Wat Is RAW In Een Camera

Inhoudsopgave:

Wat Is RAW In Een Camera
Wat Is RAW In Een Camera

Video: Wat Is RAW In Een Camera

Video: Wat Is RAW In Een Camera
Video: RAW vs JPEG Explained! Take your photography to the next level! 2024, Mei
Anonim

Er is veel veranderd in de wereld van instantfotografie met de overgang van professionele fotografen naar digitale apparatuur. Nu is het niet nodig om de film te ontwikkelen, hiervoor zijn speciale voorwaarden gecreëerd - sluit de camera gewoon via een USB-kabel aan op de computer en u kunt afdrukken. Echte pro's schieten echter nooit in het Jpeg-formaat dat voor elke computer bekend en begrijpelijk is. Tijdens het fotograferen slaan ze frames op in een ander formaat - Raw, dat veel meer informatie bevat en uitgebreide correctiemogelijkheden biedt.

Wat is RAW in een camera
Wat is RAW in een camera

Het verschil tussen Raw en JPEG

Vertaald uit het Engels betekent rauw "rauw", wat heel dicht bij de waarheid ligt. Jpeg bevat kant-en-klare informatie, die automatisch wordt gegenereerd door de camerasoftware (het is voldoende om het frame op een standaard monitor weer te geven). Als de camera zich vergist en het frame te donker of, omgekeerd, overbelicht, zeepachtig of lawaaierig heeft gemaakt, is er geen manier om het te repareren. Raw daarentegen "vergeeft" onjuiste instellingen en stelt u in staat om de eerste verwerking uit te voeren met behulp van veel geavanceerdere programma's. Daarom is het gewicht van een Raw-bestand onvergelijkbaar hoger dan dat van een vergelijkbaar JPEG-frame.

Onbewerkte bestandsinhoud

1. Metadata: opnameomstandigheden, ingestelde verwerkingsparameters, camera-identificatie;

2. Voorbeeld, meestal in Jpeg-formaat;

3. Gegevens uit de matrix.

Dit bestand weegt vanaf 15 megabyte. Afhankelijk van het model kan Raw de volgende extensie hebben:.nef,.cr2,.arw.

Onbewerkte mogelijkheden

1. Correctie van witbalans;

2. Correctie van blootstelling;

3. Correctie van vervorming;

4. Het effect van chromatische aberratie verwijderen;

5. Verzadiging, scherpte en contrast.

Er is echter geen hoop dat nabewerking alles zal verbeteren. Het frame moet vanaf het begin duidelijk zijn, omdat het programma geen trilling of onscherpte kan corrigeren.

Raw-programma's

Elke DSLR-fabrikant produceert zijn eigen software waarmee je Raw naar Jpeg kunt converteren of opslaan in een ander formaat, zoals Psd, voor verdere verwerking in Adobe Photoshop. Geen enkele zichzelf respecterende professional zal met het Jpeg-bestand zelf werken, aangezien de kwaliteit van de foto alleen af en toe achteruit gaat.

Veel beginnende fotografen gebruiken liever de gratis hulpprogramma's die bij de camera zelf worden geleverd. Canon Utilities RAW Image Converter werkt met Canon, Nikon - Nikon Imaging en Capture NX, Sony - Sony RAW Driver.

Wat betreft de universele software, de meest populaire is Adobe Photoshop Lightroom, hiermee kunt u niet alleen de afbeelding zelf aanpassen, maar deze ook voorbereiden voor publicatie op een fotohostingsite die te koop is, en alle benodigde metadata eraan toevoegen. Wie liever meteen in Photoshop aan de slag gaat, moet de Adobe Camera RAW plug-in installeren, die dit formaat “vertaalt” naar een taal die de editor begrijpt. "Lightroom" en "Photoshop" hebben echter slechts één, maar een zeer belangrijk nadeel: hun kosten.

Aanbevolen: