Hoe De Camera "Zenith" Aan Te Passen

Inhoudsopgave:

Hoe De Camera "Zenith" Aan Te Passen
Hoe De Camera "Zenith" Aan Te Passen

Video: Hoe De Camera "Zenith" Aan Te Passen

Video: Hoe De Camera
Video: How to use a Zenit E 2024, April
Anonim

Zenith SLR-camera's waren ooit de ultieme droom voor veel Sovjet-amateurfotografen. Tegenwoordig worden ze vooral gebruikt door liefhebbers. Dit zijn volledig mechanische camera's, waarbij je de sluitertijd en diafragmawaarde onafhankelijk moet selecteren. Sommige camera's hebben mogelijk een belichtingsmeter, wat het voor de beginnende fotograaf gemakkelijker maakt om de juiste parameters te kiezen.

Je camera instellen
Je camera instellen

instructies:

Stap 1

De complexiteit van het instellen van een Zenit-camera hangt af van het feit of er een belichtingsmeter in de kit zit. Dit is een bijzonder apparaat met een fotocel die de hoeveelheid licht meet en waarmee je het diafragma en de sluitertijd kunt instellen waarmee je goede licht- en kleurenfoto's maakt. In "Zenith" zijn er twee soorten belichtingsmeters: selenium en TTL. Selenium is typisch voor modellen E, ET en andere. TTL-belichtingsmeter verschilt doordat de fotocel direct in de lens zit, dit is veel handiger. Bepaal met welke belichtingsmeter uw camera is uitgerust.

Stap 2

Als uw Zenith een TTL-belichtingsmeter heeft, moet u de batterij vervangen, zelfs als deze werkt. Als gevolg hiervan zal het gebruik van een oude batterij resulteren in onderschatte belichtingsmeters en overbelichte foto's. De TTL-belichtingsmeter heeft een indicator direct in de lens. Dit is een kleine pijl en zou precies in het midden moeten staan als de belichtingsinstellingen perfect zijn. Het gaat omhoog als het frame te licht is en valt naar beneden als het donker is. De pijl van de belichtingsmeter geeft de waarde alleen weer als de ontspanknop wordt ingedrukt. Om de belichtingswaarden te controleren, drukt u licht op de ontspanknop, maar niet zo ver dat de sluiter reageert.

Stap 3

De instelling van diafragma en sluitertijd regelt de hoeveelheid licht die op de film valt. De eenvoudigste benadering is om de sluitertijd dicht bij de ISO van de film in te stellen en het diafragma aan te passen aan de belichtingsmeter. Dit betekent dat als de film een gevoeligheid van 100 eenheden heeft, de sluitertijd 125, 200 eenheden - 250, 400 eenheden - 500 moet zijn.

Stap 4

Als de belichtingsmeter selenium is, kunt u de meetwaarden negeren. Het is een feit dat dergelijke fotocellen snel degraderen, en aangezien hun productie al lang geleden is gestopt, werkt uw belichtingsmeter hoogstwaarschijnlijk ook niet meer correct. Als je geen praktische kennis hebt over het selecteren van een belichting, kun je het beste een externe belichtingsmeter aanschaffen. Gebruik na het instellen van de sluitertijd de belichtingsmeter om het diafragma aan te passen. Als de belichtingsmeter aangeeft dat er weinig licht is met de maximale opening open, dan kun je een langere sluitertijd instellen (hoe lager de sluitertijd, hoe langer deze is). Als er bij een volledig gesloten diafragma nog veel licht is, moet de sluitertijd worden verlaagd. Sommige moderne amateurfotografen gebruiken digitale "zeepbakjes" in plaats van een belichtingsmeter.

Stap 5

Als het niet mogelijk is om opnameparameters in te stellen met de belichtingsmeter, dan kunt u hiervoor beproefde aanbevelingen gebruiken. Als alternatief kunt u de blootstellingswaarden gebruiken die in de onderstaande tabel worden aanbevolen

Stap 6

Experiment. Gebruik eerst films van 12 frames, noteer de opnameparameters waarop de foto's zijn genomen. U zult dus snel begrijpen welke parameters u in verschillende omstandigheden moet instellen, zelfs als u geen belichtingsmeter heeft die hierbij kan helpen. Onthoud dat de sluitertijd bepaalt hoe lang het licht aan de film wordt blootgesteld en dat de belichting de hoeveelheid licht bepaalt. Nadat je verschillende instellingen hebt geprobeerd, raak je snel gewend aan de mogelijkheden van de camera en kun je goede foto's maken zonder je zorgen te maken over sluitertijd en diafragmawaarden.

Stap 7

Stel met de ingestelde belichting en sluitertijd scherp op het onderwerp dat u fotografeert. Dit is het gemakkelijkste deel van de installatie.

Aanbevolen: