn. Voor langdurig luisteren is het nog steeds beter om serieuzere modellen te kiezen. De meest geschikte optie is een tweeweg 2.0-systeem (slechts twee luidsprekers). Meestal zijn dergelijke systemen actief - de versterker is aan het zicht onttrokken in een van de luidsprekers. Speaker 2.0 is door de ruimtelijke verdeling van geluid vooral geschikt voor muziek, maar ook voor films en videogames is het een goede optie. Ben je geen muziekliefhebber, maar een filmliefhebber of een gamer, kijk dan eens naar 2.1 speakersystemen (2 tweeters en 1 subwoofer). De aanwezigheid van een subwoofer zorgt voor realistische explosies, dankzij het lage frequentiespectrum. Goedkope 5.1-systemen zijn beter dan een fatsoenlijke 2.0.

Trouwens, een huisakoestiek van dit niveau kan al worden beschouwd als luidsprekers voor een tv of videospeler - de geluidskwaliteit zal natuurlijk beter zijn.

Goede kwaliteit

Als je jezelf als muziekliefhebber beschouwt, graag vaak naar audio-opnames van goede kwaliteit luistert, of veeleisend bent op de details van de akoestiek in films, dan zul je geld moeten uitgeven. Goede akoestiek is altijd duur. Als universele optie is het wederom beter om te kijken naar een degelijk tweekanaals luidsprekersysteem, bijvoorbeeld de Microlab Pro 3 of Sven Royal 2R. Deze optie kan volledig voldoen aan de geluidsbehoeften van de meeste gebruikers, het is perfect om naar muziek te luisteren en films te kijken. In games zal het geluid ook geweldig zijn. Maar let op, om de volledige potentie van zo'n speakersysteem te benutten, denk er eens over na om een goede geluidskaart aan te schaffen.

Als ruimtelijk geluid belangrijk voor je is, dan is 5.1 precies wat je nodig hebt. De kanalen zijn naar wens in te delen, in games en films zal er een duidelijk verschil zijn in de ruimtelijkheid van acties: rijdt de auto van links naar rechts, dan zal het geluid ook van de linker kanalen naar rechts bewegen. Natuurlijk kun je naar muziek luisteren, het geluid zal goed zijn, maar het doel van 5.1 is toch iets anders.

Huisakoestiek van dit niveau zal al in staat zijn om het potentieel van Lossless-formaten te ontketenen - speciale formaten zonder kwaliteitsverlies (in tegenstelling tot de bekende mp3). Als geluidsbron kun je een cd-speler of een hoogwaardige mediaspeler proberen - het resultaat zal voelbaar zijn.

Hoogwaardige kwaliteit

Het is onmogelijk om in één artikel alle nuances te vertellen van het kiezen van akoestiek voor een huis van dit niveau, maar het is vermeldenswaard dat met dergelijke vereisten een gewone computer in een gewone kamer niet de meest geschikte optie is. Het vereist niet alleen een ruime kamer voor een goede kanaalplaatsing, maar ook een speciale computer met weinig ruis en een premium geluidskaart (HTPC), of een speciale cd-/vinylspeler. Een goed hifi-systeem (dit segment heet zo) kan minder dan duizend dollar kosten, en zelfs meer: er is een aparte externe versterker nodig, die 35-40% van de kosten van het hele systeem kan bedragen. Mensen die geïnteresseerd zijn in dergelijke huisakoestiek kennen de merken Monitor Audio, Canton, Meridian al, dus aanbevelingen hier zijn overbodig.

Een beetje over macht

Dus hoeveel watt is er nodig? Het is veilig om te zeggen dat als je geen discotheek gaat regelen, 25 watt per gracht ruim voldoende is voor een gemiddeld appartement. Voor een grote kamer in een woonhuis zal 40 watt meer dan genoeg zijn, maar als er een feestje gepland is, heb je minimaal 60 watt nodig voor binnen en 100-120 watt voor buiten. Voor feesten zijn er trouwens speciale muziekcentra, waar meer aandacht wordt besteed aan vermogen en lage frequenties dan aan het algemene geluidsbeeld, bijvoorbeeld de Sony Shake-66D of LG CM9540. Natuurlijk kun je zo'n akoestisch systeem in een kamer kopen voor privégebruik (het uiterlijk is boeiend), alleen het potentieel zal niet worden onthuld, het geld is te veel betaald en het geluid zal niet "vasthouden".

Bouwkwaliteit

Bij het kiezen van akoestiek voor uw huis is het raadzaam om niet alleen aandacht te besteden aan het uiterlijk en de kenmerken, maar ook aan de materialen en de bouwkwaliteit. Zelfs bij een hoog volume mogen er geen vreemde geluiden zijn, of het nu gaat om het gekraak van de luidspreker, het rammelen van de behuizing en andere. Als de speakers poten hebben, dan moeten ze exact even lang zijn en stevig aan de body bevestigd zijn. Er moet ook aan worden herinnerd dat een houten kist (meer bepaald MDF) altijd beter "klinkt" dan een plastic.

resultaten

Om het maximale uit uw geld te halen, is het belangrijk om te bepalen waar u aan uitgeeft. Het is het doel van uw toekomstige huisakoestiek die de belangrijkste factor zal zijn bij het kiezen. En onthoud, luider en meer is niet altijd beter.

Aanbevolen: