Hoe Kies Je Een Fisheye-lens?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Fisheye-lens?
Hoe Kies Je Een Fisheye-lens?

Video: Hoe Kies Je Een Fisheye-lens?

Video: Hoe Kies Je Een Fisheye-lens?
Video: How to Assemble Insignia Fisheye Lens for Smartphone or Tablet 2024, Mei
Anonim

Fisheye, of fisheye, is een apart type groothoeklens. Het bijzondere is dat de kijkhoek in deze optiek 180 graden is. Hierdoor maak je met behulp van de fisheye-lens ongewone landschaps-, genre- of portretopnames. Doorgaans worden fotografen vooral aangetrokken door deze lens door optische vervorming.

Hoe kies je een fisheye-lens?
Hoe kies je een fisheye-lens?

Bepaal waarom je een fisheye-lens nodig hebt

Als je al een camera hebt, zal het kiezen van een fisheye-lens waarschijnlijk niet moeilijk zijn, omdat hun variëteit relatief klein is. Blader door de reeks modellen die specifiek beschikbaar zijn voor uw merk camera.

Uw keuze wordt beïnvloed door de reden waarom u zo'n lens nodig heeft. Meestal schieten ze met fisheye ofwel landschappen en interieurs, waar een zo groot mogelijke beeldhoek vereist is, ofwel scènes waar optische vervorming (ofwel tonvormige vervorming) naar voren komt, ze worden gebruikt als een artistieke techniek.

Voor landschapsfotografie kun je een mechanische lens kopen. Dit bespaart aanzienlijk op de kosten. Het nadeel van deze keuze is dat je alle parameters handmatig moet instellen, maar aangezien je hier tijd voor hebt, zal dit de kwaliteit van de opname het beste beïnvloeden. Voor portret-, onderwerp- en vooral reportagefotografie moet je geen lens kopen zonder autofocus, je loopt het risico interessante momenten te missen.

Framevorm

Het moet duidelijk zijn dat fisheye, vanwege het feit dat het veel meer ruimte in het frame zal passen dan een gewone lens, de grootte van de volledige inhoud nog steeds aanzienlijk zal verkleinen, dus het kan blijken dat de details waarop u zich concentreert, te subtiel zijn.

In een fisheye-lens, of fisheye, is de dekkingshoek 180 graden, de brandpuntsafstand is 8 mm. Er zijn twee soorten vissen, diagonaal en rond. Met een diagonale lens kun je 180 graden langs de diagonaal van het frame komen, terwijl je voor een ronde lens als resultaat van het fotograferen een cirkel in het frame krijgt - dit zal een fisheye-opname zijn.

De keuze van een fisheye-lens wordt niet beïnvloed, of je nu een hele matrix hebt of een uitsnede. In tegenstelling tot een groothoeklens, die verandert in een standaardlens op een bijgesneden matrix, blijft een vissenoog een vis op elke matrix. Maar de keuze kan worden beïnvloed door de vorm van de lens zelf: als deze niet geschikt is voor matrices met een crop-factor, kunt u deze beter niet gebruiken, anders riskeert u de trigger te beschadigen.

Mechanische fisheye-lenzen

Mechanische fisheye-lenzen worden vaak gekocht om geld te besparen. U kunt bijvoorbeeld een Sovjet-lens kopen voor Zenit "Zenitar", waarvan de kwaliteit van de optica niet slechter is dan die van moderne elektronische tegenhangers. De kosten zijn een orde van grootte lager, meestal zijn het slechts een paar duizend roebel, terwijl een fisheye-lens met een merk enkele tienduizenden kost. Een mechanische lens, als het geen "native" camera is, moet op een speciale adapter worden geplaatst.

Aanbevolen: