Android: Geschiedenis, Hoeveel Versies Van "Android" Bestaan

Inhoudsopgave:

Android: Geschiedenis, Hoeveel Versies Van "Android" Bestaan
Android: Geschiedenis, Hoeveel Versies Van "Android" Bestaan

Video: Android: Geschiedenis, Hoeveel Versies Van "Android" Bestaan

Video: Android: Geschiedenis, Hoeveel Versies Van
Video: Zo ruim je snel overbodige apps en bestanden op: handig! 2024, April
Anonim

Android is een besturingssysteem dat is ontworpen voor elektronische apparaten met touchscreen: smartphones, tablets, digitale spelers, horloges, gameconsoles, smartbooks, tv's en andere apparaten. Het systeem ondersteunt de installatie van verschillende programma's op het apparaat die alle functies gebruiken.

Beeld
Beeld

Een Android-systeem bouwen

Het Android-systeem is gebaseerd op de Linux-kernel en de virtuele Java-machine gemaakt door Google. Het besturingssysteem is oorspronkelijk ontwikkeld door Android Inc., dat later werd overgenomen door Google. Het eerste apparaat met het nieuwe besturingssysteem was de HTC Dream-smartphone, die op 23 september 2008 werd uitgebracht.

Android is het populairste besturingssysteem geworden dankzij de revolutionaire SCRUM-methodologie. Met het systeem kunt u Java-applicaties maken die het apparaat besturen met behulp van de ontwikkelde Google-bibliotheken.

Hoewel het systeem oorspronkelijk bedoeld was om de besturing van digitale camera's te verbeteren, kwam de doorbraak in 2004 met de implementatie van draadloze connectiviteit met een pc. Juist op dit moment was de markt voor stand-alone digitale camera's niet erg groot met een neerwaartse trend. Daarom besloot het management van Android Inc om over te schakelen naar het gebruik van hun ontwikkeling in mobiele telefoons. In 2005 werd het bedrijf overgenomen door Google.

De eerste versie van het besturingssysteem (Android 1.0) werd in september 2008 publiekelijk uitgebracht en kreeg geen naam.

Beeld
Beeld

Android-ontwikkelingsgeschiedenis

Een belangrijke fase in de geschiedenis van Android begon in september 2008, toen de allereerste Android-smartphone door de fabrikanten werd aangekondigd. De pop-up 3,2-inch touchscreen-telefoon was uitgerust met een fysiek QWERTY-toetsenbord. Het heeft een aantal andere producten en diensten van het bedrijf gecombineerd: Google Maps, YouTube, HTML-browser en Google-zoekmachine.

Het besturingssysteem heeft de eerste versie van de Android Market-applicatiewinkel geïmplementeerd, waaraan Google een speciale rol heeft toegewezen. Dit was nog maar het begin van de promotie van het product op de mobiele markt.

Bijna 10 jaar nadat de officiële Android-telefoon op de markt kwam, nam Google de beslissing om het besturingssysteem open source te maken. Hierdoor werd het systeem erg populair bij de toonaangevende fabrikanten van mobiele telefoons. Een paar jaar na de lancering van Android 1.1 waren overal gadgets met het besturingssysteem.

Android-fabrikanten realiseerden zich dat het bedrijf geld kon verdienen door andere diensten aan te bieden die het gebruikt, waaronder apps. Het bekende logo voor Android, een groene robot, is gemaakt door Irina Blok, een medewerker van Google.

Beeld
Beeld

Google kent jaarlijks een naam toe aan een nieuwe versie van zijn systeem, volgens de gevestigde traditie krijgen ze de naam zoete desserts. Voor de officiële lancering wordt een beeld gemaakt in de vorm van dit culinaire dessert en geplaatst op het grasveld voor het bezoekerscentrum in Mountain View, Californië. De beelden zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreenschuim met een vaste vulstof, kleurrijk geverfd en naar Californië gestuurd voor de officiële opening.

Uitgebrachte versies van Android

Het bedrijf brengt bijna elk jaar nieuwe versies van het systeem uit. Op dit moment zijn er 9 geïmplementeerde versies. Android is het populairste mobiele besturingssysteem ter wereld geworden en verslaat veel concurrenten.

Android 2.3 genaamd Gingerbread werd uitgebracht in september 2010. Het wordt momenteel beschouwd als het oudste systeem dat in gebruik is. Google vermeldt het nog steeds op de officiële versie-updatepagina. De ontwikkelaar beweert dat in 2017 minder dan 1% van de apparaten Gingerbread gebruikte en dat gebruikers een update naar de Android-versie op hun telefoon kunnen krijgen.

Aan Gingerbread is een short range feature toegevoegd voor smartphones met de benodigde hardware. De Nexus S was de eerste telefoon die Gingerbread gebruikte met NFC-hardware en is ontwikkeld in samenwerking met Samsung. Gingerbread heeft ook ondersteuning toegevoegd voor camera's en videochat in Google Talk.

De tabletversie van Android Honeycomb werd door de ontwikkelaar gepresenteerd voor installatie alleen op tablets en mobiele apparaten met grote schermen. Het werd gedemonstreerd in februari 2011 samen met de eerste Motorola Xoom-tablet. Het systeem bevatte updates in de vorm van een verbeterde gebruikersinterface voor grote schermen en een notificatiebalk onderaan.

Honeycomb bood specifieke functies die niet konden worden afgehandeld door kleinere schermen op smartphones. Het was ook het antwoord van Google op de nieuwe iPad van Apple in 2010. Hoewel Honeycomb beschikbaar was, werden sommige tablets nog steeds geleverd met smartphone-gebaseerde versies van Android 2.x. Als gevolg hiervan bleek Honeycomb een versie te zijn die niet echt nodig was, aangezien Google besloot de meeste functies te integreren in de volgende versie 4.0 genaamd Ice Cream Sandwich.

Beeld
Beeld

Android 4.4 KitKat was de eerste OS-versie die de eerder geregistreerde handelsnaam voor snoep ook daadwerkelijk in zijn naam gebruikte. Het had niet veel nieuwe functies, maar dankzij enkele oplossingen hielp het om de algemene Android-markt echt uit te breiden. De versie bleek geoptimaliseerd te zijn voor toestellen met 512 MB RAM. Voor de eerste keer met Android 4.4 voorgeïnstalleerd, is de smartphone Nexus 5 uitgebracht. Ondanks dat de KitKat-versie meer dan 4 jaar geleden werd gelanceerd, zijn er nog steeds veel apparaten die er gebruik van maken. Op de huidige updatepagina van de Google-platformversie staat dat 15,1% van alle Android-apparaten de KitKat-versie gebruikt.

De volgende versie van Android 5.0 Lollipop werd uitgebracht in het najaar van 2014 en werd meteen een grote doorbraak in de algemene OS-lijn. Het was de eerste versie die de nieuwe materiaalontwerptaal van Google gebruikte, waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijker werd om verlichtings- en schaduweffecten uit te voeren om een papieren weergave van de Android-gebruikersinterface te simuleren. De gebruikersinterface heeft ook enkele wijzigingen ondergaan voor Lollipop, uitgebreide lockscreen-meldingen, waaronder een bijgewerkte navigatiebalk en een hele reeks nieuwe functies.

In de daaropvolgende Android 5.1-update bracht de fabrikant nog enkele wijzigingen aan. Deze omvatten officiële ondersteuning voor twee simkaarten in één apparaat, apparaatbescherming, HD-spraakoproepen, zodat frauduleuze activiteiten van vreemden op de smartphone werden geblokkeerd, zelfs na een fabrieksreset. De Nexus 6-telefoon van Google, evenals de Nexus 9-tablet, waren de eerste apparaten waarop vooraf een versie van Lollipop was geladen. Volgens statistieken drijft Android 5.0 Lollipop vandaag de dag 29% van alle actieve Android-apparaten aan.

Beeld
Beeld

Nieuwste Android-ontwikkelingen

De nieuwste versie van Android 2018 implementeert de uitbreiding van de autonomie van applicaties. Google lanceerde de eerste preview van de versie op 7 maart 2018. En op 6 augustus lanceerde het bedrijf officieel de definitieve versie van Android 9.0 en gaf het de officiële naam Pie.

Android 9.0 heeft een groot aantal nieuwe functies die zijn ontworpen om de levensduur van de batterij van de smartphone te verbeteren, waaronder het gebruik van in-device learning om te voorspellen welke apps de gebruiker zou kunnen gebruiken.

Vandaag is Google bezig met het ontwikkelen van een volledig nieuw besturingssysteem genaamd Fuchsia. Er wordt aangenomen dat het niet alleen mobiele apparaten kan ondersteunen: van smartphones tot tablets, maar zelfs desktop-pc's. Google blijft zeer toegewijd aan het bouwen van het merk en is zelfs van plan om het mobiele en tablet-besturingssysteem uit te breiden naar andere apparaten, waaronder Android Auto, Android TV en WearOS.

Aanbevolen: