Waarom Nokia Zulke Verliezen Lijdt

Waarom Nokia Zulke Verliezen Lijdt
Waarom Nokia Zulke Verliezen Lijdt

Video: Waarom Nokia Zulke Verliezen Lijdt

Video: Waarom Nokia Zulke Verliezen Lijdt
Video: Why did Nokia fail? 2024, Mei
Anonim

Het Finse bedrijf Nokia ontwikkelt zich de laatste tijd niet zo goed. De verkoop van telefoons daalt, de aandelenkoersen dalen en de verliezen lopen in de honderden miljoenen euro's. Analisten beschouwen deze indicatoren echter niet als negatief, waardoor de aandelen periodiek stijgen in de handel in Helsinki.

Waarom Nokia zulke verliezen lijdt
Waarom Nokia zulke verliezen lijdt

Steven Elop - De CEO van Nokia zegt dat het bedrijf een nieuwe strategie heeft ontwikkeld, die vorig jaar werd geïmplementeerd en positieve resultaten liet zien, maar de felle concurrentie op de markt voor mobiele technologie veranderde al snel van plus naar min, waardoor Nokia zware verliezen moest lijden. Volgens voorlopige schattingen zal de situatie in het tweede kwartaal van tweeduizend twaalf niet verbeteren.

Een koersdaling van drieënvijftig procent na de verkoop van de laatste Symbian-smartphone dwingt het bedrijf nu om ongeveer zevenentwintigduizend banen te schrappen om de interne kosten te verlagen en het hoofd boven water te houden.

Wijzigingen kunnen ook gevolgen hebben voor het management. De belangrijkste kanshebber voor de functie van nieuwe voorzitter van de raad van bestuur is de oprichter van het Finse antivirusbedrijf F-Secure, Risto Siilasmaa. Hij neemt al plaats in de raad van bestuur.

Samenwerking met Microsoft, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van smartphones op basis van Windows Phone, belooft goede vooruitzichten. Ook Nokia moet vertrouwen op zijn partners. Experts op de analytische afdeling verwachten dat de verkoop van smartphones in tweeduizend dertiende jaar bijna zal verdubbelen. De belangrijkste concurrent die het Windows Phone-besturingssysteem gebruikt, is het Taiwanese bedrijf HTC, dat volgens voorlopige prognoses de verkoop van Nokia in tweeduizend dertien zal overtreffen.

De belangrijkste redenen voor de verliezen van het bedrijf, zoals hierboven vermeld, worden beschouwd als de grote concurrentie op de zich dynamisch ontwikkelende markt van mobiele apparaten. Nokia wachtte een mislukking, zelfs na de release van de Lumia 900, die slecht ontwikkeld bleek te zijn en niet werd verkocht voor de geplande prijs van $ 99, maar minder, in sommige gevallen voor bijna niets gegeven met een contract van twee jaar. De huidige voorzitter van de raad van bestuur, Jormé Ollila, zou ook een waarschijnlijke reden kunnen zijn. Als op een kritiek moment de leiding wordt gewisseld, kan dit volgens deskundigen zowel de opkomst van het bedrijf als de scherpe val veroorzaken.

Aanbevolen: