Witbalans Aanpassen

Inhoudsopgave:

Witbalans Aanpassen
Witbalans Aanpassen

Video: Witbalans Aanpassen

Video: Witbalans Aanpassen
Video: Witbalans aanpassen in Lightroom Classic - verwijder blauwe kleurzweem 2024, April
Anonim

Iedereen die in zijn leven minstens een paar foto's heeft gemaakt, is waarschijnlijk tegengekomen dat op sommige foto's alle kleuren onomkeerbaar vervormd zijn. Om de een of andere reden is de ene foto bedekt met blauw, de andere geeft rode tinten af. En de verkeerde witbalans is de schuld van alles.

Zonder de juiste witbalans krijg je geen goede foto
Zonder de juiste witbalans krijg je geen goede foto

instructies:

Stap 1

Beginners in de fotografie gebruiken meestal automatische witbalans zonder na te denken over wat deze instelling betekent en hoe deze correct te gebruiken. Voer een eenvoudig experiment uit om te begrijpen hoe de witbalans het resultaat beïnvloedt. Wacht op het moment dat het buiten net donker begint te worden, doe de gordijnen open, doe de gloeilampen aan het plafond aan en maak twee foto's. Kijk eerst goed naar je camera. Zoek het item "witbalans" in het menu. Selecteer eerst de optie "daglicht of zonlicht", fotografeer een object in de kamer, maar leg tegelijkertijd een deel van het vensterglas vast in het frame.

Stap 2

Verander nu de witbalans in "gloeilamp" en maak een opname die lijkt op de vorige. Vergelijk de twee resulterende afbeeldingen. Bij de eerste lijkt de kamer te worden overspoeld met oranje licht, maar de ruimte buiten het raam ziet er heel natuurlijk uit. Op de tweede foto blijven de kleuren in de kamer onvervormd, maar buiten het raam wordt een doordringend blauw dikker. Dit verschil laat zien hoe de witbalans de foto als geheel beïnvloedt.

Stap 3

Uiteraard zijn er meerdere vooraf ingestelde witbalanswaarden in het cameramenu. Probeer altijd degene te kiezen die het beste past bij de opnameparameters.

Stap 4

In bijzonder moeilijke omstandigheden moet je de witbalans handmatig instellen. Dit kan op een grijs of wit vel papier. Maar wit papier van verschillende fabrikanten kan verschillende tinten hebben, maar grijs blijft altijd grijs. Stel de camera in op handmatige witbalansinstelling. Richt de zoeker van de camera op een stuk papier, zodat alleen deze zich in het frame bevindt. Druk op de sluiterknop van de camera, sla de opnameparameters op. Volgende foto's die met deze camera zijn gemaakt onder constante lichtomstandigheden, zullen de juiste witbalans hebben. Zodra de omstandigheden veranderen, zal een nieuwe meting moeten worden gedaan.

Stap 5

Professionals hebben meestal de benodigde attributen bij de hand en het duurt minder dan een minuut om de balans aan te passen. Maar in hun foto's worden fouten in het kleurengamma altijd geminimaliseerd.

Aanbevolen: