Hoe De Prestaties Van Een Transistor Te Controleren?

Inhoudsopgave:

Hoe De Prestaties Van Een Transistor Te Controleren?
Hoe De Prestaties Van Een Transistor Te Controleren?

Video: Hoe De Prestaties Van Een Transistor Te Controleren?

Video: Hoe De Prestaties Van Een Transistor Te Controleren?
Video: how to find transistor base emitter collector with multimeter? how to check pnp and npn? electronics 2024, Mei
Anonim

Het criterium voor de bruikbaarheid van een bipolaire transistor is zijn vermogen om het signaal zo vaak te versterken als het in dezelfde modus wordt versterkt door een gegarandeerd bruikbaar apparaat van hetzelfde type. U kunt op verschillende manieren controleren of dit het geval is.

Hoe de prestaties van een transistor te controleren?
Hoe de prestaties van een transistor te controleren?

instructies:

Stap 1

Test transistors nooit rechtstreeks in het circuit, tenzij de tester speciaal is ontworpen om in deze modus te werken. Maar zelfs in dit geval moet het circuit spanningsloos zijn en moeten alle condensatoren in zijn samenstelling worden ontladen.

Stap 2

Als het apparaat is ontworpen om de transistor buiten het circuit te testen, verdamp het dan.

Stap 3

Als er geen speciaal apparaat is om transistors te testen, gebruik dan een conventionele ohmmeter. Zorg ervoor dat de kortsluitstroom van de sondes het maximaal toegestane voor het onderdeel niet overschrijdt. Houd er rekening mee dat een meetklok in ohmmetermodus meestal een positieve pool op de zwarte draad heeft en een digitale - een negatieve.

Stap 4

Als een npn-transistor wordt getest, moet deze stroom geleiden van de basis naar de emitter en van de basis naar de collector wanneer de positieve pool op de basis wordt toegepast, en mag deze niet geleiden wanneer er spanning op de juncties in omgekeerde polariteit wordt toegepast. Bij een transistor met de p-n-p-structuur is de situatie omgekeerd.

Stap 5

Als de meter een bipolaire transistortestmodus heeft, sluit deze dan aan op de juiste aansluiting of aansluitingen volgens structuur en pinout. Schakel het apparaat vooraf in de modus voor het meten van de stroomoverdrachtsverhouding van transistors. Het apparaat geeft precies deze parameter weer. Vergelijk het met je paspoort.

Stap 6

Een zeer interessante techniek is het controleren van transistors in bedrijfsmodus. Monteer de versterkertrap, blokkeergenerator of multivibrator volgens het schema dat het meest geschikt is voor het te testen type transistor. Voor een multivibrator heb je een tweede, gegarandeerd werkende transistor nodig (van dezelfde structuur, als de multivibrator symmetrisch is, of omgekeerd, indien ongebalanceerd). Sluit de geteste transistor aan op het circuit en als het werkt zoals het hoort, is het bruikbaar. Door signalen van verschillende frequenties aan de versterkertrap te leveren of door de generator op verschillende frequenties te laten werken door de classificaties van zijn elementen te veranderen, kunt u vinden de maximale werkfrequentie van de transistor. Je kunt het meten met een frequentiemeter.

Aanbevolen: