De Geschiedenis Van De Opkomst Van Het Merk Nokia

Inhoudsopgave:

De Geschiedenis Van De Opkomst Van Het Merk Nokia
De Geschiedenis Van De Opkomst Van Het Merk Nokia

Video: De Geschiedenis Van De Opkomst Van Het Merk Nokia

Video: De Geschiedenis Van De Opkomst Van Het Merk Nokia
Video: Эволюция всех телефонов Nokia 1982-2020 2024, Mei
Anonim

Het merk Nokia is een van de oudste op de markt voor mobiele apparaten en technologie. De geschiedenis begint in de tweede helft van de 19e eeuw. Gedurende deze tijd heeft het bedrijf een groot aantal veranderingen ondergaan in de productie van zijn producten en vandaag is het een van de meest bekende merken op de elektronicamarkt.

De geschiedenis van de opkomst van het merk nokia
De geschiedenis van de opkomst van het merk nokia

De opkomst van Nokia

De geschiedenis van het bedrijf begint met de opening van een papierfabriek door Frederic Idestam in Tampere, in Finland. Na een tijdje vindt Idestam een partner - Leopold Mechelin. Ze besluiten het merk Nokia te noemen naar de Nokia River, waar hun pulp- en papierfabriek stond.

Tegen het einde van de 19e eeuw had Mechelin een leidende positie in het bedrijf ingenomen, toen Idestam besloot met pensioen te gaan vanwege verschillen in bedrijfsontwikkelingsconcepten. In 1896 besloot het bedrijf elektriciteit te gaan produceren, wat in 1902 een topprioriteit voor het bedrijf was geworden.

Productie van elektronica

In 1922 nam het Finse Rubber Works Nokia over. Deze bedrijven fuseerden echter pas in 1967 met de toevoeging van Finnish Cable Works. Het bedrijf is nu verder gegaan dan alleen het maken van papier en energieopwekking, maar is ook begonnen met het maken van kabels en elektronica.

In de loop der jaren heeft Nokia Corporation zijn functionaliteit uitgebreid en begon het jachtgeweren en chemische materialen te produceren.

Het bedrijf produceerde banden, schoenen, kabels, televisies, personal computers, robotica, militaire uitrusting, kunststoffen, chemicaliën en aluminium. Elke productiefaciliteit van het bedrijf had zijn eigen afdeling en directeur, die rapporteerde aan de enige president van Nokia Corporation.

Eerste mobiele telefoons

In 1979 begon het bedrijf een fusie met het telecommunicatiebedrijf Salora, wat in 1984 culmineerde in de overname van het gefuseerde merk Mobira. Een van 's werelds eerste telefoons, Mobira Talkman, werd onder deze naam uitgebracht. De onderneming begint de productie op te voeren en richt zich in 1987 al op de markt voor consumentenelektronica. Tegen het einde van de jaren 80, als gevolg van de algemene recessie in de wereldeconomie, maakte het bedrijf echter een ernstige crisis door. Als gevolg van financiële problemen werden de activiteiten van het bedrijf geherstructureerd en richtte Nokia zich op de implementatie van nieuwe technologieën en in het bijzonder op de telecommunicatiedivisie.

Met de opkomst van de GSM-technologie in 1992, werd de eerste GSM-telefoon Nokia 1011 uitgebracht. Tegelijkertijd verwierf het bedrijf zijn slogan "Connecting people" en werd het een van de leiders op de telecommunicatiemarkt. In 1994 werd de 2100 uitgebracht, waarmee Nokia als eerste bedrijf de markt betrad in Japan, waar voorheen alleen lokale fabrikanten domineerden.

In totaal werden er meer dan 20 miljoen Nokia 2100's verkocht, voor die tijd een unieke prestatie.

Piek van populariteit

Tegen het einde van de jaren 90 was het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste fabrikanten van mobiele telefoons. Het marktaandeel van Nokia werd wereldwijd geschat op bijna 40%. Het bedrijf bracht de 9000-communicator uit in 1996 en in 1999 werd de eerste Nokia 7110 gepresenteerd met de implementatie van WAP-technologie. In 2000 kwam de Nokia 9210 met kleurenscherm op de markt en in 2002 was ook de eerste Symbian smartphone, de Nokia 7650, uitgerust met een digitale camera.

In 2010 belandde het bedrijf in een recessie vanwege het verouderde Symbian-platform en de groeiende populariteit van Android- en iOS-apparaten. In 2013 was het aandeel van het bedrijf in de markt voor mobiele apparaten gedaald van 29% naar 3%. Het bedrijf werd overgenomen door Microsoft en heeft zich vandaag gespecialiseerd in het uitbrengen van smartphones op basis van het Windows Phone-platform, die steeds populairder worden in de markt.

Aanbevolen: