Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen

Inhoudsopgave:

Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen
Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen

Video: Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen

Video: Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen
Video: How to adjust Shutter, Aperture & ISO on a Canon EOS DSLR camera. 2024, Maart
Anonim

Iemand die in de automatische modus fotografeert, denkt weinig na over concepten als diafragma, sluitertijd of belichting. Dit heeft geen nut voor hem. De camera stelt automatisch de opnameparameters in op basis van automatische metingen. Maar automatisering maakt vaak fouten, en er komt een moment dat de amateurfotograaf de controle over het diafragma en de sluitertijd moet overnemen.

Sluitertijd is samen met diafragma een van de belangrijkste camera-instellingen
Sluitertijd is samen met diafragma een van de belangrijkste camera-instellingen

Het is nodig

  • - Camera met handmatige instellingen
  • - Onderwerp om te fotograferen

instructies:

Stap 1

Niet iedereen begrijpt wat er achter fotografische termen schuilgaat. Grofweg kan de sluitertijd worden gebruikt om de hoeveelheid tijd aan te geven waarin een lichtstroom op de film of de cameramatrix inwerkt en het vastgelegde beeld vastlegt.

Stap 2

Onder dezelfde omstandigheden laat een korte sluitertijd minder licht door, wordt de foto donkerder en vice versa. Hoe sneller het onderwerp beweegt, hoe sneller de sluitertijd moet zijn, anders krijg je onscherpte in het kader als het model beweegt.

Stap 3

Lange sluitertijden zijn nodig voor het fotograferen in donkere omstandigheden, bijvoorbeeld bij het fotograferen van nacht- en avondlandschappen. Soms duurt het enkele minuten voordat de camera voldoende licht heeft vastgelegd, dus ga er niet vanuit dat de camera is verslechterd als de sluiter maar één keer open klikt tijdens nachtopnamen. Na enige tijd zal ook een sluitingsklik te horen zijn. Het enige dat op dit moment van u wordt verlangd, is zorgen voor de absolute stabiliteit van de camera. Daarom is het beter om met een statief te fotograferen met de afstandsbediening. Zelfs een licht schudden van de hand of het schudden van de camera door met een vinger op de knop te drukken, kan de foto doen stoten en wazig maken.

Stap 4

Als u de belichtingsparameters handmatig instelt, moet u er rekening mee houden dat de algemeen aanvaarde meeteenheid fracties van een seconde is. 1/10 van een seconde duurt veel langer dan 1/100. Wat voor sluitertijd je onder bepaalde omstandigheden nodig hebt, bepaal je zelf na een serie experimentele opnames. Je kunt zoveel studieboeken lezen als je wilt, maar totdat je eerst het principe begrijpt van het kiezen van een sluitertijd afhankelijk van de verlichting en het geselecteerde diafragma, is het onwaarschijnlijk dat je meesterwerken krijgt.

Stap 5

Door de sluitertijd te bedienen, kunt u foto's met speciale effecten maken met alleen de camera, zonder de hulp van Photoshop. Bijvoorbeeld het zogenaamde bedradingseffect. Het eenvoudigste voorbeeld hiervan is een foto waarop een auto langs de weg rijdt, scherp blijft en de ruimte erachter wazig is, waardoor het effect van beweging in het frame ontstaat, waardoor het beeld dynamisch wordt. Selecteer gewoon een lange sluitertijd van 1/10 of zelfs 1/3 seconde, focus op de auto, zonder te stoppen om het onderwerp met de camera te volgen, druk op de cameraknop. Je zou een heel mooi vervagingseffect moeten hebben met een helder object ervoor. De lange sluitertijd maakte dit interessante effect mogelijk.

Aanbevolen: