Hoe De Ontvanger In Elkaar Te Zetten

Inhoudsopgave:

Hoe De Ontvanger In Elkaar Te Zetten
Hoe De Ontvanger In Elkaar Te Zetten

Video: Hoe De Ontvanger In Elkaar Te Zetten

Video: Hoe De Ontvanger In Elkaar Te Zetten
Video: Een platenspeler afstellen - Zo doe je dat! 2024, Mei
Anonim

Zelfgemaakte directe versterkingsontvangers werden ooit door velen gebouwd. Tegenwoordig zal de vervaardiging van zo'n ontvanger nostalgie veroorzaken bij een volwassene, en een kind tijdens de montage zal misschien voor altijd lid worden van de hobby van zijn vader.

Hoe de ontvanger in elkaar te zetten
Hoe de ontvanger in elkaar te zetten

instructies:

Stap 1

Monteer het ingangscircuit van de ontvanger. Om dit te doen, wikkelt u meerdere lagen tape op de ferrietkern en plaatst u er vervolgens een wikkeling op, bestaande uit ongeveer tachtig windingen van een dunne draad. Bedek deze wikkeling met slechts één laag tape erop, zodat deze niet afwikkelt.

Stap 2

Sluit parallel aan de spoel een condensator met variabele capaciteit aan, waarvan het variatiebereik van 5 tot 300 picofarad is.

Stap 3

Verbind een van de klemmen van de variabele condensator met de gemeenschappelijke draad via een vaste condensator met een capaciteit van enkele nanofarads.

Stap 4

Neem een geïntegreerde schakeling van het type MK484 (een moderne analoog van de uit productie genomen microschakeling van het type ZN414) en plaats deze met de markering naar u toe en met de kabels naar beneden. De linker pin is gebruikelijk, de middelste pin is de invoer, de rechter pin is de uitvoer.

Stap 5

Sluit de uitgang van de variabele condensator tegenover de vaste condensator aan op de ingangsklem van de microschakeling. Verbind zijn gemeenschappelijke uitgang met de gemeenschappelijke draad van de ontvanger.

Stap 6

Sluit een van de klemmen van de weerstand met een nominale waarde van ongeveer 100 kilohm aan op het knooppunt van de constante en variabele condensatoren. Verbind de andere uitgang met de uitgangspen van de microschakeling.

Stap 7

Shunt de uitgang met een nanofarad-condensator.

Stap 8

Breng de plus van de voeding (1,5 V) aan op de uitgangspen van de microschakeling via een weerstand met een nominale waarde van ongeveer anderhalve kilo-ohm. Sluit de min van de voeding aan op de gemeenschappelijke draad.

Stap 9

Pas het uitgangsgeluidssignaal toe op gewone computerluidsprekers die zijn uitgerust met een ingebouwde versterker (ze worden actieve genoemd) via een condensator met een capaciteit van enkele honderdsten of tienden van een microfarad.

Stap 10

Probeer de ontvanger op een bepaald station af te stemmen. Wijzig indien nodig het aantal windingen van de loopback-spoel. Om het bereik te verschuiven in de richting van het verhogen van de frequentie, verlaagt u het aantal beurten, in de richting van afnemend - verhoog het. Nadat u eindelijk de grenzen van het bereik hebt aangepast, wikkelt u de spoel met verschillende lagen tape.

Aanbevolen: