Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen Op De Nikon D3100

Inhoudsopgave:

Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen Op De Nikon D3100
Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen Op De Nikon D3100

Video: Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen Op De Nikon D3100

Video: Hoe De Sluitertijd Aan Te Passen Op De Nikon D3100
Video: Shutter speed settings in Nikon D3100 | Nikon DSLR Shutter Speed Setting 2021 2024, April
Anonim

Regeling van sluitertijd en diafragma van de Nikon D3100 camera is beschikbaar in de standen M, P, S en A. Bovendien kunt u dezelfde belichting bereiken met verschillende combinaties van diafragma- en sluitertijdwaarden. Korte sluitertijden en grote diafragma's verzachten achtergronddetails en bevriezen het onderwerp, terwijl lange sluitertijden en kleine diafragma's achtergronddetails naar voren halen en bewegende objecten onscherp maken.

Hoe de sluitertijd aan te passen op de Nikon d3100
Hoe de sluitertijd aan te passen op de Nikon d3100

Sluitertijdvoorkeuze (S)

In deze modus stelt de camera u in staat om de sluitertijd handmatig in te stellen en past vervolgens automatisch de diafragmawaarde aan voor een optimale belichting. Een korte sluitertijd moet worden gebruikt om de beweging van objecten te bevriezen, en een lange sluitertijd moet worden gebruikt om deze te vervagen met bedrading of om verlichte nachtelijke landschappen vast te leggen. Zet hiervoor de modusdraaiknop op S en selecteer een sluitertijd door aan de instelschijf te draaien. De sluitertijd wordt weergegeven in het informatiescherm en in de zoeker. Dan kun je scherpstellen en een foto maken.

Diafragmaprioriteit automatisch (A)

In de modus diafragmaprioriteit selecteert de gebruiker de waarde en stelt de camera de optimale sluitertijd in voor de gegeven omstandigheden. Een groter diafragma en een lager f-getal helpen om objecten voor en achter het onderwerp waarop is scherpgesteld onscherp te maken. Deze instellingen kunnen het beste worden gebruikt bij het maken van portretten en voor het vervagen van de achtergrond. Kleine diafragma's en grote f-waarden verscherpen achtergrond- en voorgronddetails, ideaal voor landschapsfotografie.

Om te beginnen met fotograferen in deze modus, moet u de Nikon B3100-modusknop in stand A draaien. Vervolgens vraagt de camera u om het diafragma te selecteren, de waarde ervan wordt weergegeven op het informatiescherm. Draai aan de instelschijf om het gewenste diafragma te selecteren, stel vervolgens scherp en maak de opname.

Handmatige modus M

In deze modus worden de sluitertijd en het diafragma ingesteld door de fotograaf. De modusknop moet naar de M-positie worden gedraaid en vervolgens moet de belichtingsindicator worden gecontroleerd. In het geval dat de lens is uitgerust met een ingebouwde microprocessor en de geselecteerde sluitertijd afwijkt van de automatische parameters, geeft de belichtingsindicator aan of de foto over- of onderbelicht zal zijn. Als de limieten van het meetsysteem van de belichtingsmeter worden overschreden, begint de indicator te knipperen. Het is zowel op het informatiescherm van de camera als in de zoeker te zien.

In de handmatige modus kiest u zelf de sluitertijd in het bereik van 30 tot 1/4000 seconde, u kunt ook de parameter "bulb exposure" instellen, dan blijft de sluiter lang open terwijl de ontspanknop wordt ingedrukt. Het diafragma wordt ingesteld door op de knop met zijn afbeelding te drukken en aan de bedieningsknop te draaien. Diafragma- en sluitertijdwaarden worden weergegeven in het informatiedisplay en in de zoeker van de camera.

Aanbevolen: