Hoe Herken Je Een Telefoonzwendel

Hoe Herken Je Een Telefoonzwendel
Hoe Herken Je Een Telefoonzwendel

Video: Hoe Herken Je Een Telefoonzwendel

Video: Hoe Herken Je Een Telefoonzwendel
Video: How to Spot Scam Phone Text Messages 2024, Mei
Anonim

Bijna iedereen is wel eens telefonische oplichters tegengekomen. Maar oplichters zitten zo vol met uitvindingen dat soms zelfs zeer waakzame mensen in een telefoonoplichting trappen. Hoe herken je de sluwe bewegingen van oplichters om weer een telefoontruc te vermijden en je geld te besparen.

Telefoon oplichters
Telefoon oplichters

Uw kaart is geblokkeerd

Deze zwendel is speciaal gemaakt voor Sberbank-klanten. Oplichters hebben ontdekt hoe ze hun sms kunnen verbergen onder berichten van Sberbank. De bank stuurt haar klanten altijd berichten met het nummer 900, de oplichters gebruiken hetzelfde verkorte nummer, maar in plaats van nullen kiezen ze twee hoofdletters O. De meeste mobiele telefoons onderscheiden ze niet van nullen, en het lijkt alsof je een bericht ontvangt van Sberbank. De sms van fraudeurs bevat informatie dat uw kaart is geblokkeerd, voor meer informatie bel het nummer … (hierna het mobiele telefoonnummer genoemd). Een persoon belt terug, en een aardig meisje, zogenaamd een telefoniste, legt uit dat er een storing in het systeem was en om je kaart te deblokkeren heeft ze het plastic kaartnummer en de drie cijfers op de achterkant nodig. Een nietsvermoedend persoon dicteert het kaartnummer en in de nabije toekomst wordt al het geld van hem afgeschreven.

Betaal uw leningschuld af

De zwendel is bedoeld voor degenen die de lening afbetalen, en in Rusland zijn zij de meerderheid. Een persoon wordt door een onbekend nummer naar zijn mobiel gebeld en een antwoordapparaat, vermoedelijk een bank, informeert over de noodzaak om de schuld af te betalen, en om naar het bericht te luisteren, moet u op nummer 1 drukken om contact op te nemen met telefoniste 2. bericht de persoon begrijpt niet echt iets, meestal drukt hij op nummer 2. En hier verleidt de telefoniste, tijdens een gesprek, vakkundig de persoonlijke gegevens, het creditcardnummer en de accountgegevens van het slachtoffer. Ga in geen geval telefonische gesprekken aan over uw leningen. Als je een sms of een telefoontje hebt gekregen over je lening, bel dan zelf de bank om de situatie op te helderen.

Zelfs als je een bericht hebt ontvangen van een kort nummer vergelijkbaar met Sberbank, let dan allereerst op: Sberbank geeft bij het melden van iets over je kaart altijd de laatste cijfers aan, maar oplichters niet. Sberbank zal in het bericht altijd hetzelfde communicatienummer aangeven dat op uw kaart staat. De bankier zal nooit naar de nummers op de achterkant van uw creditcard vragen.

SMS weigeren

Mensen accepteren graag het aanbod om telefoonberichten kwijt te raken en vallen in de klauwen van oplichters. De abonnee ontvangt een sms met het voorstel om reclamemailing te weigeren. Om dit te doen, moet u een bericht naar een kort nummer sturen. Door het te verzenden, verliest een persoon een indrukwekkend bedrag van zijn telefoonrekening.

Onthoud dat alleen uw mobiele provider u behoedt voor reclamespam op de telefoon, en niemand anders. Het is beter om zelf de telefoniste te bellen en hen te vragen alle nummers waarvan je ongewenste mailing ontvangt te blokkeren.

Aanbevolen: