Hoe De Basis Van Een Transistor Te Bepalen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Basis Van Een Transistor Te Bepalen?
Hoe De Basis Van Een Transistor Te Bepalen?

Video: Hoe De Basis Van Een Transistor Te Bepalen?

Video: Hoe De Basis Van Een Transistor Te Bepalen?
Video: how to find transistor base emitter collector with multimeter? how to check pnp and npn? electronics 2024, April
Anonim

Een bipolaire transistor heeft drie elektroden: een emitter, een collector en een basis. Als de pinout van het apparaat niet bekend is, kan deze empirisch worden bepaald. Om dit te doen, kunt u een conventionele ohmmeter gebruiken.

Hoe de basis van een transistor te bepalen?
Hoe de basis van een transistor te bepalen?

instructies:

Stap 1

Gebruik een referentiediode die is gemarkeerd met een pinout direct op de behuizing en bepaal wat de polariteit is van de spanning op de ohmmeter-sondes in de weerstandsmeetmodus. In meetklokken is het vaak direct tegengestelde polariteit, waarbij het nodig is om de sondes aan te sluiten in de spannings- en stroommeetmodi. Voor digitale apparaten is de polariteit in alle modi meestal hetzelfde. Maar het kan in ieder geval geen kwaad om zo'n controle uit te voeren.

Stap 2

Sluit de sonde van het apparaat aan op een van de draden van de transistor en sluit vervolgens de andere sonde afwisselend aan, eerst op de ene en vervolgens op de andere van de resterende draden. Als de pijl niet afwijkt, draai dan de polariteit van de meetsnoeren om en herhaal het experiment. Als het in dit geval niet mogelijk was om de afbuiging van de pijl te bereiken, dan is deze conclusie niet eenvoudig.

Stap 3

Herhaal de bovenstaande stappen voor de rest van de transistorkabels. Zoek een combinatie van elektroden waarin de transistor zich gedraagt als twee diodes die ofwel kathoden ofwel anodes op hetzelfde punt zijn verbonden. De conclusie waartoe het punt van hun verbinding wordt samengevat, is de basis. Maar onthoud dat je een transistor niet als twee diodes kunt gebruiken, omdat ze elkaar beïnvloeden.

Stap 4

Bepaal de structuur van de transistor. Als het zich gedraagt als twee diodes verbonden door anodes, dan is de structuur n-p-n, en als het zich gedraagt als twee diodes die verbonden zijn door kathoden, dan is de structuur p-n-p.

Stap 5

Het blijft om te bepalen welke van de resterende leads emitter is en welke collector. Monteer een common-emitter versterkertrap op de transistor. Zet er stroom op in de juiste polariteit, afhankelijk van de structuur (voor een n-p-n-structuur moet de spanning op de voedingsrail positief zijn en voor een p-n-p-structuur negatief). Als de transistor correct is aangesloten (de emitter bevindt zich op de gemeenschappelijke draad), zal de versterking veel hoger zijn dan bij de verkeerde aansluiting (wanneer er een collector op de gemeenschappelijke draad is).

Aanbevolen: