Hoe De Bluetooth-module Met Arduino Te Verbinden

Inhoudsopgave:

Hoe De Bluetooth-module Met Arduino Te Verbinden
Hoe De Bluetooth-module Met Arduino Te Verbinden

Video: Hoe De Bluetooth-module Met Arduino Te Verbinden

Video: Hoe De Bluetooth-module Met Arduino Te Verbinden
Video: how to connect hc 05 bluetooth module to Arduino uno and other [CC] 2024, Mei
Anonim

Laten we een draadloze Bluetooth-module op de Arduino aansluiten en leren hoe we er gegevens van kunnen ontvangen en er gegevens van een computer naar kunnen overbrengen.

Bluetooth-module
Bluetooth-module

Noodzakelijk

  • -Arduino;
  • - bluetooth-module;
  • - computer;
  • - aansluitdraden.

instructies:

Stap 1

Er zijn veel implementaties van Bluetooth-modules. Elk heeft zijn eigen kenmerken, maar over het algemeen lijken ze allemaal erg op elkaar. Overweeg een vertegenwoordiger van de HC-06 bluetooth-module.

Deze module werkt op frequenties van 2,40 GHz tot 2,48 GHz en ondersteunt de bluetooth-specificatie versie 2.1 + EDR (lager stroomverbruik, verhoogde gegevensbescherming en eenvoudige aansluiting van Bluetooth-apparaten). Stabiele ontvangst met de module is gegarandeerd binnen 10 meter.

Het doel van de pinnen van de bluetooth-module is als volgt:

- VCC en GND - "plus" en "min" van de voeding van de module, spanningen van 3, 6 tot 6 volt worden ondersteund;

- TX en RX - zender en ontvanger van de module;

- MCU-INT (Status) is een statusuitgang;

- Wissen (Reset) - reset en herstart van de module, in dit geval wordt dit uitgevoerd door een laag logisch niveau.

De laatste twee conclusies mogen niet worden betrokken; je kunt vaak modules vinden zonder deze conclusies.

Doel van de pinnen van de Bluetooth-module
Doel van de pinnen van de Bluetooth-module

Stap 2

Laten we de bluetooth-module op de Arduino aansluiten volgens onderstaand schema. Houd er rekening mee dat de zender (Tx) van de Arduino is aangesloten op de ontvanger (Rx) van de module en vice versa.

De statuspin geeft een hoog niveau weer wanneer de module is gekoppeld met een ander Bluetooth-apparaat en laag wanneer deze niet is gekoppeld. U kunt de waarde ervan aflezen door deze aan te sluiten op de Arduino-pin en deze de bedrijfsmodus pinMode (pinStatus, INPUT) toe te wijzen en zo de status van de module te leren. Maar de statusindicator werkt niet correct op alle modules, dus die zullen we in dit voorbeeld niet gebruiken.

Diagram van het aansluiten van de Bluetooth-module op Arduino
Diagram van het aansluiten van de Bluetooth-module op Arduino

Stap 3

Het resultaat zou ongeveer moeten zijn zoals op de foto.

Bluetooth-module aangesloten op Arduino
Bluetooth-module aangesloten op Arduino

Stap 4

Laten we zo'n schets schrijven en in het Arduino-geheugen laden. We zullen de gegevens die van de bluetooth-module komen uitlezen en verwerken. In dit geval, wanneer het "1" -symbool van de module komt, zullen we de LED oplichten en wanneer "0" arriveert, schakelt u deze uit.

We zetten het geassembleerde circuit aan met de Arduino en de Bluetooth-module die erop is aangesloten. Een correct aangesloten module komt onmiddellijk in de standby-modus van de verbinding, die wordt aangegeven door een ritmisch knipperende status-LED.

Schets voor Arduino om met Bluetooth te werken
Schets voor Arduino om met Bluetooth te werken

Stap 5

Nu moet u het Bluetooth-apparaat toevoegen aan de lijst met vertrouwde apparaten. Zet Bluetooth aan op je computer, ga naar Instellingen -> Apparaten -> Bluetooth. Wij zorgen ervoor dat onze bluetooth module zichtbaar is voor de computer. Selecteer het in de lijst en klik op de knop Koppelen. Voer in het dialoogvenster het standaardwachtwoord 1234 in. Als de toevoeging is gelukt, verschijnt het apparaat in de lijst met de markering Gekoppeld.

Als je vanaf je smartphone verbinding wilt maken met je bluetooth-module, dan is de procedure hetzelfde: zet bluetooth aan op je smartphone, detecteer de module die op de Arduino is aangesloten, koppel ermee.

Koppelen met een Bluetooth-apparaat
Koppelen met een Bluetooth-apparaat

Stap 6

Om verbinding te maken met de bluetooth-module kun je verschillende programma's gebruiken die op de COM-poort kunnen worden aangesloten. Bijvoorbeeld, zoals HyperTerminal, PuTTY, Tera Term, Termite en anderen. Ze zijn allemaal gratis en vrij verspreid op internet.

Het gemak van TeraTerm is dat het automatisch de COM-poorten weergeeft die zijn toegewezen aan de bluetooth-module van uw computer. Start het programma, selecteer de seriële verbinding, selecteer de corresponderende bluetooth COM-poort uit de lijst, klik op OK.

In het geval van een fout tijdens de verbinding, zal het programma een overeenkomstige melding weergeven. Als de verbinding van uw computer met de bluetooth-module is gelukt, dan ziet u een zwart terminalveld voor u.

Voer in dit veld het cijfer 1 van het toetsenbord in - en de LED op pin 13 van de Arduino gaat branden, voer 0 in - deze gaat uit.

We verbinden met de bluetooth-module via bluetooth vanaf een computer
We verbinden met de bluetooth-module via bluetooth vanaf een computer

Stap 7

Op dezelfde manier kunt u vanaf uw smartphone verbinding maken met de bluetooth-module. Download een Bluetooth-terminaltoepassing zoals Bluetooth Terminal. Maak verbinding met de module en voer commando's 0 of 1 in.

Zo leerden we hoe we via bluetooth verbinding kunnen maken met de Arduino en er gegevens naar kunnen overbrengen.

Aanbevolen: