Hoe 3D-tv Werkt

Inhoudsopgave:

Hoe 3D-tv Werkt
Hoe 3D-tv Werkt

Video: Hoe 3D-tv Werkt

Video: Hoe 3D-tv Werkt
Video: How a TV Works in Slow Motion - The Slow Mo Guys 2024, Mei
Anonim

Om een film in 3D-formaat te kijken, hoef je geen bioscopen te bezoeken, je kunt tv's gebruiken die de bijbehorende functie ondersteunen. Er zijn verschillende 3D-technologieën die het mogelijk maken om een driedimensionaal beeld op een tv te vormen.

Hoe 3D-tv werkt
Hoe 3D-tv werkt

instructies:

Stap 1

In de overgrote meerderheid van de bioscopen wordt passieve technologie gebruikt om 3D-films te vertonen. Een vergelijkbare technologie kan worden gebruikt in televisies. Om een beeld te vormen, wordt elk frame van de film opgesplitst in twee foto's, één voor het oog van elke kijker. De eerste heeft verticale polarisatie, de tweede is horizontaal. Om het uiteindelijke beeld te bekijken, wordt een speciale bril gebruikt, net als in bioscopen. De lenzen van deze bril zijn gepolariseerd voor het bekijken van een specifieke foto. Tegelijkertijd ziet elk oog zijn eigen versie van het filmframe, waardoor het effect van een stereobeeld wordt bereikt. Passieve 3D-brillen zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen extra voedingen, waardoor ze gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop zijn.

Stap 2

De technologie achter actieve 3D-tv's is geavanceerder. Om met deze technologie een 3D-beeld te vormen, wordt het beeld op het tv-scherm afwisselend aan elk oog getoond. Tegelijkertijd is de schakelfrequentie erg hoog, hij veroorzaakt geen flikkering en is onzichtbaar voor het oog. Om zo'n plaatje te zien heb je een speciale, actieve 3D-bril nodig met een eigen stroomvoorziening. De lenzen van deze bril hebben een speciale laag vloeibare kristallen, die worden gebruikt als sluiters, waardoor de lenzen transparant of ondoorzichtig zijn. Actieve 3D-brillen worden gesynchroniseerd met de tv en laten tijdens hun werk elk oog op een bepaald moment een bepaald frame zien. De beeldkwaliteit bij het gebruik van deze technologie is merkbaar hoger dan die van passieve tv's.

Stap 3

Een bril mag niet worden gebruikt om 3D-beelden te bekijken. Autostereoscopische 3D-technologie vereist niet dat de kijker extra apparaten gebruikt en is in staat om direct een driedimensionaal beeld weer te geven. Deze technologie is niet wijdverbreid, maar volgens experts is het de toekomst van 3D-televisie. Autostereoscopie is gebaseerd op de barrière parallax methode. Voor de vorming van een 3D-beeld wordt een speciaal materiaal gebruikt op het tv-scherm. Het heeft een groot aantal sleuven die verschillende afbeeldingen weergeven voor het linker- en rechteroog. Deze technologie lijkt ideaal, maar heeft één groot nadeel, de kijker hoeft alleen maar in een rechte hoek naar het tv-scherm te kijken, al zoeken fabrikanten nog naar manieren om deze beperking op te heffen. Autostereoscopische 3D-tv's en monitoren zijn erg duur, waardoor ze minder betaalbaar zijn in vergelijking met passieve en actieve apparaten.

Aanbevolen: