Hoe Een Transistor Te Identificeren?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Transistor Te Identificeren?
Hoe Een Transistor Te Identificeren?

Video: Hoe Een Transistor Te Identificeren?

Video: Hoe Een Transistor Te Identificeren?
Video: how to find transistor base emitter collector with multimeter? how to check pnp and npn? electronics 2024, April
Anonim

De transistor is een versterkend element dat in staat is om de zwakke signaalenergie die eraan wordt toegevoerd te vergroten door de energie van extra stroombronnen.

Hoe een transistor te identificeren?
Hoe een transistor te identificeren?

Noodzakelijk

  • -transistor;
  • - ohmmeter.

instructies:

Stap 1

Onderzoek de overgangen van de transistor (collector-basis en emitter-basis) om het type transistor te bepalen. In een bipolaire transistor zijn de diodes naar elkaar toe geschakeld. In het geval dat het p-n-p is, dan zijn de equivalente diodes verbonden door kathoden, indien daarentegen door anoden. Gebruik een ohmmeter om het type transistor te achterhalen - een speciaal apparaat dat de weerstandswaarde bepaalt.

Stap 2

Verbind de negatieve pool van de ohmmeter met de basis om de voorwaartse weerstand van de juncties te controleren, en de positieve terminal afwisselend met de emitter en collector. Om een omgekeerde weerstandstest uit te voeren, sluit u de positieve kabel aan op de basis. Met behulp van een ohmmeter kunt u het type geleidbaarheid van de transistor bepalen, evenals de toewijzing van de uitgangen.

Stap 3

Sluit de eerste draad van de ohmmeter aan op de draad van de transistor, raak afwisselend de andere twee draden aan op de andere. Wissel daarna de kabels om. U moet de positie van de ohmmeter bepalen waarin de verbinding van de tweede terminal met de terminals van de transistor, die nergens op is aangesloten, overeenkomt met een kleine weerstand. In dit geval is de aansluiting van de transistor die is aangesloten op de eerste aansluiting van de ohmmeter de aansluiting van de basis. Als de eerste klem positief is, is het geleidbaarheidstype van de transistor n-p-n; indien negatief, dan p-n-p.

Stap 4

Bepaal welke klem van de transistor overeenkomt met de collector. Sluit hiervoor een ohmmeter aan op de twee resterende klemmen. Sluit de basis aan op de positieve pool, als de transistor van het n-p-n-type is, of op de negatieve pool, als omgekeerd. Noteer vervolgens de weerstandswaarde die de ohmmeter aangeeft.

Stap 5

Verwissel de ohmmeterdraden en lees de weerstand opnieuw om het type transistor te bepalen. Bij een lagere weerstand is de basis verbonden met de collector van de transistor. Zo bepaalt u het type transistor en het doel van de uitgangen.

Aanbevolen: