Hoe De Toonsoort Van Een Melodie Te Veranderen

Inhoudsopgave:

Hoe De Toonsoort Van Een Melodie Te Veranderen
Hoe De Toonsoort Van Een Melodie Te Veranderen

Video: Hoe De Toonsoort Van Een Melodie Te Veranderen

Video: Hoe De Toonsoort Van Een Melodie Te Veranderen
Video: How To Change Keys In A Song (Piano lesson) 2024, Mei
Anonim

Soms is het nodig om de toonsoort te veranderen, of de melodie te transponeren, als het originele stuk is geschreven voor een instrument, bijvoorbeeld met een hoge stem, en het arrangement is gemaakt voor een instrument met een gemiddeld of laag bereik. De mogelijkheid van transport is te wijten aan het feit dat de modus, ongeacht de sleutel, dezelfde intervalinhoud heeft. Met andere woorden, de afstand tussen de noten van de A majeur drieklank zal samenvallen met de afstand tussen de noten van de C majeur, hoewel ze natuurlijk in toonhoogte zullen verschillen.

Hoe de toonsoort van een melodie te veranderen
Hoe de toonsoort van een melodie te veranderen

instructies:

Stap 1

Noteer de originele melodie in de bladmuziek. Overweeg alle tekenen van verandering, inclusief die welke verder gaan dan de natuurlijke schaal (groot of klein).

Stap 2

Schrijf onder elk geluid van de melodie de mate waarin de noot in de fret inneemt. Als de melodie bijvoorbeeld in E mineur is, staat nummer drie onder de noot G en nummer vijf onder de noot B. Let op de noten met op- of neer-tekens (met uitzondering van sleuteltekens) als cijfers met scherpe, platte en bekar-tekens (drie-scherp, vier-plat, enzovoort).

Stap 3

In de nieuw geselecteerde toonsoort (merk op dat de toonladder hetzelfde blijft: als de melodie in mineur was, dan blijft deze in mineur), noteer dezelfde nummers.

Stap 4

Schrijf boven de stapnummers de noten die de stap innemen in de nieuwe toonsoort. In C mineur is de derde graad bijvoorbeeld Es, de vijfde is zout. Markeer alle stappen met ups en downs met de juiste tekens (als de zevende stap in E-mineur werd verhoogd met een scherpe, dan wordt deze in C-mineur verhoogd met een teken van een bekar).

Stap 5

Vul de ritmische tekening van de noten in, voeg de rust, ribben en andere grafische elementen toe.

Aanbevolen: