Hoe De Auto Werkt

Inhoudsopgave:

Hoe De Auto Werkt
Hoe De Auto Werkt

Video: Hoe De Auto Werkt

Video: Hoe De Auto Werkt
Video: How a Car Engine Works 2024, Mei
Anonim

Een auto is een systeem waarin veel componenten harmonieus samenwerken. Sommige brengen de auto in beweging, andere zorgen voor veiligheid, weer andere zorgen voor gebruiksgemak en comfort.

Hoe de auto werkt
Hoe de auto werkt

instructies:

Stap 1

De basis van de auto is de ondersteunende structuur - het chassis. Het neemt alle ladingen van passagiers, lading, carrosserie en andere componenten over. In sommige auto's neemt de carrosserie zelf de lasten op zich, en dan wordt het een monocoque carrosserie genoemd. In dit geval moet elke wijziging ervan die de sterkte vermindert (bijvoorbeeld ombouw tot cabriolet) gepaard gaan met de toevoeging van elementen die de belasting elders op zich nemen. Assen bevinden zich op het chassis - voor en achter. De eerste is roterend. De inspanning van het stuur wordt erop overgebracht via de stuurinrichting of de stuurbekrachtiging.

Stap 2

Mechanische energie voor het besturen van een voertuig wordt opgewekt uit de chemische energie van een brandstof in een verbrandingsmotor. Hij kan rijden op benzine, gas of diesel. Moderne auto's gebruiken viertaktmotoren, maar in het verleden waren er Trabant- en Wartburg-auto's met tweetaktmotoren. Het werk van de injectoren en bougies van een moderne motor wordt gecoördineerd door een miniatuurcomputer - een elektronische regeleenheid. Voorheen werden hiervoor relatief eenvoudige mechanische, elektrische en elektronische componenten gebruikt. De mechanische energie die door de motor wordt gegenereerd, kan direct worden gebruikt om de machine te verplaatsen, of eerst door de generator worden omgezet in elektrische energie en vervolgens door de elektrische motor - weer in mechanische energie. Het tweede principe wordt gebruikt in hybride voertuigen. In een gewone auto zit ook een kleine generator. Alle verbruikers worden ermee gevoed en ook de batterij wordt opgeladen. De in deze accu opgeslagen energie wordt onder andere gebruikt om de motor met de starter te starten. De batterij wordt beschermd tegen overladen door een spanningsregelaar die automatisch de bekrachtigingswikkeling van de generator regelt. Ook kan een deel van de mechanische energie van de motor worden overgebracht naar de stuurbekrachtigingspomp.

Stap 3

Hybride voertuigen zijn er in twee smaken. In de eerste kan de verbrandingsmotor de auto rechtstreeks aandrijven en kan de elektromotor hem "helpen" onder zware belasting. In de tweede draaien de wielen altijd alleen vanuit de elektromotor. In beide gevallen wordt de tractiebatterij opgeladen door de generator en indien nodig ontladen naar de elektromotor. Hierdoor kan de verbrandingsmotor zuinig worden gemaakt en worden piekbelastingen ontlast (de tractiebatterij dient als buffer). De motor werkt altijd in een modus die bijna optimaal is, en in een hybride auto van het tweede type kan hij zelfs worden uitgeschakeld wanneer de lading in de tractiebatterij voldoende is, en gestart wanneer deze moet worden opgeladen.

Stap 4

Via een versnellingsbak - mechanisch of automatisch - wordt mechanische energie overgebracht op de voor- of achteras, en bij voertuigen met vierwielaandrijving op beide assen. De handgeschakelde versnellingsbak is uitgerust met een handmatige schakelhendel en de auto daarbij heeft een derde koppelingspedaal. Het moet worden ingedrukt bij het schakelen, anders zal de doos falen. De automatische transmissie neemt een groot deel van het werk van het veranderen van de overbrengingsverhouding over. In auto's die ermee gepaard gaan, zijn er twee pedalen: gas (voor het aanpassen van het motortoerental) en remmen.

Stap 5

Het remsysteem in personenauto's is hydraulisch. Het is volgens de verkeersregels verboden hierin zelfstandig wijzigingen aan te brengen. Om veiligheidsredenen is het dubbel circuit. Als een van de circuits uitvalt, blijft de tweede werken, zij het met een langere remweg. In grotere voertuigen, zoals bussen, trolleybussen, zijn de remsystemen pneumatisch. Dit komt door het feit dat ze compressoren hebben die andere mechanismen, waaronder deuren, aandrijven. Naast het remsysteem zijn ook andere componenten verantwoordelijk voor de veiligheid van de bestuurder en passagiers: een veiligheidsstuurkolom, airbags, veiligheidsgordels en hun spanners. Er is een mening dat de passagier die een veiligheidsgordel draagt, de bestuurder en zijn vaardigheden niet vertrouwt, hem beledigt. Dit is fout! Niemand is volledig verzekerd tegen een ongeval, en als het toch gebeurt, vermindert de gordel de ernst van verwondingen aanzienlijk, of voorkomt ze zelfs helemaal.

Stap 6

Andere componenten van de auto zijn onder meer verlichting, ruitenwisser, achterruitverwarming, verwarming (en soms airconditioning), katalysator, dashboard met snelheidsmeter, toerenteller en andere meetinstrumenten, alarm, radiobandrecorder, enz. Witte lichten kunnen alleen worden geplaatst op de voorkant (met uitzondering van de kentekenplaatverlichting, die is wit aan de achterkant), alleen rood aan de achterkant en geel aan de voorkant, achterkant en zijkanten. Het doel van de verlichtingsapparatuur is om de weg te verlichten, de afmetingen van de auto aan te geven en voetgangers en andere bestuurders te informeren over bochten en stops. Met de contactschakelaar kan de motor alleen worden gestart door degenen die de sleutel hebben.

Aanbevolen: