Waarom Sony Voor Het Vierde Jaar Verlies Lijdt

Waarom Sony Voor Het Vierde Jaar Verlies Lijdt
Waarom Sony Voor Het Vierde Jaar Verlies Lijdt

Video: Waarom Sony Voor Het Vierde Jaar Verlies Lijdt

Video: Waarom Sony Voor Het Vierde Jaar Verlies Lijdt
Video: Deze Sony-speaker geeft je glashelder geluid bij kaarslicht 2024, Mei
Anonim

Het Japanse bedrijf Sony is al tientallen jaren een van de erkende wereldleiders in de productie van elektronica. Maar met het begin van de nieuwe eeuw gingen de zaken van het bedrijf niet zo goed, de afgelopen vier jaar heeft het grote verliezen geleden.

Waarom Sony voor het vierde jaar verlies lijdt
Waarom Sony voor het vierde jaar verlies lijdt

Voor het eerste kwartaal van 2012-2013 stegen de verliezen van Sony met meer dan 1,5 keer en bedroegen $ 314 miljoen. Het bedrijf lijdt voor het vierde achtereenvolgende jaar verlies. Het resultaat was een natuurlijke waardedaling van de aandelen, in vergelijking met 2005 daalde deze met 60%.

De daling van de kapitalisatie van het bedrijf met 60% in zeven jaar is een echte ramp; het zal zeer moeilijk zijn om zijn vroegere posities op de wereldmarkt te herstellen. De belangrijkste reden voor Sony's verliezen is de sterkste concurrentie van Aziatische landen, met name Zuid-Korea, Taiwan en China. Als Sony op de een of andere manier nog kan concurreren met Zuid-Korea vanwege het feit dat de arbeidskosten in deze landen evenredig zijn, dan kan de Japanse fabrikant niet concurreren met Taiwan, en nog meer met China. De recente natuurrampen in Japan zijn ook een serieus probleem voor het bedrijf geworden, met zware verliezen als gevolg van bedrijfsonderbrekingen.

De versterking van de yen heeft ook een negatief effect op het concurrentievermogen van Japanse goederen op de wereldmarkt; de reden is de stroom van speculatief kapitaal van het onrustige Europa naar het rustigere Japan. De hoge wisselkoers van de nationale valuta verhoogt de kosten van in Japan geproduceerde goederen, waardoor het voor hen moeilijker is om te concurreren om een koper. Als gevolg hiervan bevindt Sony zich in een paradoxale situatie - de totale omzet groeit van jaar tot jaar, maar het bedrijf loopt voortdurend verlies.

In een poging de situatie te stabiliseren, verkoopt Sony non-profitbelangen in joint ventures. Er is ook een personeelsreductie, het bedrijf kondigde aan dat het tegen het einde van het jaar het aantal werknemers met 6% zal verminderen, wat neerkomt op 12 duizend mensen.

De negatieve resultaten van het bedrijf leidden tot een wisseling van de leiding. Nieuwe CEO Kazuo Hirai belooft het verdienstensysteem van het bedrijf fundamenteel te hervormen, in de hoop het bedrijf weer winstgevend te maken.

Aanbevolen: