Hoe Een Atx-voeding Te Controleren?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Atx-voeding Te Controleren?
Hoe Een Atx-voeding Te Controleren?

Video: Hoe Een Atx-voeding Te Controleren?

Video: Hoe Een Atx-voeding Te Controleren?
Video: How To Test A Power Supply Unit (PSU) With A Digital Multimeter | Advanced Troubleshooting 2024, April
Anonim

Moderne voedingen zijn vrij complexe apparaten met veel elektrische, ruis-, gewichts-, grootte- en thermische eigenschappen. Voedingen van de ATX-standaard zijn schakelconverters met verschillende methoden van circuitoplossingen en een enkel werkingsprincipe. Om hun prestaties te controleren, is het noodzakelijk om speciale testapparatuur voor te bereiden.

Hoe een atx-voeding te controleren?
Hoe een atx-voeding te controleren?

Noodzakelijk

  • - tester;
  • - oscilloscoop.

instructies:

Stap 1

Bewapen jezelf met een bedradingsschema voor een ATX-voeding. Het kan in de instructies staan die bij het apparaat zijn verkocht. Als er geen is, kunt u dit schema op internet vinden op gespecialiseerde sites. U kunt bijvoorbeeld de informatie op de site https://bp.xsp.ru/circuit.php gebruiken.

Stap 2

Begin met het controleren van de hoogspanningszijde van de ATX-voeding, waaronder: zekering, spoelen, thermistor, hoogspanningselektrolyten, diodebrug, primaire transformator, vermogenstransistoren, bedieningselementen in het basiscircuit van vermogenstransistoren. Controleer deze elementen met een tester op open en kort. Als u een probleem vindt, vervang dan alle niet-werkende onderdelen van de voeding.

Stap 3

Ga verder met een veilige controle van het vermogensgedeelte van het apparaat. Het mag alleen worden uitgevoerd nadat de bovengenoemde niet-werkende elementen zijn vervangen. Voor deze teststap heeft u een 36V secundaire transformator nodig. Sluit deze aan op de voeding zodat de uitgang van de diodebrug 50-52V is. Controleer de spanning over elke elektrolyt en tussen de collector en de emitter, die de helft van 50-52V moet zijn.

Stap 4

Bel de ATX voeding stand-by voedingen. Controleer transistoren en diodebruggen op kortsluiting en open circuits.

Stap 5

Neem een 12V gestabiliseerde voeding en sluit deze aan op een ATX-voeding om het stuurcircuit te testen. Neem de golfvormmetingen op de juiste terminals.

Stap 6

Controleer de uitgangsspanning van de ATX-voeding. Het is noodzakelijk om de aanwezigheid van spanningsinstabiliteit onder dynamische belasting, de eigen rimpel van het apparaat en andere kenmerken te identificeren. Om deze taak te vergemakkelijken, kunt u het apparaat aansluiten op een werkend moederbord.

Aanbevolen: